Deveti dobrodelni gasilski koncert

0
2093

Stopili smo v mesec oktober, mesec namenjen požarni varnosti, mesec, v katerem se malce več govori o poklicih , ki nam zagotavljajo požarno in ne le to, tudi varstvo pri nesrečah takšnih in drugačnih in ljudeh tako žensk kot moških, ki vedno priskočijo na pomoč, ne ozirajoč se na težave, ki jih imajo v družini, doma ali v službi.

In ravno tem je namenjen že 9. dobrodelni gasilski koncert, kajti njihov kruh je vse tanjši in zato je še kako dobrodošel denar, zbran na posebnem računu, ki prav pride v stiski, ko ne veš, kaj bi in kako bi. In ker v nesreči spoznaš prijatelja, so dvorano napolnili, poleg eminentnih gostov, še številni obiskovalci, ki jim ni vseeno, kakšno je materialno stanje naših gasilk in gasilcev.

Celoten izkupiček koncerta je namreč  namenjen skladu za pomoč socialno ogroženim družinam prostovoljnih gasilcev, vključenih v Gasilsko zvezo Domžale. Do zdaj so iz sklada finančno pomoč nudili že petim družinam, ki so utrpele škodo ob požaru na stanovanjskih objektih.

Tudi 9. dobrodelni gasilski koncert sta omogočila Občina Domžale in Gasilska zveza Domžale. Nastopajoči duo BQL, ansambel Petra Finka, skupina Zvita feltna, Godba Domžale, moški pevski zbor Centra za zaščito in reševanje Domžale, gostje iz pobratene Koprivnice, KUD Grgur Karlovčan iz Kalinovca, ansambel Banovšek in kvintet Dori so pripravili res lep in pester glasbeni večer. Vezni tekst in predstavitev nastopajočih je prebiral, malce dodajal  in kombiniral  Slavko Podboj,  da nismo poslušali samo govorov, ampak se tudi nasmejali,  je poskrbela  Modra kronika. Dobrodelno prireditev so obiskali tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, župan Občine Trzin Peter Ložar, predsednik Gasilske zveze Slovenije Janko Cerkvenik, poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, glavni vatrogasni zapovjednik Hrvatske Slavko Tucaković, predsednik regije Ljubljana III. Slavko Jalovec, podžupanja Občine Domžale mag. Renata Kosec, svetnice in svetniki Občine Domžale, prijatelji pobratene vatrogasne zajednice grada Koprivnica, na čelu s predsednikom Ivekom Golubićem. Med obiskovalci je bil tudi  Rajko Novak,  ki je bil pobudnik oziroma idejni vodja  dobrodelnega gasilskega koncerta.

V uvodu je vse zbrane pozdravila in nagovorila predsednica Gasilske zveze Domžale Marjeta Kristan, ki je med drugim pozvala, naj pokažemo spoštovanje do gasilcev in njihovih družin. Prostovoljni gasilci in njihove družine se prav tako soočajo s finančnimi težavami in problemi, ki jih le s svojimi dobrimi dejanji žal ne morejo rešiti. Tudi njim je, kadar so v stiski, potrebno priskočiti na pomoč. Ne le z našimi rokami in materialom, ampak tudi z določenimi finančnimi sredstvi. To nam omogočajo zbrana sredstva na vsakoletnem dobrodelnem koncertu, ki jih zbiramo na posebnem računu Gasilske zveze Domžale, namenjene izključno pomoči gasilskim družinam. Do sedaj smo imel pet primerov, ko smo priskočili na pomoč s tako zbranimi sredstvi,« je povedala Marjeta Kristan. Sredstva za pomoč delijo po pravilniku, ki natančno določa kriterije, pogoje in postopke, na podlagi katerih lahko hitro pripravijo predlog za morebitno potrebno pomoč. Trenutno je na posebnem računu 36.222,00 evrov: »Tudi ta številka veliko pove o tem, da je dobrodelni gasilski koncert, ki ga z Občino Domžale organiziramo vsako leto, več kot na mestu in da smo ga za svojega sprejeli vsi gasilci, kot tudi naši prijatelji in podporniki.   Župan Toni Dragar je na začetku dejal, da čeravno hodi tako, kakor bi imel toliko let kot Godba Domžale, jih nima, in nato poudaril, da  se na Občini Domžale zavedajo, kako pomemben je sistem zaščite in reševanja za lokalno skupnost in da se trudijo zagotavljati ustrezna finančna sredstva. Vsem obiskovalcem se je zahvalil za obisk in jim zaželel prijeten večer. Zbrane je pozdravil tudi Ivek Golubić, predsednik vatrogasne zajednice grada Koprivnica, ki se z delegacijo vsako leto udeleži dobrodelnega gasilskega koncerta. Njegove pozdravne besede, ko je zbrane nagovoril s sestrami in brati vatrogasci, povedo veliko tudi o skoraj 4 desetletja trajajočem prijateljstvu med gasilci in občinama Domžale in Koprivnico ter zaželel takšno sodelovanje tudi v prihodnje. In kakor je dejal, nismo prišli, kot tudi vi ne pridete k nam samo v goste in zato vam delček naših krajev prinašajo člani KUD Grgur Karlovčan iz Kalinovca.

Je že tako, da ne gre brez dodatne pomoči oziroma donatorjev in tako so tokrat na pomoč priskočili Občina Domžale, Rosenbauer d.o.o., Vistra d.o.o., Hofer, trgovina na drobno d.o.o., Avto center Šubelj d.o.o., Maas d.o.o., Delavska hranilnica d.d., UTG Vodnik d.o.o., Sašo Žaljec s.p. vrtnarija Tratnik, Enzo Grafika, Penzion Gostilna Keber Domžale, Radio Veseljak, Miha Ulčar – domžalec.si, časopis Slamnik, časopis Domžalsko Kamniške novice, Gasilska zveza Slovenije, Foto, kino in video klub Mavrica Radomlje, SAZAS, Zavod za šport in rekreacijo Domžale, Aleš Erjavšek, Andrej Kosmač, Vido Repanšek, vsa Prostovoljna gasilska društva v Gasilski zvezi Domžale in Center za zaščito in reševanje Domžale ter vsi nastopajoči.

Prireditev sta obiskala tudi sam Krjavelj, ki je gasilcem iz Ihana povedal, kako povečajo moštvo, in Brajdimir skupaj s svojimi, ki pa so namesto na koncert odšli malce po mestu in zadovoljni odšli proti domu in obljubili, da zagotovo pridejo na 10. jubilejni dobrodelni gasilski koncert prihodnje leto.  

DJD  

 

Oglasno sporočilo