Varno v šolo in domov

0
2117

Čeprav ne prekoračuje hitrosti, se vendar z neverjetno naglico bliža prvi šolski dan. Dan, ko bo na naših cestah ponovno polno mladih šolarjev in šolark. Pešci, kamor sodijo tudi šolarji in šolarke, so eni izmed najpogostejših udeležencev v prometu in tudi najbolj ranljivi. Slovenske ceste vsako leto zahtevajo smrtne žrtve in hudo poškodovane tudi med pešci, zato je dobro vedeti, kako se vesti v prometu, da bo naša pot varna tja, kamor gremo in nazaj.

Pravijo, da kar se Janezek nauči, to Janez zna in tako je tudi glede poti v šolo, na delovno mesto in nazaj. Če se nauči pravilne hoje in upoštevanja vseh predpisov, potem bo to prenašal tudi na svoje otroke, ki bodo zato bolj varni.

Zavedati se moramo, da pešec nima absolutne prednosti in da se je potrebno vedno prepričati, ali lahko varno prečkamo cesto. Poleg tega moramo uporabljati prometne površine namenjene hoji pešcev (pločniki, prehodi, podhodi, nadhodi). Če slednjih ni, potem hodimo ob levem robu vozišča v smeri hoje, tako da nas nasproti vozeči vozniki prej opazijo. Ne pozabimo se vedno prepričati o varnem prečkanju ceste, pogledati levo in desno predno stopimo na vozišče. Potem ko smo se prepričali, da lahko varno prečkamo cesto, slednjo prečkamo hitro in brez nepotrebnega ustavljanja.

Že vrabci na strehi čivkajo, da moramo imeti za svojo večjo vidnost svetla in odsevna oblačila, nosimo lahko še odsevna telesa: odsevni trakovi, kresničke, tudi svetilka je odsevno telo, ki opozarja na nas v temi, megli, dežju. Posebno ponoči ali ob zmanjšani vidljivosti nosimo odsevnik na vidnem mestu. Odsevnik naj se vedno nahaja na strani, ki je obrnjena proti vozišču. Obenem se moramo zavedati, da sta kresnička ali odsevni trak po zakonu obvezna predpisana oprema pešca v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči.

V prvih šolskih dneh bodo poleg policije za varnost skrbele še različne organizacije, a za svojo varnost in varnost ostalih udeležencev največ lahko storimo sami. Najprej vozniki z upoštevanjem predpisov, ob tem ne pozabimo, da hitrost ubija, ravno tako tudi telefon med vožnjo in nato še ostali udeleženci v prometu. Če bomo vsi dodali svoj delček k večji varnosti najmlajših in ostalih, bo letošnje šolsko leto veliko bolj prijazno, vsaj kar se tiče števila žrtev prometnih nesreč. Naj bo pot v šolo in domov varna tudi zahvaljujoč sodelovanju vseh udeležencev v prometu in tistih, ki skrbijo za to.

DJD

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here