Šola Idej, KAMNIK: Likovna razstava Poljub, umetnice Barbare Ravnikar

0
4231

Razstava je posvečena njenemu spominu, saj je 23. februarja 2018 minilo pet let od njene prerane smrti, s tem pa se je zaključila njena življenjska in ustvarjala pot. Naslov razstave je povzet po mozaičnem delu-Poljub, mozaik-direktna tehnika, 130cm x 180 cm, 2007. Mozaik simbolizira pomlad oziroma bujenje. Poleg mozaika razstavo bogatijo še nikoli razstavljene grafike in pasteli.
Umetnica je v mozaični tehniki našla svojevrsten izraz in se leta 2010, še za časa njenega življenja, predstavila v Šoli Idej z izjemnimi mozaičnimi portreti. Njena razstava v Kamen ujet spomin je bila prva mozaična razstava v Kamniku. Barbara Ravnikar je bila vsestranska umetnica; mozaistka, slikarka, grafičarka. Če povzamem besede umetnostne zgodovinarke Bojane Čampa:« Česar koli se je lotila, vse ji je uspevalo na izviren in visoko ustvarjalen način.« Le redki so ustvarjalci kot je bila Ravnikarjeva, izredno izobražena vsestranska umetnica. Ni bila le magistra slikarstva, ponašala se je tudi z nazivom inženir tekstilne tehnologije, končala pa je tudi znamenito šolo za mozaik v italijanskem mestu Spilinbergu-Scuola Mosaicisti del Friuli. Po končanem šolanju je dobila vabilo za sodelovanje v projektu mozaične poslikave papeževe kapele Redemptoris Mater v Vatikanu pod mentorstvom patra Marka Rupnika.
Umetnico in njeno umetniško delo je predstavila umetnostna zgodovinarka Bojana Čampa, odprtje razstave pa s svojim čudovitim glasom pospremila pevka Eva Černe.
Razstava zaokroža desetletno delovanje Šole Idej in bo na ogled do januarja 2019, ponedeljek, sreda, petek od 9.00 do 12.00 ter torek, četrtek od 17.00 do 19.00.

Nataša Makovec

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here