Noč knjige – moč besede

0
1818
»Ko listaš po knjigi in se mirno zatopiš v njeno vsebino, te na lepem ni več strah, da bi vse neopaženo zdrvelo mimo tebe.« pravi pisatelj Kęstutis Kasparavičius in prav to je čar branja. S knjigo spoznaš, da v težavah nisi sam. 

Noč knjige je prostovoljen samoorganiziran vsenaroden in mednaroden projekt, ki v Sloveniji, zamejstvu in širom sveta letos odvija sedmo leto zapored. Z Nočjo knjige obeležujemo 23. april, svetovni dan knjige. Njeno prvobitno poslanstvo je preko najrazličnejših kulturnih dogodkov promovirati branje in knjigo v vseh plasteh družbe.

Noč knjige bo tudi letos, pa čeprav v izrednih razmerah. Najizraziteje bo zasijala 23. aprila, ko praznujemo svetovni dan knjige, ter na večer tega datuma, nato pa bomo knjižno nočno praznovanje podaljšali še skozi ves maj. Ker je druženje v živo omejeno in naša knjižnica zaprta, vas vabimo, da se nam pridružite na daljavo.

Vsi ljudje smo že izkusili, kako dobrodejno vplivajo na nas besede, še posebej v težkih časih, kako nas pesem sprosti ali nam da občutek, da nismo sami. Knjige nas peljejo na potovanje skozi oči drugega, ki se je namenil tja, kjer je nam neprijetno ali kamor si ne upamo.

POMAGAJTE NAM SOUSTVARITI SVET BESED

Vabimo vas, da nam od 23. 4. vse do 31. 5. pošiljate najljubše, najlepše, najbolj pretresljive odlomke ali misli iz knjig, ki ste jih brali v času, ko je bilo naše druženje omejeno ali pa že prej, pa ste si misli morda zapisali v svoj zvezek.

Lahko so odlomki iz otroških ali mladinskih knjig, knjig za odrasle ali poezije. Tistih iz vaše domače knjižnice ali tistih, ki ste si jih izposodili pred zaprtjem knjižnice, pri sosedih ali prijateljih. Štejejo tudi elektronske knjige. Pogosto se nas stavek ali odlomek v knjigi tako močno dotakne, da si ga želimo zapomniti ali zapisati, ga deliti s svetom ali komu pokloniti za lepši dan ali ob praznovanju. Odlomki so lahko tudi v angleškem jeziku. 

Pošljite nam jih na e-naslov info@dom.sik.si in ne pozabite pripisati avtorja in naslova knjige. Izbrane odlomke in misli bomo objavljali na naši spletni strani, Facebooku in Instagramu.

Noč knjige je tudi primeren trenutek za začetek nečesa novega.

SPLETNI BRALNI KLUB

Vabimo vas v naš prvi spletni bralni klub, v katerem se bomo srečevali enkrat na mesec.

Pogovarjali se bomo o knjigah, ki jih bomo brali, o kakovostnem branju, zakaj brati in kako nas knjiga lahko v temelju spremeni, nas sprošča ali pretrese.

Posebnost spletnega bralnega kluba je, da se lahko pridružite od vsepovsod, tudi iz udobja lastnega doma. Potrebujete samo dostop do interneta, računalnik ali pametni telefon oziroma tablico, vgrajeno ali zunanjo kamero in mikrofon ter nekaj osnovnih računalniških spretnosti. 

Srečanja bodo potekala enkrat mesečno preko spletne konference v programu Jitsi Meet. Če uporabljate računalnik, boste potrebovali samo enega izmed spletnih brskalnikov (Chrome, Firefox, Edge, Safari), v primeru uporabe pametnega telefona ali tablice pa nameščeno brezplačno aplikacijo Jitsi Meet, ki jo najdete v Google Play. Več tehničnih podrobnosti vam bomo posredovali, ko bodo zbrane prijave. Ime kluba in ostale podrobnosti bomo določili skupaj.

Spletni bralni klub bo vodila Kristina Galun.

Udeležba v klubu je brezplačna, vendar je obvezna prijava, število mest pa je omejeno.

Svoje prijave s kontaktnimi podatki pošljite na e-naslov: kristina.galun@dom.sik.si.

Rok za prijavo je 8. maj 2020.

Nadvse zanimivo in bogato bo na noč knjige po vsej Sloveniji. Druge dogodke lahko spremljate na naslednjih povezavah: 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here