Odprtje razstave vezenja v rišelje tehniki

0
2295

Popoldan je župan Matej Slapar v preddverju občinske stavbe odprl razstavo vezenja v rišelje tehniki. Razstavi se letos pridružujeta Joži Visočnik z rišelje prti in Sonja Skvarča z likovno razstavo.

Današnjo razstavo vezenja v rešelje tehniki je omogočila mentorica tovrstnega vezenja gospa Majda Vavpetič s svojimi tečajnicami Dušo Grošelj, Heleno Matoh, Joži Fric, Joži Visočnik, Jožico Mandelj Novak, Majdo Kosmač, Mileno Arnuš, Refiko Ređić, Rozi Rifel, Sonjo Skvarča, Stanko Masterl. Gospa Majda Vavpetič je s svojimi tečajnicami imela že kar nekaj  tovrstnih razstav, današnja pa je že peta.

Njihovi izdelki so bili pred leti razstavljeni že v Cerkljah na Gorenjskem, v Budnarjevi  hiši v Palovčah, v Podbrezju, v Grobljah na Viru pri Domžalah in tudi v Krajevni skupnosti na Duplici. Tečajnice pa so bile povabljene na mednarodno razstavo rešeljejev tudi v Velenje, kjer so njihovo mizo ocenili z oceno zelo dobro. Gospa Majda je s svojo natančnostjo in vestnim delom zelo stroga do svojih tečajnic, kajti vse mora biti narejeno po predhodnem dogovoru in načinu vezenja.

Da pa rišelje izdelki niso modna muha, je poznano marsikateri gospe. Oblačilna dediščina oziroma oblačila, ki jim rečemo noše, imajo tudi pridih rišeljejov. Tudi neveste so včasih veljale veliko več, če so imele na poročnih oblekah vezenine v rišelje tehniki. Njihova dota ali bala je bila toliko bolj bogata in toliko bolj cenjena, če je bila v njej zložena posteljnina ali brisače s pridihom rišeljeja.

»Pred skoraj 100 leti, ko je na kmetijah prevladovala revščina, so si kmečke žene raztrgana oblačila, popravljale z manjšimi krpicami, na raztrgan del oblačila so prišile drugo blago. Tako je sčasoma njihov del predpasnika ali obleke postal zelo pisan. Za na njivo je bilo vse dobro, samo, da je bilo celo. Tako je bilo včasih, dan današnji pa mora imeti mladina čim več lukenj na oblačilih, sicer ni moderna, takšni so pač časi,« so povedale kamniške vezilje.

V današnjem času, pa se krpanke uporabljajo le še za moderne izdelke, kot so odeje, prevleke, blazine, torbice in podobno. Krpanka se v današnjem času imenuje »PATCHWORK«. Za prikazane krpanje je v letošnjem letu prejela certifikat »Srce Slovenije«. Za letošnje leto sicer niso pripravile zelo obširne razstave, kajti srečevale so se bolj zaradi druženja, zato je na to razstavo povabila gospo Sonjo Skvarča,  katera bo predstavila svoje likovne izdelke.

Ob odprtju razstave je zbrane sprva pozdravila Dragica Požek, ki je predstavila vezenje v rišelje tehniki in se med drugim zahvalila mentorici Majdi Vavpetič, ki svoje udeleženke delavnic tako vestno uči spretnosti vezenja.

Župan Matej Slapar pa se je ob tej priložnosti iskreno zahvalil veziljam, ki tako vestno in s spoštovanjem ohranjajo našo dediščino in nam vedno znova postavijo na ogled dih jemajoče izdelke. Izdelke v katere vložijo mnogo ur in veliko mero potrpljenja.

Za kulturno popestritev odprtja so poskrbele Ljudske pevke Predice in harmonikar Jože Jagodic.

Vljudno vabljeni k ogledu razstave, ki bo v prostorih Občine Kamnik na ogled do predvidoma začetka meseca januarja, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Vir: Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here