Seminar gregorijanskega korala in sakralni koncert

0
2149

V cerkvi svete Ane v Tunjicah so se povabilu ženskega zbora Vox Annae odzvali mešani pevski zbor Mavrica pod taktirko Primoža Leskovca komorni zbor Šutna, ki ga vodi Mateja Kališnik in mešani pevski zbor Cantemus, ki ga, tako kot Vox Annae, vodi Aleš Sedušak.
Tokrat, v soboto 24. septembra, so bili pevci in pevke deležni še izobraževanja, saj jim je pred njihovim nastopom o lepotah in vzvišenosti gregorijanskega korala spregovoril Gregor Klančič. A ne le spregovoril, popeljal jih je preko splošnih pravil petja pri maši, preko vzklikov in odpevov vse do gregorijanskega korala. In ker  teorija brez prakse ni nič, so vse skupaj še zapeli. Hitro, skoraj prehitro je minil čas, namenjen ne samo izobraževanju, ampak bolje spoznavanju gregorijanskega korala v želji, da bi pri svetih mašah dajali malce večji pomen izvajanju pesmi.
In že je prišla ura koncerta, in predstavili so se  najprej gostitelji ženski komorni zbor Vox Annae, pod vodstvom Aleša Sedušaka s Kjer je resnična ljubezen, Lojzeta Mava v priredbi zborovodje in Ave Marija Godfreya Ridouta. Komorni zbor Šutna nam je zapel Gloriosa dicta sunt Nr2 Vytautasa Miškinisa in Psalm 24 Renette Bouwer. Ti, ki si najlepša Hudolina Sattnerja,  Ave verum corpus Wolfganga Amadevsa Mozarta in Večerni zvonovi in Angelika Hribarja so zapeli člani mešanega pevskega zbora Mavrica, ki jih vodi  Primož Leskovec. Kot zadnji je nastopil še mešani pevski zbor Cantemus pod taktirko Aleša Sedušaka in zapel Sonce že zahaja  Josefa Gruberja in Ave Marija iz opere Gorenjski slavček Antona Foersterja, za klavirjem jih je spremljala Mateja Kališnik. Preden so se razšli, so skupaj zapeli še Marija skoz življenje, in tu so jim v pomoč priskočili tudi obiskovalci.
Po končanem koncertu pa je že v navadi, da se pevci srečajo ob kozarčku, ki mu ne sme manjkati niti sladko, niti mesnato in tudi tu se tradiciji niso izneverili. In kot pravi pregovor, če so trije Slovenci skupaj, je že zbor in tako se je tudi na srečanju po koncertu slišalo lepo zborovsko petje še pozno v noč.

DJD

Oglasno sporočilo