NOV!CE 2005: Akupunktura prostora v domžalskem parku (Češminov park)

0
1112

Odločitev občine, da uredi ob Ljubljanski cesti ali bolj točno – za tako imenovanim ‘Plečnikovim zidom’ park, je vredna vse pohvale, saj bo ohranila nujno potrebne zelene površine, ki bodo pustile mestu dihati. Pohvalno pa je še iz enega razloga in sicer, da so tisti, ki o površinah odločajo, poslušali tudi eno od ekoloških ved, to je geomantija, ki se tretira kot celostna ekologija in pomeni vedenje o subtilnih razsežnostih Zemlje, narave, arhitekture krajine, to je umetnost ustvarjanja harmoničnega okolja in zdravljenja Zemlje.

Najpomembnejši energijski potencial parka je srčni center v področju za spomenikom in sicer 18 metrov od spomenika zadaj. To je centralno geomantično središče parka in tudi mesta Domžal ter ima funkcijo povezovanja.

Lavin Robi, vodja projekta in asistent znanega Marka Pogačnika, ki se ukvarja z akupunkturo zemlje, je ob sami postavitvi kamnite skulpture v parku povedal:
»To je skulptura, namenjena temu parku; na njej so upodobljena znamenja, ki niso običajna, ampak gre za nekaj več: to je metoda akupunkture prostora, skulpturja iz lipiškega kamna je postavljena na geomanitčno vozlišče kraja in podpira identiteto prostora. Vzorci na njej prikazujejo značilnosti parka, ki pa nimajo zgolj samo likovne oblike, ampak imajo tudi svojo posebno energijo. Pomembno je, da se najprej doseže neko empatijo s prostorom in šele potem sem lahko izdelal te kozmograme, ki so na skulpturi. Beseda kozmogram je sestavljena iz korena besede ‘kozmos’ kar pomeni svetovni red, ‘gram’ pa pomeni besedo ali pismenko. Narejeni so na osnovi neprekinjene črte in predstavlja večno kroženje v naravi, za to točko je pomembna povezanost, zato je bilo naše razmišljanje, da park odpremo mestu. Sama geometrija znamenj je izdelana tako, da drži ravnotežje različnih polarnosti; gre za dekodiranje različnih naravnih danosti v prostoru, potem se izdela kodiranje določenega arhetipa v kamen.«

Naslovna fotografija:
Svečani postavitvi akupunkturnega kamna-skulpure je prisostvovala županja, podžupan Vinko Juhart, Andreja Sever, direktor občinske uprave Ješelnik ter še nekateri povabljeni. Park bo pripravljen za sprehajalce spomladi, v roku enega leta pa obljubljajo, da bo dobil dokončno podobo.

Danica Šraj

NOV!CE 20 2005

Oglasno sporočilo