Osrednja občinska slovesnost ob dnevu državnosti v Dobu pri Domžalah

0
3279
Vir: Občina Domžale 26.junij 2015

V Letnem gledališču v Dobu je bila včeraj na praznik državnosti osrednja občinska slovesnost, ki sta jo pripravila Občina Domžale in Krajevna skupnost Dob.

Ob pomniku v parku pod Močilnikom v Dobu se je slovesnosti udeležil celotni občinski vrh: župan Toni Dragar, obe podžupanji mag. Renata Kosec in mag. Jana Miklavčič, nekatere svetnice in svetniki ter poslanec v Državnem zboru Kamal Izidor Shaker, ki mu je letos pripadla čas slavnostnega govornika.

Poslanec DZ je ob tej priložnosti dejal, da je bila pred 24 leti današnja Republika Slovenija na pomembni zgodovinski prelomnici. V tistem ključnem času pa smo Slovenci z optimizmom, z jasnim ciljem in z neizmernim pogumom uresničili tisočletne sanje, ki so dane le redkim narodom – izborili smo si svojo lastno državo. »Ob tem izpostavljam, da Slovenkam in Slovencem lastna država ni bila podarjena, ampak smo si jo izbojevali tudi z orožjem. Za to smo potrebovali samozavest, ki je jedro narodove samobitnosti in, ki jo še kako potrebujemo tudi danes«, je poudaril Shaker in dodal: »Menim, da smo se Slovenci takrat odločili pravilno! Veliko ciljev smo že dosegli, še več pa jih je pred nami!«

Med drugim je tudi dejal, da se nam je pred nekaj leti zdelo, da je Slovenija zgodba o uspehu. A ta kratkotrajen uspeh nas je uspaval. Znova in znova se izkazuje, da nismo vedno delali najbolje ter v prid naše mlade države. Večkrat je bil uspeh le navidezen, da do bistvenih premikov v naši družbi in predvsem v naših glavah ni prišlo. Prevzemanje odgovornosti za naše lastne napake, pretekle in sedanje, je še vedno premalo poosebljeno. Krizo, ki je vplivala tudi na tok dogodkov v Sloveniji, je povzročil pohlep mednarodne finančne združbe, pri nas pa pohlep vplivnih, tranzicijskih, pohlepnih elit brez vesti brez pogleda na svoje zanamce.

Svoj govor je Shaker zaključil z besedami, »Država ni sama po sebi umevna; treba jo je negovati, spoštovati, skrbeti za sočloveka, ohranjati slovenski jezik in navsezadnje slovensko kulturo.«

Za kulturni program, ki ga je povezovala Marta Starbek Potočan, so poskrbeli: Godba Domžale, Ženski pevski zbor Moj spev, Folklorna skupina Turističnega društva Jarše-Rodica, baletke ter recitatorja Bogdan Osolin in Andrej Starbek.

Oglasno sporočilo