Osnovni šoli Frana Albrehta Kamnik predali skulpturo mamuta

0
2405

Včeraj, 23.12.2019 se je na Osnovni Frana Albrehta Kamnik odvijala prijetna kulturna prireditev ob prihajajočem državnem prazniku, dnevu samostojnosti in enotnosti. Ob tej priložnosti je Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik skupaj z Občino Kamnik in gospo Meto Kač našim najmlajšim predal skulpturo mamuta, ki je delo pokojnega kamniškega kiparja Mihe Kača. Od danes dalje se Osnovna šola Frana Albrehta Kamnik tudi uradno ponaša z novim logotipom šole, na katerem je upodobljen neveljski mamut.

Prijetnemu druženju v telovadnice šole so prisostvovali župan Matej Slapar, ravnatelj Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik Rafko Lah, občinska svetnica Ivanka Učakar, vršilec dolžnosti direktorja Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Franci Kramar skupaj s sodelavcema Nino Irt in Primožem Jerasom, žena pokojnega kiparja Mihe Kača Meta Kač, raziskovalec neveljskega mamuta Danijel Bezek, avtorica novega šolskega simbola s podobo mamuta in nekdanja učenka Lučka Majcenovič ter dolgoletna profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani Barica Marentič Požarnik.

Zbrane sta ob tej priložnosti nagovorila ravnatelj Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik Rafko Lah in župan Matej Slapar ter vsem zaželela mirne praznike in lepo praznovanje državnega praznika ter prihajajočega novega leta.

Ob kulturnem programu, ki so ga vestno pripravili učenci skupaj z učitelji, so zbrani posebno pozornost namenili novemu logotipu šole, ki v stilizirani podobi izraža preteklost in sedanjost kraja pa tudi šolo kot ustanovo, kjer se v pedagoškem trikotniku uresničujejo cilji in nameni, zapisani v viziji šole.

Končni predlog logotipa sta izdelali Anamarija Erčulj in Sara Zalesnik, avtorica pa je Lučka Majcenovič. Kot je dejala avtorica, logotip predstavlja neveljskega mamuta, ki na oklu nosi svinčnik, ki predstavlja matično šolo, na njem pa so upodobljeni še štirje svinčniki, ki pa predstavljajo vse podružnične šole.

Vzklike veselja smo nato slišali ob odkritju in predaji skulpture mamuta. Približno tri leta je namreč majhna skulptura mamuta, katere avtor je pokojni kipar Miha Kač, »domovala« v prostorih Turistično-informacijskega centra na Glavnem trgu v Kamniku. V mesecu decembru, leta 2016, je bila skulptura postavljena na glavno avtobusno postaja Kamnik in po približno pol leta zaradi različnih vremenskih (ne)prilik postala kar dotrajana. V avgustu leta 2018 je Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik poskrbel za popravilo skulpture mamuta in ustrezno konzerviranje z epoksi smolo. V letu 2019 pa se je porodila ideja, da se ob menjavi logotipa Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik skulpturo podari prav njim, da bo lahko delala družbo otrokom oziroma šolarjem. Ravnatelj je bil predloga Zavoda vesel in je darilo sprejel z odprtimi rokami, saj ceni umetniško dediščino našega velikega kamniškega ustvarjalca, umetnika in kiparja. Dragocena Kačeva zapuščina pa bo tako od danes dalje namenjena izobraževanju otrok in jim služila tudi kot umetniški navdih za njihovo lastno ustvarjanje.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here