Društvo Lipa v Vipavski dolini, na Krasu in na Goriškem polju

0
1519
Udeleženci izleta

Na sončno soboto, 15. februarja 2020, je Društvo lipa izvedlo prijeten izlet, ki je dopolnil in popestril izobraževanje zgodovine, geografije, umetnostne zgodovine in ohranjanje naše kulturne dediščine. Poučni izlet je pripravila Biserka Čičerov, vodil pa samostojni turistični vodič Branko Urbanija.
Zadovoljni udeleženci so si na Vipavskem pokopališču ogledali sarkofaga, ki ju je kraju Vipava poklonil  domačin, uspešni egiptolog Anton Lavrin, nadaljevali pa z obiskom slovenskega kraškega bisera – Štanjela. Obnovljen grad, cerkev, obzidje, ohranjena stara kraška hiša srednjeveškega naselja in čudovit Ferrarijev vrt, delo arhitekta Maksa Fabiania.
Polni lepih vtisov so se odpeljali do gradu Rihemberk. Po ogromnem, dokaj ohranjenem gradu iz XIII. Stoletja, ki ga še restavrirajo, je izletnike vodila Evelin Bizjak, ki jim je predstavila že Štanjel. Poleg zgodovinskih dejstev jim je izčrpno predstavila življenje netopirjev, edinih stalnih prebivalcev gradu.
V Biljah so se okrepčali z vipavskimi domačimi specialitetami, da so lahko nadaljevali z ogledi. Ustavili so se v frančiškanskem samostanu na Kostanjevici. To je spomenik cerkvene umetnosti, zgodovinski spomenik z grobnico francoskih Bourbonov in kulturni spomenik z obsežno samostansko knjižnico.
Nazadnje so se zapeljali še na Vipavski križ. Tu se nahaja kapucinski samostan, ki je še vedno aktiven. Bratje kapucini imajo poseben prostor za molitve za glavnim oltarjem v cerkvi. Ponosni so na dragoceno knjižnico z originali del Janeza Svetokriškega.
Uspešen izlet bo ostal udeležencem še dolgo v spominu.

Tekst: Zlatka Levstek
Fotografije: Marjan Franc Levstek

______________________________________________________________

Nastop članov našega društva

V prvi polovici letošnjega januarja smo po elektronski pošti v U3ŽO – Društvu Lipa Domžale prejeli zelo prijazno povabilo s strani Tjaše Gracar, delovne terapevtke iz Doma Marije in Marte iz Logatca za nastop naših članov v njihovem domu.
Uskladili smo termine in  v ponedeljek 17. januarja 2020 smo v lepi dvorani Doma Marije in Marte, kjer je bila v času našega nastopa, razstava slikarja Vojka Gašperuta- Gašperja,  pripravili nastop naših citrark iz skupine Sončnice in kitaristke iz skupine Tempo ter dveh predstavnic Lili in Alenke iz literarnega študijskega krožka. V Domu Marije in Marte smo bili zelo prijazno sprejeti, tako s strani osebja kot njihovih varovancev, poleg tega pa so si naš nastop prišli ogledat  tudi otroci iz Miklavževega vrtca. Pesmi, ki so jih naše članice zaigrale in zapele so bile v večji meri poslušalcem znane, tako da so pri marsikateri tudi zraven zapeli.  Po nastopu sta sledila  lep aplavz in zahvala za nastop. Mi pa smo se z obljubo, da se še kdaj vidimo, poslovile.

Tekst in foto: Mimi Miklavčič

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here