Odkritje spominske plošče Otonu Župančiču

0
1784

Včeraj se je na Parmovi ulici v Kamniku odvijalo odkritje spominske plošče Otonu Župančiču, ki jo je odkril župan Matej Slapar skupaj z idejnim vodjem in s pobudnikom postavitve le-te Damijanom Rostanom ter Župančičevo vnukinjo dr. Alenko Župančič. Plošča visi na pročelju nekdanje gostilne Pri vinski trti, kjer je Oton Župančič med drugim pisal dramo Veronika Deseniška.

Župan Matej Slapar se je ob tej priložnosti iskreno zahvalil pobudnikoma ter poudaril pomen Župančičevega življenja v Kamniku in ostalih pomembnih kulturnikov, ki so ustvarjali v našem mestu. V nagovoru je še dejal, da je na Župančičevo bivanje v Kamniku ohranjenih nekaj drobnih spominov, k sreči pa je med njimi celo nekaj verzov, ki jih je pesnik posvetil svojim kamniškim prijateljicam in prijateljem: »Drobni spomini, a pomembni dokumenti in pesnikova življenjska zgodba, ki navdihuje, so bili opazni tudi v naši občini. Občina Kamnik mu je namreč leta 1928 v počastitev delu in zaslugam, ki jih je pridobil za kulturo in jezik slovenskega naroda, podelila listino častnega meščana. Po toliko letih smo Župančiča ponovno prepoznali in mu na pobudo Damijana in Ivice Rostan namenili spominsko ploščo, za kar se jima na tem mestu iskreno zahvaljujem.«

Župančičeva vnukinja dr. Alenka Zupančič je orisala nastajanje drame Veronika Deseniška in nam namnenila nekaj drobih in zanimivih prigod iz pesnikovega življenja, pobudnik postavitve spominske plošče in gostitelj Damijan Rostan pa je izrazil izrazil iskreno veselje ob odkritju plošče in poudaril pomembno obletnico, saj je na včerajšnji dan minilo natanko 71 let od smrti pesnika slovenske moderne.

Blagoslov spominske plošče je opravil župnik Luka Demšar.

Za preplet misli in besed in bogat opis Župančičevega življenja v Kamniku je poskrbela dr. Marjeta Humar, ki je tudi sicer pripravila kulturni program, recitacije in kratke odlomke iz drame Veronika Deseniška nam je namenil Tone Ftičar, za glasbeno popestritev je poskrbel Mešani pevski zbor Odmev Kamnik pod vodstvom zborovodkinje Anice Smrtnik.

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here