Odprtje razstave keramik Tanje Sokolov Boh

0
1660

Župan Matej Slapar je včeraj zvečer v prostorih galerije DIKA odprl razstavo keramik Tanje Sokolov Boh z naslovom »Osem ljubezenskih spevov in pesem obupa«. Dogodku so med drugim prisostvovali tudi avtorica razstave Tanja Sokolov Boh, predsednica Likovnega društva Senožeti Danica Šraj in akademski slikar Janez Zalaznik.

.

“>»So likovni umetniki, ki svojih del ne opremijo z naslovi, ker se jim to zdi bodisi nepotrebno ali pa, prav nasprotno, nujno, da ne bi gledalca z naslovom zapeljali proč od čiste vizualne senzacije. Na drugem polu pa marsikateri umetnik naslov jemlje kot del celotne likovne podobe in je ta zato nezamenljiv in nujen. Ustvarjalka Tanja Sokolov Boh spada med slednje. Njena keramična dela, sicer že sama po sebi zanimiva in vizualno dražljiva, z naslovi pridobijo dodatno razsežnost, nemalokrat duhovito in večplastno. Na razstavi, v naslovu katere je parafrazirala naslov pesniške zbirke Pabla Nerude, Dvajset ljubezenskih spevov in pesem obupa, se nam predstavlja z deli, ki jih sicer povezuje precej enoten formalni pristop, a so nekatera vsaj na videz neposredno predmetna, druga pa abstraktna. Na videz poudarjam zato, ker kiparka rada ustvari paradoks. Sporočilo v steklenici je npr. podoba zverižene, neprosojne, a nekako razjedene in bodičave oblike z atributi steklenice, a ta objekt dojemamo predvsem kot abstrakcijo, kot idejo, realizirano z neprijazno hrapavo teksturo in oglatimi izrastki. Prav v slednjih bomo našli sporočilo iz naslova, steklenica je tu le reminiscenca, niti ne metafora. Nasprotno so trije kosi z naslovom Come together; Aerosmith 1978 docela abstraktni, a s postavitvijo, ki zahteva ustrezno oddaljenost posamičnih delov, v gledalcu ustvarijo občutek, da opazuje neko organsko bitje, ki se svojimi pipalkami skuša povezati v celoto, na kar (seveda ne brez ironije) namiguje tudi naslov. Prav z naslovi nas torej ustvarjalka peha v miselne obrate in odvrača od vtisa, ki smo si ga sprva ustvarili ob pogledu na keramike. Naslovi so tako – v večji meri, kot je to običajno – integralni element njenih likovnih del. In če se keramike formalno vrtijo v omenjenem paradoksu med abstraktnim in predmetnim, jim naslovi pritaknejo še iskrivo duhovitost, ki nemalokrat preide v jedko ironijo, skoraj že sarkazem. Medtem ko je na okrušeno ognjišče zvrnjena igralna kocka z naslovom Komu gori? predvsem besedna igra, pa so tri simpatične okrogle oblike z naslovom Ko je HIV srečal hepatitis B črnohumorna ljubezenska drama, ki se sprevrže v mučno tragedijo, primerno za gledalca z občutkom za ironijo in toleranco do sarkazma. Z naslovi nam Tanja Sokolov Boh spodmakne udoben naslanjač, v katerega nas posadijo skrbno in prefinjeno izdelane keramike, iz ugodja ljubezenskih spevov in blagozvočnih sonat nas strese v območje neprijazno pikajočih površin, hrapavih zvokov in ironičnih pesmi obupa. Morda lahko prav v tem iščemo navezavo na verze Pabla Nerude, npr. na tiste iz Pesmi obupa: O, noro parjenje upanja in sile, /v katerem sva se zlila in obupala,« je ob odprtju in o sami razstavi pripovedoval ter zapisal akademski slikar Janez Zalaznik.

Zbrane je pozdravila predsednica Likovnega društva Senožeti Danica Šraj, njenim besedam se je pridružila tudi avtorica Tanja Sokolov Boh.

.

“>Župan Matej Slapar pa je razstavo odprl z željo, da bi si jo ogledalo čim več obiskovalcev: »Lepo pozdravljeni v razstavnem prostoru galerije DIKA. Iskrena hvala avtorici Tanji Sokolov Boh in predsednici Likovnega društva Senožeti Danici Šraj za pričujočo razstavo. Dandanes hodimo eden mimo drugega, a se ne vidimo. Se pogovarjamo, a se ne slišimo. Čas nas sili v to, da ne vidimo narave, ne vidimo tudi tega, kakšne lepe umetnine nas obkrožajo. Žal je čas tak, ko umetnosti ni naklonjen, ko je mnogo premalo finančnih sredstev namenjenih kulturi in, ko je tudi včasih premalo zanimanja. Zato hvala, da se trudite. Da nam dajete možnost, da se ustavimo tudi v takšnih prijetnih galerijah, kot je galerija DIKA, da nam prikazujete lepote umetnosti, ki smo jim priča ob današnjem odprtju razstave. Naj vam ob tej priložnosti želim lepe prihajajoče praznike z željo, da se v teh dneh ustavite, se pogovorite, se družite z vašimi bližnjimi ali pa morda pokličete znanca, ki ga že dolgo niste videli. Zdravo in uspešno leto 2019.«

Vljudno vabljeni k ogledu pričujočih del, ki bodo v prostorih galerije DIKA na ogled do 16. februarja 2019, in sicer vsak četrtek in petek od 15. do 17. ure ter vsako soboto od 10. do 13. ure.

Vir: Občina Kamnik

 

Oglasno sporočilo