Kolumna: Rešitev za epidemijo covid-19

0
2373

Pa jo imamo, rešitev. Notranji občutek, da smo se reševanja epidemije lotili na napačnem koncu, se je izkazal za pravilnega. Ni najpomembnejša zaščita pred virusom, najpomembnejše je preprečevanje prenosa virusa z okuženega v okolico. Poglejmo si dva primera.

Primer 1 (zaščita pred virusi ali ostanimo doma). Zmanjkalo nam je mleka – moram v hipermarket – okužen sem, a tega še ne vem – pri polici z mlekom zakašljam in virus z aerosoli raztrosim v zrak ter po embalaži mleka – vzamem, plačam mleko, se vrnem domov – tudi Hojsovim je zmanjkalo mleka – gospod Hojs pol ure za mano z iste police vzame mleko in se okuži (z v zraku lebdečimi virusi preko očesne veznice in z okuženo roko, s katero se nevede popraska po nosu) – naslednje dni okuži nekaj sodelavcev, ti pa nekaj družinskih članov, ki že en teden niso zapustili doma.

Primer 2 (ukrep obveznih obraznih mask ali preprečimo prenos virusa v okolico). Z masko se odpravim v hipermarket (morda sem okužen z virusom) – pri polici z mlekom zakašljam (virus ostane pod masko) – vzamem mleko, ga plačam, odidem domov – pol ure kasneje gospod Hojs z masko z iste police vzame mleko – v zraku in na embalaži ni virusa, zato se ne okuži – v naslednjih dneh ne okuži sodelavcev in njihovih družinskih članov (še zmeraj nosi obrazno masko).

Širjenje epidemije lahko preprečimo le tako, da bomo vsi uporabljali ustrezne obrazne maske. Bolni naj ostanejo doma. Uporaba razkužila (na primer v trgovini roke razkužimo z razkužilom, ki je postavljeno na koncu vsake vrste polic) bo dodatno povečala učinkovitost ukrepa.

Ups, naš miselni proces nas je pripeljal do ukrepov, ki so v veljavi že v Singapurju. Izkazali so se za uspešne.

Predlagani ukrepi imajo številne prednosti. Upoštevajo osnovno pravilo restrikcije – restrikcija naj bo čim manj restriktivna. Omogočajo, da bomo lahko ponovno hodili v službo, otroci v šolo (z obraznimi maskami). Manj restriktivni ukrepi so bolj udobni in predvidevamo lahko, da bodo povzročili bodo manj težav v mentalnem zdravju. Gospodarska škoda bo manjša.

Če je državi mar za nas in če nam želi omogočiti življenje, ne le eksistiranja, bo segla v žep in nam priskrbela ustrezne obrazne maske.

Omenjeno rešitev predlagamo Romana, Jana, Blaž in Matjaž iz Goriške. Je plod timskega dela, kritičnega razmišljanja, sporazumevanja in sledenja čustvenemu razumu. Ne predvideva uporabe represije. Verjamemo, da za represijo v 21. stoletju ni prostora. Matjaž Figelj je zdravnik iz Nove Gorice.

Avtor: Matjaž Figelj
Delno povzeto s spletne strani dnevnik.si

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here