Pomagajmo žabicam čez cesto na odseku Mengeš – Koseze pri Vodicah!

0
1746
Leto je naokoli in dvoživke so se ponovno prebudile. Spomladi se iz gozda preko ceste Mengeš – Koseze odpravi več 1.000 osebkov različnih vrst dvoživk, krastače, rjave žabe, zelene žabe in pupki, do mrestišča – Phliškega bajerja. Da bi preprečil povoz dvoživk, smo v sklopu LAS projekta Zgodbe naših mokrišč Zavod RS za varstvo narave in občina Mengeš ob cesti postavili varovalne ograje za dvoživke. Varovalna ograja dvoživkam prepreči dostop do ceste. Za prenos dvoživk preko ceste pa je nujno potrebna pomoč prostovoljcev!
Akcija Pomagajmo žabicam čez cesto poteka vsak dan, od mraka naprej (po 18 uri). S seboj imejte obvezno opremo: ODSEVNI JOPIČ, DOBRO SVETILKO in VEDRO.
Akcije se udeležite na lastno odgovornost. Otroci se akcije lahko udeležijo le v spremstvu staršev! Otroci s starši naj prenašajo dvoživke ob stranski cesti Koseze – Šinkov Turn.
Več o navodilih za prenašanje si lahko preberete na www.pomagajmo-zabicam.si ali facebook strani Pomagajmo žabicam Phliški bajer.
Preden se akcije udeležite, preverite vremenske razmere. Dvoživke se do mrestišč odpravijo ob ugodnejših vremenskih razmerah (ob dežju in toplem vremenu – nad 40C).
Za lažjo organizacijo se prosim vpišite v tabelo: https://doodle.com/poll/dnf564x5wdgzarse
Za dodatne informacije lahko pišete na zabice.sinkovturn@gmail.com
Pripravila:
Nika Hrabar, Zavod RS za varstvo narave
Oglasno sporočilo