Na Festivalu gorniškega filma je projekcija filma 20 let tekov na Grintovec izzvenela v prisrčni pogovor in izpovedi znanih gorskih tekačev

0
759

V torek, 29. junija, je bil na Festivalu gorniškega filma v Domžalah v Mestnem kinu na sporedu dokumentarni film Kje so meje mogočega ali 20 let tekov na Grintovec režiserja Petra Vrčkovnika v produkciji KGT Papež. Leta 2019 se je spisala izjemna zgodba dvajsetih gorskih tekov na Grintovec.

Ob ogledu filma smo se spomnili in podoživljali delček velikega dela in truda pri organizaciji 20. gorskih tekov na Grintovec, kjer je sodelovalo preko 200 prostovoljcev. Grintovški teki niso bili samo vrhunska športna prireditev, polna tekmovalnosti, kjer štejejo samo zmage. Bili so veliko več … bili so eno veliko srce … Ostaja lepa in nepozabna zgodba, o kateri bo pisala zgodovina.

Po ogledu filma  Izpovedi tekača je potekal tematski pogovor  z znanimi gorskimi tekači, ki so osvajali Triglav. Pogovor je spretno in srčno vodila Mojca Volkar Trobevšek ob prikazu kratkih filmov in fotografij tekačev. Poudarila je pomen gorskih tekov v Sloveniji, njihov preboj v vrh slovenske in svetovne atletike in velik pomen organiziranih klubov, kot je KGT Papež, ki letos praznuje 20 let. V pogovoru so sodelovali tekači KGT Papež: Timotej Bečan, rekorder od vznožja do vrha Triglava, Katja Kegl Vencelj in Marjan Zupančič, rekorderja Slovenske planinske poti, veteran triglavskih tekov Franci Teraž in Tadej Trobevšek, alpinist in gorski reševalec, ki se je s sotekači na vrh Triglava podal iz Kamniške Bistrice preko Grintovca in Stola. Pogovora sta se udeležila tudi mlada gorska tekača KGT  Papež, Viktorija Dolinšek in Nik Romšak, ki  vidita svoje idole v gorskem teku. Vsem tekačem je gorski tek veselje, pomeni njihov način življenja, vedno znova pa tudi izziv. Čeprav so njihovi rezultati vrhunski, polni rekordov, so se vsi strinjali, da štejejo predvsem druženja s prijatelji tekači, spodbude domačih in tudi pripadnost klubov. Ob koncu se je  voditeljici in tekačem ter tudi organizatorju zahvalil Dušan Papež, predsednik Združenja za gorske teke pri AZS.

Bil je lep poletni večer, posvečen gorskemu teku, poln spominov ter kovanja novih načrtov in izzivov.

Mira Papež

Oglasno sporočilo