Startup izziv – od ideje do produkta

0
3957

V KIKštarterju se je v petek, 30.11.2018, začel eden najbolj konstruktivnih, zabavnih in razburljivih vikendov v celem letu, in sicer STARTUP IZZIV ZA 5 EUR. Trideset udeležencev oziroma osem ekip je, s pomočjo izkušenih mentorjev, vikend posvetilo izumu novega produkta, katerega proizvodnja stane 5 evrov ali manj. Ekipe, ki so uspešno prebile skozi polfinale in so prišle v finale, so dobile priložnost svojo zasnovo produkta in poslovne ideje predstaviti pred strokovno komisijo. Tri ekipe z najbolj atraktivnim izdelkom in poslovnim načrtom, so po presoji strokovne komisije, po končanem vikendu odnesli s seboj tudi lepe nagrade in pomembne poslovne kontakte ter možnosti z nadaljnje sodelovanje.

Vikend se je začel s polno paro, ko so se mladi nadobudni podjetniki zbrali v prostorih KIKštarterja. Po uvodnem predavanju Matjaža Juga se je začelo razgibavanje možgančkov in iskanje novih idej. Za pomoč pri snovanju novega izdelka so ekipe imele na voljo vso podporo KIKštarterjevih mentorjev, ki so pripravili predavanja za udeležence ter delili svoje izkušnje in nudili praktične nasvete. Za osnovanje ideje, razvoja poslovnega načrta in dejanske izdelave izdelka so imele ekipe na voljo malo več kot 24 ur in vsa sredstva ter podporo KIKštarterja. Poleg mentorstva in izobraževalnih predavanj so imeli na voljo tudi 3D tiskalnike (posodili so jih skupaj z zmogljivimi računalniki iz podjetja Solidworld d.o.o.), lesno delavnico z orodjem za rezkanje, prostore, računalnike itd., skratka vse za izdelavo prototipa produkta. Poleg navedenega so imeli udeleženci tudi različne umetne mase za izdelavo prototipov, ki jih je zagotovilo podjetje Samson d.o.o. in katerih uporabo je predstavil direktor podjetja Mikuš Aleksander.

V soboto zvečer so ekipe prvič preizkusile svoje predstavitvene sposobnosti in potencial svojega izdelka pred komisijo, ki je bila sestavljena iz nekaterih mentorjev. V polfinalnih predstavitvah je sodelovalo devet ekip in od tega jih je sedem napredovalo v finale. V nedeljo, 2.12.2018, ob 16. uri pa so sledile finalne predstavitve. Sedem ekip je predstavilo svoj izdelek, skupaj s poslovnim modelom pred strokovno komisijo, katero so poskušali v treh minutah prepričati, da je njihov izdelek najboljši in njihov poslovni model realno izvedljiv. Predstavljeni izdelki so si bili med seboj zelo različni, a vsi zanimivi in tudi zelo obetavni. Torej sledilo je sedem zanimivih idej, ki so na kratko predstavljene v nadaljevanju.

Predstavili so se Matic Maček, Nejc Puš in Grega Ugovšek – ekipa Firestyle – z naborom izdelkov, narejenih iz predelane odpadne gasilske cevi. Na idejo je prišel Matic, ki je kot gasilec opazoval kako velike količine, sicer izredno trpežnega in kvalitetnega materiala končujejo na deponijah. Njihova ideja je predelovanje odpadnih gasilskih cevi v nove, uporabne izdelke. V njihov poslovni model je vključena tudi podpora gasilski skupnosti, kateri bi namenjali delež sredstev od prodaje.

Naslednji izdelek je bil izum treh mladih študentov ekonomije, in sicer Ane Šali, Tilna Skoka in Elvisa Rusjana – ekipa Handy Clean. Izumili so mnogo funkcijsko rokavice za čiščenje posode. Rokavica ima že vgrajen dozirnik detergenta, gobico na dlani in še več.

Ekipa Njord, ki so jo sestavljali Aljaž Leden, Gregor Prašnikar, Andraž Flis in Katja Vresk, je predstavila atraktivno posodico za male živali, katere dizajn preprečuje polivanje in otežuje prevračanje.

Gašper Premože in Ivana Hevka sta predstavila igračko za vse priložnosti in generacije, v obliki jajčka, z imenom Roll eggs. Igračka je estetska, majhna, odporna in praktična. Lahko jo imate vedno pri sebi in za igranje zahteva le majhno površino. Želijo si, da postane kultna igračka za otroke.

Primož Erjavec, Amadej Tauses in Jan Forsthuber – ekipa Carpo – so približno en teden pred najavo Startup izziva za  evrov, že razmišljali o izumu novega izdelka. Težave z bolečim zapestjem, s katerimi so se sami srečevali pri delu z računalnikom, jih je pripeljalo do izdelave ergonomskega nastavka za zapestje, ki preprečuje nastanek bolečega sindroma karpalnega kanala. Za svoj izdelek so osvojili tretje mesto in dobili denarno nagrado v vrednosti 300 EUR ter pridobili priložnost za nadaljnjo sodelovanje.

Ana Jurjevčič in Sara Oreški – Fika team – sta štiriindvajsetletni študentki, ki sta prišli brez ideje in brez pričakovanj na Startup izziv. Izziv sta sprejeli in sta izdelali funkcionalno okrasno blazino, ki služi kot odlagalna površina za napitke in druge stvari, ko ležerno počivamo na kavču ali v postelji. Za produkt sta osvojili drugo mesto in 500 EUR denarne nagrade. Hkrati pa sta osvojili tudi podporo spletnega prodajalca Vigoshop, ki jim bo omogočil dejansko dejanski preizkus prodaje izdelka na trgu in v nadaljevanju tudi samo prodajo v kolikor bo odziv dober.

Maj Hrovat, Luka Sinček in Žan Kozjan – ekipa Bevo – so enaindvajsetletni študenti mikrobiologije in biotehnologije, ki so izdelali pokrovček za domačo proizvodnjo probiotičnih kultur v sadnem soku. O podobni ideji je Luka, kot mikrobiolog, že razmišljal, vendar v precej večjem merilu, z znatno višjimi stroški. Za produkt so osvojili prvo mesto in 1.200 EUR denarne nagrade.

Startup izziv je bil rezultat skupnega truda in podpore tako strokovne komisije, članov KIKštarterja (tako sedanjih kot preteklih članov skupnosti), Občine Kamnik in Gospodarske zbornice Slovenije – SPOT točka. Strokovno komisijo so sestavljali uspešni Kamniški podjetniki, katerih podjetja skupaj ustvarijo več kot 400 M€ prihodkov: Stojan Hergouth – CEO Jata Emona in predsednik PKK,  Tomaž Lah – CEO Nektar Natura, Urban Bergant –  CEO Elektrina, , Aleš Juhant –  CEO Metal Profil, Matej Humar –CEO KIKštarter pospeševalnik, Joc Pečečnik – COB Interblock, Irena Tonin – GZS in Rok Slapar – CEO HS plus.

Vlogo mentorjev so prevzeli nekdanji in obstoječi stanovalci KIKštarterja. Med mentorji so se tako znašli recimo Aleš Horvat in Rok Slapar – lastnika podjetja HSplus, d. o. o. in ustanovitelja spletne prodaje Vigoshop, ki je v nekaj kratkih letih osvojil slovenski trg in se razširil na tuje trge, Rok Colarič – izumitelj otroške stekleničke Sleepy Bottle, ki omogoča hitro in preprosto pripravo adaptiranega mleka, Anja Bordon – ustvarjalka naravne kozmetike Hungry Skin (Gaia Naturelle), izdelek s katerim je zmagala na lanskem StartUp vikendu, Jure Knehtl – strokovnjak za spletno oglaševanje, Mirza Ljubijankić – ustanovitelj proizvodnje in prodaje 1. slovenske kombuče znamke BeLife Kombucha, Matjaž Jug – ustanovitelj podjetja ETC Adriatic, ki organizira družabne dogodke za podjetja in seveda idejni vodja samega dogodka, Nace Novak – ustanovitelj spletne platforme discoverall.net, tehnični vodja v KIKštarterju, ki je bil nepogrešljiva tehnična podpora prav za vsako ekipo, Jaka Verbić – industrijski oblikovalec z bogatimi izkušnjami in zakladnico praktičnega znanja, Martin Korenjak – ustanovitelj spletne platforme Omisli.si, Lenart Grkman – oblikovalec, ki je zasnoval številne embalaže za domači in tuji trg in Matija Matičič – ustanovitelj podjetja MM Sol in zakladnica znanj na področju financiranja poslovnih modelov.

Denarne nagrade za prve tri ekipe je prispeval Podjetniški klub Kamnik, s katerim sodelujemo že vse od začetka in mu gre posebna zahvala. Dodatno nagrado je prispeval Vigoshop, ki bo eni od ekip zagotovil testiranje in prodaje izdelka. Dogodke so pa omogočili Jata Emona, Elektrina in Metalprofil.

Po pogovoru z  udeleženci Startup vikenda so bili odzivi na celoten vikend dogodek in izkušnjo pozitivni, saj so se kljub trdemu delu zabavali, hkrati pa so se veliko novega naučili. Njihove izjave kot tudi izjave komisije in mentorjev si boste lahko v bodoče ogledali na socialnem profilu KIKŠtarterja, kjer bodo objavljeni video posnetki, saj je bil cel vikend dokumentiran tudi s kamero. Torej za nami je dogodek, ki bo ostal lepem spominu tako udeležencem kot ostalim sodelujočim, saj se je kljub intenzivnemu delu našel čas tudi za druženje in nova poznanstva. Tako kot vsako leto pa bodo posamezne ideje v prihodnje dejansko zaživele in verjamem, da bodo med njimi tudi zelo uspešne. Predvsem pa je več kot pohvalno, da je pri mladih tako veliko zanimanja in energije za razvoj njihovih potencialov.

Besedilo: Maja Alagić
Fotografije: Ernest Lićina

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here