Predstavitev knjige Kamniška jama 40 let po odkritju

0
1833

Včeraj, v torek, 28. januarja 2020, je v dvorani Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik potekala predstavitev knjige Kamniška jama 40 let po odkritju, ki jo je izdal Jamarski klub Kamnik. Dogodku je prisostvoval tudi župan Matej Slapar skupaj z avtorji in ustvarjalci nove kamniške knjige.  

Jamarski klub Kamnik je ob štirideseti obletnici odkritja te zares posebne Kamniške jame, ki se nahaja na višini 1.400 metrov v grebenu Zeleniških špic in je izjemna, ker je njen glavni rov večinoma horizontalen, kar je v Alpah velika redkost, izdal pričujoči in včeraj predstavljeni zbornik. Člani kluba so napisali in zbrali članke o dostopu, geologiji, izmeri jame s 3D skeniranjem, biospeleoloških raziskavah ter o zgodovini in drugih dejavnostih članov kluba. Zbornik pa tako prinaša znanstvene in poljubne vpoglede v jamarsko raziskovanje skrivnostnega podzemnega sveta.

Knjigo je predstavil glavni urednik in avtor člankov dr. Rajko Slapnik, dr. Klemen Kregar je podrobneje opisal postopke merjenja jame s 3D skeniranjem, fotografsko gradivo pa je predstavil Marko Vrabec. Uredniški odbor so sestavljali glavni urednik dr. Rajko Slapnik, Vido Kregar, Daniel Holcar in Miha Hribovšek, za lekturo je poskrbela Alenka Juvan.

Ob tej priložnosti je popotnico knjigi in zahvalo vsem, ki so poskrbeli, da bo okrogla obletnica pomembnega odkritja na Kamniškem za vedno ostala zapisana namenil župan Matej Slapar. Slednji je med drugim poudaril, da jamarstvo še zdaleč ni le organizirano raziskovanje jam kot prostočasna dejavnost, vendar je to tudi način življenja. V raziskovalnem svetu z različnimi dejavnostmi v ospredje postavljajo prizadevanja in poudarek na varovanju jam in naravnega okolja in za to jim je Občina Kamnik izredno hvaležna. Predvsem pa jim je hvaležna, da opozarjajo na pomen naše naravne dediščine.

Dogodek so s kulturnim programom obogatili Kaja Drolc, Ema Jenko in Tjaž Kregar.

Za preplet misli in besed je poskrbela Helena Kregar.

.”> .”>

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here