Helios bo reorganiziral CPV

0
3238
Vir: Dnevnik.si;27 27.december 2013

 V Skupini Helios poleg odpuščanja zaposlenih načrtujejo tudi reorganizacijo Centra požarne varnosti (CPV) Domžale, ki opravlja osnovno dejavnost v Heliosu, a je hkrati tudi enota, ki deluje na širšem območju občin Domžale, Trzin, Lukovica in Moravče.

V občini Domžale sodeluje pri gašenju požarov in aktiviranju preostalih gasilskih enot na tem območju; v sodelovanju z Ministrstvom za obrambo RS pa deluje kot enota širšega pomena, pooblaščena za posredovanje pri prometnih nesrečah in nesrečah z nevarnimi snovmi na tem območju.

Domžalski župan Toni Dragar je pred skupnim sestankom povedal, da je v CPV zaposlenih 31 poklicnih gasilcev in varnostni inženir, govorilo pa naj bi se, da jih bo ostalo le še 12. Štiri od zdaj zaposlenih financira Občina Domžale, enota pa upravlja tudi njihova gasilska vozila in opremo. Za oboje občina prispeva po približno 50.000 proračunskih evrov na leto. Po sestanku župan Dragar ni bil zgovoren, dejal je le, da so se dogovorili, da bodo vse informacije poslej dajali v Skupini Helios. A so bili redkobesedni tudi tam. Reorganizacijo so sicer potrdili, koliko gasilcev bo ostalo v centru, pa nismo izvedeli. Dejali so še, da bodo morali glede na nove razmere vsi trije koristniki (Helios, občina in MORS) te dobro usposobljene in opremljene ekipe v celoti sami pokrivati stroške, ki se nanašajo na vsakega izmed njih. Dodali pa so tudi, da poklicni gasilci že zdaj opravljajo naloge in požarno varstvo v skladu s predpisi na obeh proizvodnih lokacijah Heliosa TBLUS.

Dodajmo, da je pri nas zakonsko predpisano, da mora imeti podjetje, ki se ukvarja s predelavo vnetljivih tekočin, organizirano primerno usposobljeno in opremljeno gasilsko enoto. Zato je tudi v Heliosu gasilska služba prisotna v podjetju 24 ur na dan in najmanj dvakrat v osmih urah opravlja tudi preventivni obhod. Ena od njihovih pomembnih nalog pa je tudi izobraževanje in usposabljanje zaposlenih. Reorganizacija oziroma zmanjšanje števila zaposlenih pa se ne bi pokazala le v Heliosu, marveč tudi v širšem lokalnem okolju, saj se enota ukvarja tudi z nadzorom požarnega varovanja ter ima napravo za priklop in nadzor požarnega alarma, na katero so vezani vsa pomembnejša podjetja v okolišu in največje stanovanjske soseske v občini Domžale.

 

Vir: Dnevnik.si / Anita Vošnjak

(Foto: Jaka Gasar)

Oglasno sporočilo