Veliki pustni karneval na Viru tudi letos prava paša za oči

0
1739
V nedeljo, natanko ob 14. uri in 30 sekund so na Viru povlekli voz pustnih norčij, ki je tudi letos privabil obiskovalce od blizu in daleč. Seveda so imeli kaj videti, saj so se predstavile številne zanimive skupinske maske, ki so pritegnile s svojo izvirnostjo, zabavnostjo in tematsko obarvanostjo. Pustni karneval je bil tudi vrhunec pustovanja v Pustni deželi Vir, ki je letos potekal že tridesetič zapovrstjo. Prav ste prebrali. 30 let že pustna druščina zbrana v Pustni sekciji Striček Vir skrbi za pestro pustno dogajanje, v tem času pa so pustovanje na Viru pripeljali na vrh karnevalskega dogajanja v Sloveniji.
Pustna sekcija Striček Vir je v sodelovanju s Službo za turizem Občine Domžale tudi za letošnjega pusta poskrbela za pestro dogajanje v Pustni deželi Vir. Tako ni manjkalo pustnih norčij in zabave, na svoj račun pa so prišli prav vsi. Pustovanje so tako kot vsako leto okronali z velikim pustnim karnevalom, ki je postal tradicionalen ter znan daleč preko bregov reke Kamniške Bistrice. Kot smo že omenili v uvodu je bilo letošnje pustovanje na Viru jubilejno, saj mineva trideset let, odkar so se virski zanesenjaki vpregli v voz pustnih norčij. Tega pa uspešno vlečejo že 30 let.

Pustnega karnevala na Viru, ki je vedno prava paša za oči, se radi udeležijo vsi, ki jim pust veliko pomeni, saj so v priprave skupinske maske pripravljeni vložiti veliko svojega prostega časa in kreativnosti. Vse to se je tudi poznalo na udeležbi, saj je na karnevalu nastopilo 28 domačih in gostujočih skupinskih mask, prav vsaka pa je izstopala s svojo različnostjo, barvitostjo, zabavnostjo in tematsko obarvanostjo. Zaradi tega in zaradi obiskovalcev, ki vsako leto napolnijo Bukovčevo cesto, da si ogledajo pisano druščino maškar, je pustni karneval na Viru postal eden največjih v Sloveniji. Sprevod domačih in gostujočih mask, na čelu katerega sta bila maskota Striček in predsednik Pustne sekcije Striček Peter Kosec – Pipi v vladni pustni limuzini, je krenil izpred Papirnice Količevo, pot pa jih je vodila po Bukovčevi cesti vse do velikega prireditvenega šotora v Športnem parku Vir, kjer je nato potekala še nedeljska pustna zabava z ansamblom Dežur.
Kot je že običaj, si je pustni karneval ogledal tudi župan Občine Domžale Toni Dragar, ki se je najbolj veselil tega, da bo na pustni torek dobil nazaj občinsko oblast in ključ občinske blagajne, ki ga je pustni druščini iz Vira predal pred štirinajstimi dnevi. V pustnem času je imela oblast pustna druščina iz Pustne sekcije Striček, v času vladavine pusta pa so veljali strogi pustni zakoni. Koliko bo po štirinajstih dnevih pustne vladavine ostalo v blagajni, bo znano v torek na žalni pustni slovesnosti, zagotovo pa bodo šli zadnji centi za sedmino.

Letošnjega karnevala na Viru se je udeležilo 28 skupinskih mask. Nekatere med njimi so nepogrešljive vsako leto, spet druge pa so plod preteklega dela pustnih zanesenjakov, ki so si vzeli čas ter si s pomočjo domišljije in kreativnosti ustvarili čudovite maske. Pa si v nadaljevanju poglejmo, koga vse so letos lahko občudovali obiskovalci.

Tako kot vsako leto, je prvi na čelu sprevoda maskota Striček, ki je za to priložnost zapustil svoj prestol na strehi virske lekarne, sledil mu je prvi med enakimi v pustni druščini, predsednik Pustne sekcije Striček Vir Peter Kosec – Pipi, ki se je popeljal v svoji vladni limuzini in v spremstvu vozila virske policije. V nadaljevanju so sledili: Faraonova družina, ki je na Vir prinesla svoje zlato, hrano in glasbo; Korant klub Spomin, ki odganja zimo, prinaša srečo in veselje; Smejčki; Čarobno kraljestvo; Ovčice iz Vodiške pašne skupnosti; Asterix in Obelix (Bevške maškare); Yip Yip, skupina vesoljcev, ki si je prišla ogledat Vir; Moja Rožica; Srednjeveška oprema (Vitezi kraljevega orla); Virsoljci iz planeta Virsilver, ki so prišli na praznovanje 30-letnice Pustne sekcije Striček; Disco aerobika; Ribnčan-je (krošnjar); Krškopoljske Cuprnce (čarovnice na metlah); Smejkoti; Pac-Man; Etnografsko društvo Orači Jablovec; Virski SEKRETarji; Graparji iz Idrije z reševalnim helikopterjem; Letalske rakete – Airways; Opozicijska oblast (strici iz ozadja); Vranski generali, Orači iz Jablovca in še nekaj skupinskih mask, ki so se prijavile na dan karnevala.
Organizatorji so na pustnem karnevalu izbirali najbolj izvirne zabavne, inovativne, igrane in kreativne maske in sicer v dveh kategorijah: 1. skupinska maska (minimalno 5 odraslih udeležencev) in 2. družinska/otroška maska (kjer so sodelovali odrasli in otroci – minimalno 3 udeleženci). Nastopajoče maske je ocenjevala štiričlanska komisija v sestavi mag. Renata Kosec, podžupanja Občine Domžale, Aleš Šubelj, Jože Tönig in zakonca Rovanšek. V kategoriji 1. skupinska maska je zmagala skupinska maska z imenom “Asterix in Obelix” (Bevške maškare), v kategoriji 2. družinska/otroška maska pa je zmagala družinska maska “Čarobno kraljestvo”. Izbrana maska v prvi kategoriji je prejela 1.000 EUR nagrade. Da pa so se lahko obiskovalci bolj podrobno seznanili z vsako nastopajočo masko, sta na hudomušen način poskrbela voditelja programa, Primož Ložar in Matic Maček.

Čestitke Pustni sekciji za organizacijo letošnjega pustovanja na Viru ter seveda tudi za njihov jubilej. Tudi tokrat so poskrbeli, da pust ni šel neopazno mimo nas in da se je na Viru dobrih štirinajst dni živelo s pustom in za pusta. Naj bo tako tudi v prihodnjih letih. Če pa komu to ni všeč, potem zanj velja, da naj se odseli vse do avgusta.

V torek, 25. februarja 2020, sledi še zaključek letošnjega pustovanja. Skozi dan bodo na Viru in v okolice potekale žalne slovesnosti, okrog 18. ure pa bo na Saharskem hribu potekal še sežig pusta.

Vir: Občina Domžale

Avtor: Miha Ulčar, Foto: Karin Božič Zupančič


Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here