Odprtje razstave in predstavitev kataloga z naslovom »Dobro vzgojena mladina, srečna domovina«

0
1275

Kulturno društvo Jože Gostič Homec, Društvo Peter Naglič Šmarca, Krajevna skupnost Homec – Nožice, Krajevna skupnost Šmarca in Župnija Homec so v soboto, 16. marca 2019, pripravili odprtje razstave in predstavitev kataloga z naslovom »Dobro vzgojena mladina, srečna domovina«. Odprtja se je v Plečnikovi vili na Homcu udeležil tudi župan Matej Slapar skupaj s predsednikom Kulturnega društva Jože Gostič Homec Borutom Jenkom in predsednikom Društva Peter Naglič Šmarca Matjažem Šporarjem.

.

“>Z odpiranjem vrat v zanimivo preteklost, v obdobju med 1918 in 1941, se podajamo na obisk v čas naših prednikov, ki nam prikazujejo pomembne dogodke v celotni družbi, življenjske navade in ostale posebnosti, ki so bile vredne zapisa v zgodovinsko kroniko tiste dobe. Gre za drugi del zgodovinske kronike življenja iz časa naših babic in dedkov pod homškim hribom, zbran tudi v razstavni katalog, ki prinaša aktualne članke iz tedanjih časopisnih in knjižnih publikacij, v katerih je bil dokumentiran utrip vsakdanjika družbe in posameznikov, ki so s svojim delom zaznamovali obdobje med obema vojnama.

.

“>Celotno gradivo je obogateno zraznovrstnim fotografskim gradivom fotografa Petra Nagliča, ki je s svojim smislom za dokumentiranje poskrbel, da je zanimive dogodke pogledal skozi fotografski objektiv ter jih s tem iztrgal pozabi. Večina fotografij, ki pristno prikazujejo tedanji čas in dogajanja v njem, je premierno prikazana širši javnosti. Kronika zapisov opisuje različne pomembnejše osebnosti in njihove družine, kraje, zgodovinske dogodke, običaje, obrti in podjetništvo, arheološke najdbe, različna društva; vse našteto je močno zaznamovalo preteklost Homca, Šmarce in okolice. Kultura naroda je vidna tudi v odnosu do svojih korenin, do ustvarjalnih dosežkov svojih prednikov. Ves trud, ki je bil vložen v razstavo in priloženi zbornik, pa ima prvenstveno namen, da se med generacijami, ki prihajajo, vzbudi čut za refleksijo, da se ne pozabi, da je znanje, ki se ga pridobiva v šoli in naprej, delo mnogih generacij.

.

“>Slavnostni govornik dr. Janez Marolt je pohvalil pričujočo razstavo, o kateri sta pripovedovala avtorja predsednik Kulturnega društva Jože Gostič Homec Borut Jenko in predsednik Društva Peter Naglič Šmarca Matjaž Šporar. Župan Matej Slapar pa je ob odprtju dejal, da gre za zgodovinsko razstavo, saj tako bogatega slikovnega materiala dejavnosti ljudi in dogodkov verjetno nima noben slovenski kraj.

Za glasbeno popestritev so poskrbeli člani Prvega slovenskega pevskega društva LIRA Kamnik pod vodstvom dr. Andreja Missona.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, ki bo v Plečnikovi vili na Homcu na ogled še v soboto, 23. marca 2019, od 10. do. 12. ure ter od 15. do 18. ure in v nedeljo, 24. marca 2019, od 8. do 12. ure ter od 15. do 18. ure.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo