Uvodnik 3 2019: Zaokrožimo

0
2191
Najbrž bi se lahko pogovarjali o letih, če ne celo desetletjih, odkar sem tudi preko uvodnikov v tem časopisu spraševal vrle gradbene načrtovalce v občini Domžale, kako, za vraga, se kljub vsej pameti ne spomnijo zgraditi poštenega krožišča tudi v našem mestu. Minevala so leta, v sosednjih občinah pa so le ta rasla kot gobe po dežju. Kako pa pri nas? Veliko se je gradilo, a da bi se našel pameten mestni urbanist, ki bi z vso to vele gradnjo stanovanjskih naselij, trgovskih centrov in drugih vele projektov, uredil tudi promet, to pa že presega našo domžalsko pamet. In tako se mesto, sicer polno trgovin in blokov, ob vsaki prometni konici dobesedno duši v prometu. Stara regionalna cesta ima na borem kilometru vsaj pet semaforjev in popoln prometni kaos, ko se ljudje vračajo iz službe. In doslej ga ni bilo junaka, ki bi končno spoznal, da cel svet takšne zadrege rešuje s krožišči, ki so veliko bolj funkcionalna in pretočna kot navadna križišča s semaforji.
Mi, v Domžalah, pač vemo več kot vsi drugi in smo bolj papeški od papeža. Na novo smo zgradili deteljico, s semaforjem seveda, na novo smo postavili Mercator center, s semaforjem seveda, na novo smo postavili Lidl s semaforjem in Hofer… Dragi moji, temu ni konca in kraja.
In če prav slišim, je pamet po desetletju ali dveh le počasi prišla tudi v Domžale in zdaj se resno razmišlja, da bi vsaj del prometa razbremenili tudi s postavitvijo krožišč. Eureka, dragi moji, samo mnogo, mnogo let prepozno, če smem pripomniti. Če bi kdo vsaj malo premislil prometno politiko v Domžalah in poslušal še koga drugega, predvsem pa, če bi se ozrl malo naokoli, potem bi do te vele umne ideje prišli že mnogo prej.
Tako pa bomo zdaj capljali za drugimi, a najbolj pomembno je, da se je vsaj premaknilo, oprostite, zaokrožilo.
Naslednji izziv, ki čaka Domžale, je zagotovo najbolj neumen spomenik, ki ga bomo na ta krožišča postavili. Ne dvomim, da bomo tokrat spet prekosili samega sebe.

Jakob

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here