23. študijsko leto Univerze za tretje življenjsko obdobje Domžale

0
1711
Foto: Domzalec.si

Učenje ima svoj začetek in nikoli konca
“Ker so vse dejavnosti in programi našega društva namenjeni aktivnemu in kvalitetnemu preživljanju prostega časa, bomo veseli, če se boste tudi v šolskem letu 2019/2020 vključili v katerega od dvajsetih programov,« lahko preberemo v povabilu Marjana Ravnikarja, predsednika Društva Lipa, Univerze za tretje življenjsko obdobje, ki je v svojih prostorih v Domžalah, na Ljubljanski cesti štev. 58, letos že triindvajsetič odprla svoja vrata vsem, ki bi želeli obogatiti svojo jesen življenja z novimi znanji, predvsem pa s prijetnimi trenutki, v njihove študijske programe pa so povabljeni tudi brezposelni. V številne študijske programe se lahko vpišete ne glede na stopnjo formalne izobrazbe, pomembne so vaše želje, vaši interesi, morda tudi uresničitev sanj, za katere v delovnem obdobju vašega življenja ni bilo časa.
Z vpisi so začeli 9. septembra 2019, medtem so pripravili tudi dan odprtih vrat, ki je vsem zainteresiranim ponudil možnost podrobnejše seznanitve z vsebino študijskih programov in oblik izobraževanja, pa tudi priložnost pogovora o primernosti posameznega programa glede na interes in želje bodočih študentov ter študentk. Ti so si pri svojih odločitvah lahko pomagali – in si še, s posebno brošuro s predstavitvami študijskih programov. Brošura je še vedno na voljo v knjižnicah v občinah, na območju katerih deluje Društvo Lipa.
Med številnimi študijskimi programi lahko bodoči slušatelji izbirajo med jezikovnimi: angleščina, nemščina, italijanščina, francoščina, španščina, ruščina in kitajščina; velik izbor ponujajo programi na področju kulture in ustvarjanja: pevski zbori, igranje na citre in kitaro, keramični krožek, likovno izobraževanje, klekljanje, gledališka delavnica, orientalski ples, skupinski ples in qigong, posebej pa izpostavljam literarni krožek. Bogata kulturna dejavnost pomembno prispeva k bogatemu kulturnemu življenju v občini in tudi izven nje (prireditve, koncerti, literarni večeri, zbornik . . . ). S področja splošnega izobraževanja omenimo: geografijo, umetnostno zgodovino, zgodovino in kulturo tujih ljudstev, etnologijo, čedalje bolj popularno zeliščarstvo, mogoče pa se je vključiti tudi v spoznavanje področja svetovne religije in verstva, starejši pa kažejo tudi poseben interes za vključitev v računalništvo (sodelovanje s Srednjo šolo Domžale). Lahko pa izbirate tudi med logiko, zabavno matematiko, bontonom, športno meditacijo, pohodništvom, kolesarstvom, jahanjem, jogo, telovadbo, znanji s področja uporabe defibrilatorja, novostmi v cestnem prometu.
Študij bogatijo strokovne ekskurzije, potopisna predavanja, tematski večeri, debatni klub, mediacija in pogovori. Veliko študentov in študentk v tretjem življenjskem obdobju pridno sodeluje pri bralni znački v slovenščini in tujih jezikih, na področju humanitarne dejavnosti pa v okviru društva Lipa deluje ena najbolj znanih skupin za izdelavo punčk za Unicef. Poseben poudarek dajejo tudi predstavitvi ustvarjalnosti posameznih skupin širši javnosti (prireditve, razstave, delavnice . . .
S septembrom vpis v letošnje že 23. študijsko delo ene najuspešnejših univerz za tretje življenjsko obdobje v Sloveniji še ni končan, vabljeni tudi med šolskim letom, da med številnimi programi poiščete tistega, ki bo – posebej vam – popestril vašo jesen življenja. Več informacij lahko poiščete na spletni strani: http://drustvo-lipa.si/

Društva Lipa

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here