Trenutno 14 aktivnih okužb s COVID-19 v občini Kamnik

0
748

Dodatno obvestilo CIRIUS-a Kamnik

S CIRIUS-a Kamnik so nas danes, v sredo, 16. septembra 2020, obvestili, da imajo novo okužbo s COVID-19. Tako imajo sedaj potrjeni dve okužbi mladostinka in enega zaposlenega.

Zaradi tega je bila s strani NIJZ odrejena karantena za 27 mladostnikov in 5 zaposlenih, sprejeli pa so tudi nekatere dodatne ukrepe, ki bodo veljali do petka, 25. septembra 2020.


Trenutno 14 aktivnih okužb s COVID-19 v občini Kamnik

Na podlagi uradnih evidenc Nacionalnega inštituta za javno zdravje imamo na dan 14. september 2020 v občini Kamnik trenutno 14 aktivnih okužb s COVID-19.

S CIRIUS-a Kamnik so nas danes obvestili, da imajo eno okužbo s COVID-19. Otroci in zaposlena oseba, ki so bili v tesnejših stikih z okuženo osebo, so bili skladno z navodili NIJZ poslani v karanteno, o tem pa je bilo obveščeno tudi pristojno ministrstvo, ravno tako tudi starši in skrbniki otrok. Delo v CIRIUS-u Kamnik danes poteka nemoteno, izvajajo pa se vsi potrebni ukrepi, in sicer skladno z navodili pristojnih institucij.

Preventivni ukrepi Nacionalnega inštituta za javno zdravje

Situacija, ki smo ji izpostavljeni, je velik izziv, zato je še posebej pomembno, da delujemo preventivno in odgovorno za omejitev širjenja bolezni COVID-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. Pomembno je, da v primeru bolezenskih znakov in simptomov (kot so na primer nahod, slabo počutje, bolečine v mišicah, povišana telesna temperatura, kašelj), ostanemo doma in se po telefonu posvetujemo s svojim izbranim zdravnikom ter upoštevamo njegova navodila.

Vsak izmed nas lahko zmanjša tveganje za okužbo in širjenje okužbe z izvajanjem naslednjih ukrepov:

 • med gibanjem v vseh zaprtih javnih prostorih je obvezno imeti usta in nos dosledno zakrito z masko, ruto ali šalom;
 • redno in temeljito si umivamo roke z milom in vodo;
 • v primeru, da voda in milo nista dostopna, si roke razkužimo z namenskim razkužilom za roke. Vsebnost etanola v razkužilu za roke naj bo najmanj 60 %. Razkužilo za roke je namenjeno samo zunanji uporabi. Sredstva za čiščenje/razkuževanje površin niso namenjena čiščenju/razkuževanju kože;
 • ne dotikamo se obraza (oči, nosu in ust) z nečistimi/neumitimi rokami;
 • izogibamo se tesnih stikov z ljudmi, ki kažejo znake nalezljive bolezni. Upoštevajmo varno razdaljo 1,5 metra;
 • upoštevajmo pravilno higieno kašlja (preden zakašljamo/kihnemo, si pokrijemo usta in nos s papirnatim robčkom ali zakašljamo/kihnemo v zgornji del rokava);
 • papirnat robček po vsaki uporabi odvržemo med odpadke in si nato umijemo roke z milom ter vodo;
 • upoštevamo pravila socialnega distanciranja, kar pomeni, da se brez potrebe ne družimo z osebami izven skupnega gospodinjstva, pazimo na razdaljo 1,5 m, v trgovino gremo čim manjkrat in takrat, ko ni veliko ljudi, kar največ poskusimo opraviti preko spletnih strani;
 • če je mogoče, se odločimo za uporabo alternativnih metod nakupovanja, kot so spletna prodaja in dostava na varen način, pri čemer dostavljavec ne vstopa v naš dom in nam dostavi paket pred vhodna vrata. Pri tem upoštevamo priporočila na naslednji povezavi. Če potrebujemo zdravila iz lekarneza pomoč prosimo zdravega svojca ali drugo zdravo osebo, če pa se v lekarno odpravimo sami, upoštevajmo priporočila na naslednji povezavi;
 • če potrebujemo pomoč, prosimo družinske člane, prijatelje ali pomoč poiščemo v lokalni skupnosti (Rdeči križ, Civilna zaščita ipd.).

  Vsa priporočila in navodila lahko spremljate na spletni strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer na povezavi tukaj.

  Video vsebina higiena kašlja in nasveti za umivanje rok je dostopna TUKAJ.


  Občina Kamnik

Oglasno sporočilo