Začasna prekinitev aktivnosti v Društvu Lipa – Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale

0
1439

Po sklepu Upravnega odbora je tudi Društvo Lipa – Univerza za tretje življenjsko obdobje Domžale v oktobru začasno prekinilo z izobraževalnimi, kulturnimi in športnimi aktivnostmi študijskih skupin, ob tem pa na NIJZ poslalo vlogo za pridobitev mnenja o izvajanju izobraževanja. Nekatere študijske skupine so se odločile za delo preko spletne aplikacije ZOOM, itd. (španščina, nemščina, glasbene skupine orientalski ples), vodstvo pa še vedno upa, da kmalu pride čas za normalno delo študijskih skupin v prostornih učilnicah, saj je ob pridobivanju znanja in izkušenj še kako pomembno tudi druženje. V tajništvu društva smo sicer na voljo v času uradnih ur, lahko pa pokličete na telefonsko številko društva ali GSM predsednika štev.: 031 379 276.
O vseh nadaljnjih spremembah vas bomo obveščali sproti. Vsem želimo dobro zdravje in počutje ter vas lepo pozdravljamo.
Nekatere študijske skupine so lepe rezultate, o nekaterih smo pisali v prejšnji številki, dosegle že v začetku šolskega leta. Tako so zeliščarice novo študijsko leto začele v naravi. Mentorica Veronika jih je namreč povabila na ogled vrta zdravilnih in aromatičnih rastlin v Žalcu, ki stoji tik ob Eko hmeljarskem muzeju. Kot je v daljši predstavitvi obiska v Žalcu zapisala Marina Kopač, jim je prav vsaka zdravilna rastlina pripovedovala svojo zgodbo, pa naj so bile to dišavnice ali Kneippova zelišča, seznanile pa so se tudi s pomenom in uporabo posameznih zelišč za vsakodnevne tegobe. Prijeten dan so zaključile z obiskom bližnje okolice in prepričanjem:
»Življenje sestavljajo leta, ki ne pomenijo nič in trenutki, ki pomenijo vse.«

Kot smo že pisali, je med novimi študenti in študentkami veliko interesa za nova znanja. Danes predstavljamo restavratorstvo – postopek, s katerim se nekaj prenovi ali preuredi, navadno so to stare ali poškodovane umetnine. Namen študijskega programa je, da ob novih strokovnih znanjih s tega področja osvojite predvsem konkretne postopke za obnovo in ohranjanje umetnin, hkrati pa študijski krožek prinaša tudi znanja o preventivni zaščiti umetnine, upočasniti ali ustaviti njihovo propadanje. Mentor Žiga Rehar nam je o programu povedal, da bodo udeleženci spoznali osnove restavriranja lesenih predmetov, naučili se bodo razlikovati me konservatorskim in restavratorskim postopkom. Spoznali se bodo z osnovami lesa njegovimi dobrimi in manj dobrimi lastnostmi, načini hranjenja, rokovanja in obdelave. Večji del časa bo študijska skupina namenila praktičnemu delu: restavriranju lesenih izdelkov, kjer bodo udeleženci z lastnim delom na svojih predmetih odkrivali možnosti restavratorskih in konservatorskih postopkov. Glede na zanimanje in časovne zmožnosti se bodo lahko v drugi polovici leta udeleženci preizkusili, tudi v izdelavi pozlate, poslikave lesa, izdelave kalupov in odlitkov, restavriranja slik, itd…

Spremljajte najnovejše novice na spletni strani Društva Lipa!

Marjan Ravnikar, predsednik
Foto: Lipa Domžale

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here