Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku

1
1459

“Kaj nam je v takem storiti France?”

Pred vrati je slovenski kulturni praznik – Prešernov dan, edini slovenski državni praznik, ki ga pišemo z veliko začetnico. Je praznik kulture, vsega kulturnega in praznik slovenske kulture. Praznik  v čast velikemu pesniku, kot tudi vsem kulturnim ustvarjalcem, so in še bodo v večini slovenskih krajih obeležili s kulturnimi dogodki in proslavami. Na sam praznični dan pa bodo na široko svoja vrata odprli tudi številni muzeji, galerije in kulturne ustanove širom po Sloveniji. V občini Domžale bodo imela na ta dan svoja vrata odprta Menačenkova domačija, Slamnikarski muzej, Galerija Domžale in Mestni kino Domžale.

V Kulturnem domu Franca Bernika Domžale je v četrtek, 6. februarja 2020, potekala Slavnostna akademija ob slovenskem kulturnem prazniku, na kateri je bil letos slavnostni govornik Matjaž Brojan, dolgoletni novinar, urednik, publicist, vsestranski kulturni delavec in ohranjevalec naše kulturne dediščine. Slavnostnemu nagovoru je sledil kulturni program z uprizoritvijo gledališke Komedija o artu, Hiše Kulture Celje, ki jo je odigral Miha Firšt, režiral pa Kristian Koželj.

Slavnostne akademije so se udeležili župan Občine Domžale Toni Dragar, podžupanja mag. Renata Kosec, podžupan Marjan Ravnikar, častni občani, predsedniki krajevnih skupnostih, občinske svetnice in svetniki, predstavniki kulturnih in drugih organizacij ter občanke in občani.

Slavnostni govornik, Matjaž Brojan, je v svojem nagovoru dal misliti marsikateremu udeležencu slavnostne akademije, saj je ob Prešernovih verzih podal dogajanja v današnjem času, ko si nismo nič enotni, ko se pod noge meče polena drug drugemu, Slovenija stagnira, se pogreza vse globlje v blato in je vse bolj odrinjena od Evrope, katere del smo.

»Bilo je nekoč, nekdaj pred sto leti in več, časi so bili taki, čas, ki ga zdaj živimo, nam podaljšuje, ohranja nekdanjo sprtost mlado in staroslovencev, sindikalcev in liberalcev, sedaj pa se potaplja v pravo sovraštvo vaši in naši. Nič ne pomaga, zgodovine se učimo na novo, saj se iz preteklih dejanj nismo nič naučili. Napisal si, da Slovenec že mori Slovenca brata. Nekoč z meči, zatem s puškami, sedaj pa z objavami na socialnih omrežjih. Nič manj bratomorno … Kaj nam je v takem storiti, France? Stopiti na tvojo pot poenotenja, k izvirom slovenstva, uresničenju tvoje največje želje, da bi Slovenci bili eno. To si nam v več oblikah izpovedal, zapustil in izročil kot najpomembnejše sporočilo in dediščino. Najpomembnejšo od vseh dragotin, kar jih premore slovenska duhovna zavest …,« je med drugim v svojem govoru povedal Matjaž Brojan. Njegov celoten govor si lahko ogledate v zgornjem videu.

Po slavnostnem govoru je sledila izvedba gledališke predstave, monokomedije z naslovom  Komedija v artu. Igralec Miha Firšt v monokomediji s humorno zastavljenim avtorskim besedilom raziskuje človekov odnos do umetnosti, v začetku išče čudežni recept za uživanje v le-tej, poučuje in hkrati zavrača tezo, da je za uspešno razumevanje umetniškega dela potrebno o njem karkoli vedeti. Predstava v na prvi pogled sproščeni, stand-upovski maniri gledalce skozi matematične, konceptualne in emotivne perspektive popelje v središče gledališkega eksperimenta, kjer se zabrišejo meje med funkcijami gledalca, umetnika in umetniškega dela, odpre številne filozofske razprave in odkriva nove poti do hitrega zaslužka. S pomočjo zanimivih zgodovinskih podatkov, domislic in gledaliških eksperimentov prebrska svet umetnosti – z enim samim ciljem – gledalca navdušiti nad umetnostjo.

Avtor: Miro Pivar; Foto: Vido Repanšek

Oglasno sporočilo

1 KOMENTAR

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here