Kar  šest  tekačev KGT Papež  v slovenski reprezentanci  za 35. svetovno prvenstvo v gorskih tekih v Argentini  

0
1364

Novembra bo v Patagoniji v Argentini potekalo  35. svetovno prvenstvo v gorskih tekih. V slovenski reprezentanci najboljših gorskih tekačev bo kar šest odličnih tekačev KGT Papež.  Timotej Bečan, Miran Cvet, Gašper Bregar, Luka Kovačič bodo nastopili v moški konkurenci,  Mojca Koligar v ženski, Nejc Uršič pa v mladinski. Člani in članice se bodo v močni konkurenci najboljših tekačev sveta pomerili na 14 km, mladinci pa na 6 km dolgi, tehnično razgibani in zelo zahtevni progi v disciplini gor-dol.

Predstavljamo vam Nejca Uršiča iz Stahovice, najmlajšega v reprezentanci, ki  je član KGT Papež  že  osmo leto.  

Kako in zakaj si se vključil v Klub gorskih tekačev  Papež?
Tek in klub so nam predstavili na Osnovni šoli Stranje, potem pa sva se s sestro odločila, da bova skupaj začela trenirati. Trenirati sem začel že v 4. razredu.

Kako potekajo treningi, si gimnazijec  4. letnika, kako jih usklajuješ s šolo?
Trening imam vsaj petkrat tedensko. Največkrat individualno. Časovno se mi treningi ne pokrivajo s šolo, če pa kdaj nimam časa, trening opravim kasneje ali pa naslednji dan.

Kateri so tvoji vidnejši uspehi?
Uvrstitve na svetovna in evropska prvenstva.

Kateri dosežek  ti je najbolj pri srcu?
Lanski naslov mladinskega državnega prvaka v kategoriji gor-dol.

Gorski tek je naporen šport, prisotne so tudi poškodbe. Kako je s poškodbami pri tebi?
S poškodbami nimam veliko težav. Omembe vredna je le poškodba na desnem gležnju, zaradi katere imam kar nekaj težav v zadnjih dveh letih.

Si član mladinske reprezentance, ki bo zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu v gorskih tekih gor-dol v Argentini.  Kako si pripravljen za  takšen nastop, kakšna so tvoja pričakovanja?
Letošnja proga v disciplini gor-dol je zelo zahtevna. Pomeni pa,  da ima proga poleg vzpona tudi spust, ki je približno tako dolg kot vzpon. Takšne tekme ponavadi potekajo v enem ali več krogih. Proga za mladince in mladinke bo potekala na 6-kilometrski trasi, zanimivo pa je, da bo več spusta kakor vzpona. Želim si uvrstitve v prvo polovico.

Starši so tisti, ki mladim  športnikom stojijo ob strani, so jim opora. Kaj bi sporočil svojim staršem?
Staršem bi se zahvalil za veliko podpore in vzpodbude, posebej takrat, ko sem že mislil zaključiti s tem športom. Pa so me vzpodbujali, naj nadaljujem in izplačalo se je. Danes sem jim hvaležen.

Kakšno podporo  ti  nudi klub?
Brezplačne štartnine na vseh tekmah, plača mi tudi udeležbo na svetovnem in evropskem tekmovanju. Poskrbi za prevoz na tekmo in domov ter za  ostalo klubsko opremo.  S strani kluba imam finančno in moralno podporo. Rad sem  član KGT Papež, zato vztrajam že osmo leto.
Ne bi pa šlo tudi brez odličnih trenerjev, ki so naši učitelji in vzorniki, s katerimi preživimo veliko časa.

Kaj ti pomeni tek?
Tek mi omogoča sprostitev, sproščanje adrenalina, večjo odpornost.

Kaj bi sporočil najmlajšim , ki se odločajo, s katerim športom bi se radi ukvarjali? Kako bi jim približal ali priporočil tek?
Tek na splošno je šport,  pri katerem delujejo vse mišice in je tako najboljši za dobro počutje; ker pa gorki tek ne poteka na tekaški stezi,  je bolj zanimiv, razgiban in zabaven. Je pa tudi osnova za vse druge športe.

Pogovarjala se je Mira Papež.

 

 

 

 

 

 

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here