Rosi Bremec: Kulturne razlike v poslovnem svetu

0
1131

V četrtek, 27. februarja, je tokratna gostja, Rosi Bremec, z obiskovalci delila svoja spoznanja o razlikah med kulturami v poslovnem svetu. Sama je namreč poslovno delovala na različnih koncih sveta, kar ji je dalo vpogled v navade in vrednote teh držav.
Če želimo kot podjetniki oziroma zaposleni navezovati in vzdrževati dobre poslovne odnose s poslovnimi partnerji oziroma strankami iz drugih geografskih okolij, je zavedanje teh razlik ključnega pomena. Vpogled v različne kulture in prilagajanje tujemu okolju je Rosi opisala kot način, da se premaknemo iz cone udobja. To je za vsakega posameznika pomembna priložnost za učenje in razvoj.

Rosi je v sklopu predavanja podrobneje opisala poslovno okolje v Veliki Britaniji in na območju Združenih arabskih emiratov.

Velika Britanija: območje številnih poslovnih priložnosti
Glede na Rosina opažanja je za območje Velike Britanije značilen preplet zelo različnih kultur. Poslovni svet je poln priložnosti. Spoznala je, da je za delo v Angliji zelo pomembna politična korektnost. Ljudje so namreč zelo občutljivi za to področje in so lahko hitro užaljeni, če drugi temu ne dajejo velikega poudarka. Na delovnem mestu moraš biti pazljiv glede tega, kaj rečeš in komu.
Angleži so po Rosinih besedah vedno pripravljeni pomagati. Radi se radi pogovarjajo o počitnicah in se zabavajo.

Združeni arabski emirati: molitev na delovnem mestu je nekaj običajnega
Tudi za območje Združenih arabskih emiratov je značilen preplet najrazličnejših kultur, ki živijo v harmoniji. Pomembno je, da slediš pravilom. Stil oblačenja mora biti spoštljiv in formalen.
Ker gre za muslimansko okolje, predstavlja ramadan pomemben del njihove kulture. V tistem obdobju je muslimanom prepovedano jesti, piti in kaditi. Tudi za tiste, ki tej veri ne pripadajo, je živeti v tem okolju v času ramadana naporno. Vsak, ki želi na delovnem mestu ali na javnih površinah jesti ali piti, se mora umakniti nekam, kjer ga nihče ne vidi. V organizacijah so zaposleni ljudje, katerih funkcija je kuhanje kave za druge zaposlene. Zato si lahko, če si kavo skuhaš sam, deležen neodobravanja in grdih pogledov.
Ljudje pogosto molijo – tudi na delovnem mestu. Če šefa zmotiš med molitvijo, moraš počakati, da konča. Šele nato lahko pristopiš do njega. Ljudje včasih molijo tudi med poslovnimi sestanki. Odnosi na delovnem mestu so zelo formalni. Strah pred izgubo zaposlitve je precej velik, kar se odraža tudi v napetih odnosih na delovnem mestu. Priseljenci morajo v primeru izgube službe v 1-2 mesecih zapustiti državo, če ne najdejo druge.

O Rosi Bremec
Rosi Bremec ima za sabo že 25 let delovnih izkušenj. Je podatkovna strateginja in strokovnjakinja za poslovno odličnost, Delala je že na različnih področjih; na področju vitkega upravljanja procesov, spremljanja procesov v skladu s ključnimi kazalniki uspeha, vodila pa je tudi že projekte ponovnega inženiringa in drugo. Delala je v različnih poslovnih okoljih; začela je na Malti, nadaljevala v Veliki Britaniji, Egiptu, Dubaju, trenutno pa živi in dela v Sloveniji.

Petra Kušar,KIKštarter
Avtor fotografij: Iztok Derstvenšek

Oglasno sporočilo