20. gorski tek na Grintovec zaradi vremenskih razmer le do Kokrskega sedla

0
2124

Letošnja zadnja julijska nedelja bo na področju gorskih tekov v Sloveniji zapisana malo drugače. Na ta dan se je odvil zadnji, 20. gorski tek na Grintovec, ki so ga organizirali v Klubu gorskih tekačev Papež (KGT). Minil je  v znamenju slabega vremena, nizkih temperatur, ki tekačem sicer ustrezajo, in velike količine dežja. Ker je v zgornjem delu proge pihal še močan veter, se je tekmovalna komisija odločila, da cilj teka iz vrha Grintovca prestavijo na Kokrsko sedlo. Odločitev se je izkazala za upravičeno, saj je na Grintovcu padala toča, temperatura pa se je gibala okoli 0 ° Celzija.

Kralj in kraljica Grintovca sta postala Luka Kovačič, s časom 46:51, in Mojca Koligar, ki je na Kokrsko sedlo pritekla v času 55:26, oba člana KGT Papež.

Na 20. teku na Grintovec je strmine premagovalo 280 gorskih tekačev in tekačic. Med njimi tudi Ivan Urh, udeleženec prvih grintovških tekov, ki je z metlo pometal za tekači. Vse rezultate si lahko ogledate na povezavah (v.pdf): kategorije M5/Z5 do M8/Z8,  kategorije M1/Z15 do M4/Z4, absolutno po spolu, absolutno.

Tekači v otroških  kategorijah  so tekli  tudi  za nazive državnih prvakov.

Na najkrajši progi (kategorija M1 in Z1) so bili najhitrejši Luka Močnik, Svit Leben Jež (AD Posočje) in Luka Petek (KGT Papež). Sledili so jim tudi ostali tekači KGT, Filip Pavlin, Žiga Podjed in  štiriletni Tim Zamljen,  najmlajši udeleženec teka. Med mlajšimi deklicami je bila najhitrejša Kiara Blatnik (OŠ Blanca), druga je bila Vita Leben Jež (AD Posočje) in tretja Nika Radej (OŠ Blanca). Državna prvaka Luka Močnik in  Kiara Blatnik.

Med dečki (kategorija M2) so bili najhitrejši Tanej Fatur (AK Postojna), Žan Šubic (ŠD Tabor Žiri) in Žiga Gonza. KGT-jevi tekači so sledili: Nik Romšak kot 6., Leon Pešovski Bužan 8. in 10. Nejc Petek. Med deklicami (kategorija Z2) so najhitreje progo pretekle Gaja Leben Jež (AD Posočje) ter Sara Bilban in Nina Rotar (obe TK Šmarnogorska naveza). Državna prvaka  Tanej Fatur in Gaja Leban Jež.

V kategoriji starejših dečkov in deklic (M3 in Z3) so progo najhitreje premagali Maj Pritržnik (TSK Lima), Jon Velkavrh (ŠD Tabor Žiri) in Tjaž Dolgan (AK Pivka). Izak Poljanšek iz KGT je bil četrti. Loti Rotar, Klara Zupanc Korošec (obe TK Šmarnogorska naveza) in Zoja Kranjec (KGT Papež) so bile najhitrejše med starejšimi deklicami. Državna prvaka  Maj Pritržnik in Loti Rotar.

Mladinske in mladinci (kategorija M4 in Z4) so tekli najdaljšo progo v otroški konkurenci. Med mladinci so bili najhitrejši Klemen Španring (AD Slovenska Bistrica), Aljaž Luznar (ŠD Tabor Žiri) in Filip Jerala (Let’s dance). KGT-jev tekač Aljaž Prelovšek je bil peti. Špela Gonza je bila najhitrejša mladinka, Zoja Levec (AK Postojna) je bila druga, Ana Bohinc (KGT) tretja.

Tekači in tekačice do Kokrskega sedla so premagali okoli 1200 m višinske razlike in progo v dolžini 6 km.

Med člani je bil tudi absolutno najhitrejši na cilju Luka Kovačič, sledila sta mu klubska tekača Timotej Bečan in Gašper Bregar. Sledili so jim ostali tekači KGT: Simon Novak je na cilj pritekel kot peti, Urban Žitnik 19., Domen Potočnik 20. Aljaž Božič 24., 32. je bil Gregor Mlakar, 37. Jure Grmšek, 49. Rok Bohinc, 62. Nejc Uršič, 64. Anže Božič in 71. Klemen Mali.

Najhitrejša v ženski konkurenci je bila Mojca Koligar, sledila ji je Tina Klinar (obe KGT Papež), na zmagovalnem odru pa se jima je pridružila še Barbara Trunkelj (Olimpija). Katja Kegl Vencelj (KGT) je bila sedma.

Simon Alič (ŠD Nanos Podnanos) je bil najhitrejši med mlajšimi veterani (kategorija M6), drugi in tretji sta bila tekača KGT, Matjaž Mikloša in Dušan Globočnik). Prvi kralj Grintovca in član KGT, Marjan Župančič je bil šesti, Mirko Janjatovič (KGT) je bil osmi. Nekdanja kraljica Grintovca, Veronika Jurišić (AK Sljeme) je bila najhitreje na cilju med mlajšimi veterankami (kategorija Z6), sledili sta ji Viktorija Modrijan in Petra Kavčič (Fit klub NM).

V veteranski kategoriji (M7 in Z7) so bili najhitrejši Erwin Kozak (Kelag running team), Simon Strnad (ŠD Nanos Podnanos) je bil drugi, Milan Vivod (Team Mozirje) tretji. Metod Močnik, dober poznavalec teka na Grintovec, je bil četrti, Metod Bregar peti, Bojan Kemperl deveti, 20. Bojan Kožuh, Rajko Sršen 26. in Bojan Kramar 37., vsi KGT Papež. Mihaela Tušar (ŠD Nanos Podnanos), Zala Zdouc (SC Laufsport Hermagor) in Urša Trobec (KGT) so bile najhitrejše med veterankami.

Med najstarejšimi tekači (kategorija M8 in Z8) je bil najhitrejši Bojan Galin (ŠKD Mekinje), sledila sta mu Stanko Čufer (PGT) in Marjan Rihtarič, ki je bil tudi najstarejši udeleženec teka. Olga Grm (Lesce), najstarejša udeleženka teka, in Boža Meža (KGT) sta bili najhitrejši med starejšimi tekačicami.

Stranjska godba, ki je vsa leta sodelovala na slovesni razglasitvi rezultatov, je s svojimi starimi glasbili poskrbela za uradno odprtje prireditve.

Dušan Papež  se je na zaključku  vseh  grintovških  tekov pod njegovo organizacijo iskreno zahvalil svoji družini in vsem, ki so  pomagali pri organizaciji, saj brez pomoči 200 prostovoljcev in finančne pomoči sponzorjev dogodek ne bi uspel in odmeval tako, kot je.

K temu so pritrdili tudi vsi govorniki, Roman Dobnikar, predsednik Atletske zveze Slovenije, Tomo Šarf, generalni sekretar Svetovni zvezi za gorske teke, Sandi Uršič, podžupan Občine Kamnik in Janez Aljančič, častni član AZS. Vsi so si bili enotni, da so organizatorji  častno ponesli  ime Kamnika in Slovenije v svet športa in dogodku vtisnili posebne pečat srčnosti in prijaznosti.

Prvim  trem v 16 kategorijah, ki so prejeli medalje in pokale, so podelili tudi  bogate praktične nagrade. Najboljšim petim ženskam in desetim moškim absolutno pa je Dušan Papež podelil denarne nagrade v vrednosti 3750 €.

Najboljšim pa so družbo  delali tudi častni gostje, kralji in kraljice  Grintovca v letih 1996-2018: Marjan Zupančič, prvi zmagovalec, Igor Šalamun, trikratni kralj Grintovca,  dvakratna kralja Andrej Mesner in  Nejc Kuhar ter kraljice Olga Grm, Veronika Jurišič in Mojca Koligar. V sproščenem pogovoru z Metodom Močnikom, odličnim poznavalcem gorskega teka in tekač, ki je startal na vseh 20 tekih,  so izrazili svoje lepe občutke in spomine na grintovške teke.  V spomin so dobili posebno  kraljevsko žezlo, narejeno iz lesenih palic in planinskega cvetja, ki so  jih izdelali Olga in Franc Galjot ter Štefka in Franc Čevka.

Kralj Grintovca 2019 Luka Kovačič in kraljica Mojca Koligar  sta prejela posebno skulpturo, najstarejša tekača Olga grm in  Marjan Rihtarič pa leseno mojstrovino; vse je izdelal  Karol  Mali, tudi sam tekač.

Najmlajši tekač, štiriletni Tim Zamljen, pa se je po uspešnem teku posladkal s torto.

Slike, karikature, se je veselil Blaž Mihelič, ki je s startno številko 20 postal 20-kratni »car« Grintovca.

Ob zaključku je  Cene Griljc Dušanu Papež in vsej zbrani družini  v zahvalo  podaril svojo umetniško sliko Grintovec,  v imenu vseh tekačev pa je s spominskim darilom Miri zahvalila Olga Grm.

V nedeljo, 28. julija 2019, se je pod vršaci Kamniško-Savinjskih Alp z 20. izvedbo teka na Grintovec, zadnjo v organizaciji Kluba gorskih tekačev Papež, spisal del zgodovine slovenskega gorskega teka. Vse ostalo bo prinesla prihodnost.

O  20. teku na Grintovec še najdete na:

http://tindi-zztopka.blogspot.com/?zx=70045e09bd1b1756

https://4d.rtvslo.si/arhiv/porocila/174629601

Nina Klisarič

Družinska – ob prejemu slike Ceneta Griljca
Tim Zamljen, najmlajši tekač
Start dečkov in deklic
Prvih pet žensk absolutno z Dušanom Papežem
Kralj in kraljica Grintovca 2019
Kralj Grintovca 2019- Luka Kovačič na cilju
Klubska KGt Papež

 

 

 

 

 

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here