Reševanje pod Veliko planino

0
1753

Spin; Pregled naravnih in drugih nesreč v Republiki Sloveniji – povzetek:

Kamnik, 5.07.2020   15:42

Ob 15.42 sta na Veliki planini, občina Kamnik, planinca zašla s poti, ki vodi čez Gabrsko peč in Steno ter obtičala na nedostopnem terenu. Gorska reševalca GRS Kamnik sta ju našla in zavarovala, helikopter Slovenske vojske z dežurno ekipo za reševanje v gorah pa ju je z vitlom dvignil in prepeljal v dolino.

Klopov je pa nenormalno veliko tukaj, mi pove mladenka v vročih hlačkah, ki se je skupaj s fantom znašla v »mišelovki« nad Sivnikom pod Veliko planino.
Z Janezom sva se morala pošteno potruditi, da sva zlezla na kot nož oster greben, kjer sva se jima približala in tudi Gondor je imel precej težav, da ga je dosegel, kljub temu da ima štirinožni pogon. Zaman se je nižje trudil in lezel v steno, ko ju je dobil v nos in nakazal, da sta izgubljena blizu.
»Kako sta pa prišla do sem«, ju vprašam. »Saj je v Googlu pot vrisana« mi odgovorita v en glas.
Nevarno bi bilo, da bi ju reševala na klasičen način in zavleklo bi se pozno v noč, če ne v jutro, zato na pomoč pokličem dežurno helikoptersko ekipo iz Brnika.

Gorski reševalci opozarjamo, ne slepo slediti navigaciji. Ta je danes dostopna skoraj povsod, vendar brez uporabe razuma, ki ga nam je dala mati narava, se hitro zalomi.

Ja, stric Gugel danes pove vse, samo na klope ju ni opozoril. Glede teh sta imela pa prav. Sam sem jih po intervenciji gostil pet.

Franc Miš,
Društvo GRS Kamnik

Foto: PU Kranj
Foto: Franc Miš
Foto: PU Kranj
Foto: Franc Miš

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here