Ilustrirani Družinski zemljevid Kamnika in okolice

0
2122

Kamnik je dobil nov zemljevid. Gre za ilustrirani Družinski zemljevid Kamnika in okolice, ki sta ga zasnovala ilustrator Ivan Mitrevski  (ivanmitrevski.com,  @ivanmitrevski) in lokalna turistična vodnica Irena Grmek (irenagrmek.com, @localguidekamnik). Zemljevid je na voljo v Turistično informacijskem centru Kamnik in mnogih drugih lokacijah po mestu in okolici. Zemljevid je popolnoma brezplačen in je namenjen tako tujim gostom, kot domačinom. Za goste iz tujine je natisnjena angleška verzija zemljevida z naslovom Illustrated Family Map of Kamnik and its Surroundings.

Ilustrirani družinski zemljevid Kamnika in okolice je namenjen vsem, ki obiščejo Kamnik in okolico ter regijo najraje raziskujejo sami. Predstavi bistvene zanimivosti območja, ki sta jih avtorja pospremila s številnimi humornimi vložki in ki zemljevidu dajejo poseben čar in simpatičnost. Gre za zemljevid, ki se odklanja od formalne linije klasičnih zemljevidov, njegovo bistvo pa je ilustracija pospremljena s krajšimi besedili. Avtorja sta želela zasnovati zemljevid, ki bo informativen in poučen, vendar hkrati tudi praktičen, všečen in simpatičen. Zato, kot pravita, ni bilo enostavno najti kompromisa med številnimi podatki, ki bi si zaslužili omembo na zemljevidu, vendar ob tem gosta ne obremeniti s preveliko količino podatkov, in drugo skrajnostjo, torej, da bi bil zemljevid premalo informativen ali da bi mu kdo, na račun formata, očital strokovnost. Ivan Mitrevski in Irena Grmek verjameta, da sta uspela najti pravo razmerje med tem, da vsebina gosta pouči in informira, vendar ga hkrati tudi zabava.

Avtorja sta k sodelovanju povabila tudi lokalne ponudnike (ponudnike nastanitev, lastnike in najemnike gostinskih lokalov in  trgovinic), saj, kot pravi Irena Grmek, gostje med obiskom najbolj pogosto sprašujejo ravno po teh – torej, kje se lahko v mestu in okolici jé in kje okuša lokalna piva, kje je mogoče kupiti spominke ali lokalne izdelke. Vprašanja gostov se pogosto nanašajo tudi na možnosti nastanitve in dodatnih aktivnosti, ki jih ponuja mesto z okolico.

Od samega začetka projekt podpira tudi Zavod za turizem, šport in kulturo (ZTŠK) Kamnik. Po besedah Nine Irt  iz ZTŠK Kamnik so se s sodelavci odločili za sodelovanje z avtorjema oziroma za pomoč pri distribuciji le-tega, saj je prva izdaja zemljevida, decembra 2019, naletela na odličen odziv. Ilustrirani Družinski zemljevid Kamnika in okolice tako predstavlja prijazno popestritev ponudbe zemljevidov, katalogov in brošur, ki so obiskovalcem na voljo na TIC točki v Kamniku.

Napisala in izdala: Irena Grmek in Ivan Mitrevski
Ilustriral: Ivan Mitrevski

Natisnjeno v 4500 izvodih v slovenščini in 3000 izvodih v angleščini
Zemljevid je sofinancirala Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here