Predstavitev Kamniškega zbornika št. XXV/2020

0
970

Kamniški zbornik sodi med knjige, ki ne zastarajo. Namenjen je raziskovalcem kamniške preteklosti in je ena maloštevilnih knjig, kjer so na voljo raznovrstni podatki o kamniški občini ter njenih občankah in občanih. Pri nastajanju sodelujejo posamezniki različnih generacij, člani uredniškega odbora so prebrali prispevke, skrbno pa jih je uredila glavna urednica dr. Marjeta Humar.

V imenu Medobčinskega muzeja Kamnik je ob predstavitvi zbrane pozdravila direktorica mag. Zora Torkar, nato pa besedo predala županu Mateju Slaparju, ki je ob tej priložnosti dejal: »Pred nami je ena najpomembnejših knjig občine Kamnik, ki je letošnje leto izšla kasneje, kot smo to predvideli. Čas, ki smo mu bili priča v preteklih mesecih, je bil resnično drugačen in tudi Občina Kamnik je temu namenila nekaj besed v pričujoči številki zbornika. Ob tej priložnosti naj se zahvalim celotnemu uredniškemu odboru in seveda tudi avtorjem, ki so pripravili pomemben dokument tega časa in dokument, ki odseva besede in dogodke preteklosti. Največja zahvala pa gre predvsem skrbni urednici dr. Marjeti Humar. Bralna kultura predstavlja pomemben vidik naše skupnosti in verjamem, da boste z veseljem obračali liste in z navdušenjem brali vrstico za vrstico 25 številke  Kamniškega zbornika. Želim vam prijetno branje.«

Glavna urednica Kamniškega zbornika dr. Marjeta Humar se je iskreno zahvalila uredniškemu odboru in vsem avtorjem, ki so prispevali članke v Zborniku, nato pa opisala nastajanje in njegovo bogato vsebino. Mesto v letošnji številki imajo prispevki Občina Kamnik v letih 2018 in 2019, Vzponi in padci kamniškega gospodarstva, Analize izvirskih, potočnih in fekalnih vod velikoplaninske planiteZanimivosti o rastlinstvu Kamniško-Savinjskih Alp, Družina Škerpin pl. Oberfeld- primer kamniškega plemstva, »Mekinjska božična zibelka« in njen izvor, Dobro vzgojena mladina, srečna domovina, Osnovna šola na Selih pri Kamniku v letih 1645–1950, 10-letnica Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje gibalno oviranih otrok in mladostnikov DIM – ZUIM – CIRIUS, Stavbni razvoj Seydlove hiše v Kamniku, Kamniški spomenik padlim v prvi svetovni vojni, Ob obletnicah: freske Staneta Cudermana v frančiškanski cerkvi sv. Jakoba v Kamniku, Ikone Albine Nastran, Zbirka ali muzej: O čem govorimo, ko govorimo o Sadnikarjevem muzeju?, Klasična ne(o)klasičnost: neoklasicistična pripoved Vremšakove simfoniette in modo classico in due tempi, Kulturnospecifične prvine v govorici Kamničanov in okoličanov, Križnikov pravljični festival kot primer dobre prakse ohranjanja kulturne dediščine s partnerskim povezovanjem, Spomin na Kamniško jezero – predlog krožne tematske poti po njegovem obrežju, Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec in prispevek Skupine Štajn.

Tako kot je že običajno, so predstavljeni likovni ustvarjalci in njihova delatokrat so to Dušan Sterle, kamniški slikar, ilustrator, grafik in oblikovalec ki že nekaj let zapored oblikuje tudi naslovnico Kamniškega zbornika, Eva Mlinar, kamniška slikarka, ilustratorka in oblikovalka in kamniški stripar ter ilustrator Miha Hančič.

Letošnje leto Zbornik prinaša pesmi Daniela Artička – Daneta, Aljoše Rebrača, Irene Milivojevič Kotnik ter haikuje dijakov Gimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik. Tudi ta številka govori o znamenitih Kamničanih in okoličanih, pogovarjali smo se z Darinko Slanovec, Marto Cerar Leskošek, Janezom Podjedom in Katarino Pustinek Rakar. V poglavju osebnosti smo ob 100. obletnici rojstva namenili Ferryu Souvanu, 80. rojstni dan je v letu 2019 praznoval Albin Škrjanec, pisalo se je o vzhajajoči zvezdi slovenskega glasbenega prostora Manci Berlec in o Kartini Djalil.

V spomin na tiste, ki so nas v preteklih dveh letih na žalost zapustili, pa je poglavje V spomin namenjen zapisu zadnjih ur pesnika Franceta Balantičadr. Milanu Orožnu Adamiču, ki je bil potomec kamniških meščanskih družin, dolgoletnemu članu uredniškega odbora Kamniškega zbornika Milanu ŠuštarjuBranku Novaku, ki je bil med drugim na prvih demokratičnih volitvah izvoljen za poslanca v Zbor občin tedanje republiške skupščine, poklonili pa smo se tudi častnemu občanu Občine Kamnik Janezu Majcenoviču ter kiparju Mihi Kaču.

Za kulturno popestritev včerajšnje predstavitve je poskrbela Neža Drobnič Bogataj skupaj s kitaristom Maticem Smolnikarjem.

.”> .”>

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo