Vlaki od 10. oktobra do 29. novembra na relaciji Kamnik – Graben in Kamnik – mesto ne bodo vozili, organiziran pa je nadomestni prevoz z avtobusi

0
1204

Ob železniškem postajališču Kamnik – Graben, ki se nahaja na progi št. 21 Ljubljana Šiška – Kamnik – Graben, je v začetku leta 2020 Občina Kamnik zgradila parkirne prostore po sistemu P+R. Stanje železniškega postajališča je ostalo nespremenjeno, zato bodo Slovenske železnice zaradi celostne ureditve tega območja uredile tudi peronsko infrastrukturo, ki bo omogočala bolj kakovostno uporabo in dostop do železniških storitev poleg ostalih potnikov tudi starejšim in invalidom. Slovenske železnice tako občanke in občane obveščajo, da zaradi preureditve tirnih kapacitet z ureditvijo peronske infrastrukture na železniškem postajališču Kamnik – Graben od 10. oktobra do 29. novembra na relaciji Kamnik – Graben in Kamnik – mesto vlaki ne bodo vozili. Organiziran bo nadomestni prevoz z avtobusi do prve vstopne postaje za prevoz z vlakom, in sicer do postaje Kamnik (Kranjska cesta).

Vozni red nadomestnih voženj (Kamnik – Kamnik Graben in Kamnik Graben – Kamnik) si lahko ogledate TUKAJ ali pa na spletni povezavihttps://potniski.sz.si/nadomestni-prevozi-in-zamude/.

Avtobusi ustavljajo na vseh postajah in postajališčih kot vlaki po voznem redu. Na omenjenih avtobusih ni mogoč prevoz koles, oseb na električnih invalidskih vozičkih in živali. Zaradi nadomestnih avtobusnih prevozov prihaja do zamud. Potnikom se Slovenske železnice opravičujejo in se zahvaljujejo se za razumevanje.

Slovenske železnice občanke in občane obveščajo, da bo del parkirišč ob peronu zaprtih za potrebe gradišča, zato na tem območju ne bo možno parkiranje, na ostalih delih pa bo občasno promet oviran.

Občina Kamnik je zagotovila nadomestno parkirišče za Domom kulture Kamnik, in sicer na delu, označenem za parkiranje za 2 uri, kjer pa bo od 10. oktobra do 29. novembra, torej v času gradnje, možno celodnevno brezplačno parkiranje.

Občanke in občane vljudno prosimo za strpnost v času gradnje.


P+R (parkiraj in se presedi) Kamnik–Graben

Na tem območju je Občina Kamnik že v mesecu juniju smo pričeli s poskusnim delovanjem vozlišča P+R (parkiraj in se presedi) Kamnik–Graben, kjer je omogočeno parkiranje za 45 osebnih vozil, od tega je 37 parkirnih mest namenjenih za osebna vozila, 4 parkirna mesta pa so namenjena invalidom. Na parkirišču sta postavljeni tudi dve polnilni postaji, ki omogočata istočasno polnjenje 4 električnih vozil zato so štiri parkirna mesta rezervirana za ta namen. Pomembna pridobitev pa je avtomat za prodajo vozovnic, na katerem lahko kupimo vozovnice za javni potniški promet. Poskrbljeno je tudi za parkiranje koles, saj na 10 stojalih za kolesa lahko uporabniki parkirajo 20 koles. Brezplačno parkiranje na vozlišču je možno vsak dan, od ponedeljka do petka, od 6. do 18. ure, in sicer izključno za uporabnike, ki svoje dnevno migracijsko potovanje po parkiranju osebnega vozila ali kolesa nadaljujejo z uporabo javnega potniškega prometa.

Občina Kamnik tako s številnimi ukrepi spodbuja k trajnostni mobilnosti, saj z njo prispevamo k zmanjšanju prometnih zastojev ter zmanjšanju emisij hrupa in škodljivih vplivov na okolje, k izboljšanju kakovosti življenjskega prostora v urbanem območju in s tem posledično tudi povečujemo prometno varnost. Ne nazadnje pa je pomembno tudi spodbujanje uporabe javnega potniškega prometa za potrebe dnevne mobilnosti za prevoz v urbana središča na delo in v šolo.

Pri tem je potrebno poudariti, da bodo Slovenske železnice po nekaj letih vložile sredstva tudi v kamniško železniško progo, in tako bomo območju postajališča Kamnik – Graben, kjer je že urejeno novo parkirišče, usmerjeno v trajnostno mobilnost, občankam in občanom omogočili novo in sodobnejše železniško postajališče. Obenem bomo poskrbeli tudi za ranljive skupine, starejše in invalide, nova peronska infrastruktura bo tako omogočala bolj kakovostno uporabo in sodobnejši dostop do železniških storitev.


Preureditev tirnih kapacitet z ureditvijo peronske infrastrukture na železniškem postajališču Kamnik – Graben

Rekonstrukcija postaje se bo izvajala na pobudo Občine Kamnik in Ministrstva za infrastrukturo ter na podlagi izdelanega projekta, ki so ga Slovenske železnice naročile pri podjetju Tiring d. o. o., Motnica 11, 1236 Trzin.

Na postaji je predvidena rekonstrukcija tirov, gradnja novega perona ter izgradnja nadstrešnice za potnike, prav tako bo peron tudi na novo razsvetljen, in sicer obstoječa zunanja razsvetljava se bo zamenjala s sodobnimi LED svetilkami. Nadgradila se bo signalna varnost, ki bo omogočala varno vožnjo vlakov.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here