Največja razstava žuželk v Srednji Evropi – Svet žuželk

0
2847

V Domžalah na ogled skoraj 50 tisoč žuželk, med njimi tudi hrošček Simon

V torek, 18. julija 2017, so predstavniki Zavoda za naravo, EGEA in župan Občine Domžale Toni Dragar, s pozdravnim nagovorom, v Domžalah uradno odprli največjo razstavo žuželk v Srednji Evropi. Na ogled je skoraj 50 tisoč žuželk, ki so jih po skupinah razvrstili v več prostorih na Ljubljanski cesti 88 v Domžalah. 
EGEA, Zavod za naravo se ukvarja z raziskovanjem, ohranjanjem ter promocijo narave in naravne dediščine. Že od ustanovitve zavoda pred sedmimi leti so imeli željo, da bi predstavili biotsko pestrost žuželk najširši javnosti. Ob odprtju razstave je obiskovalcem Gregor Torkar, direktor EGEA, Zavoda za naravo med drugim dejal: “Ker živimo v času, ko narava vedno bolj pridobiva na pomenu, se je povečalo tudi proučevanje žuželk. Proučevanje žuželk se širi tudi v najbolj ogrožene predele sveta, ki je življenjskega pomena za žuželke. S tem so tudi ugotovili, da je veliko več vrst žuželk, kot so menili do sedaj. Danes vemo, da je na svetu že blizu 40 milijonov vrst žuželk. Vendar zadnje čase veliko vrst izginja iz našega življenjskega okolja, zaradi spreminjanja narave po meri človeka.”
“Z namenom, da teh biserov narave ne bi pozabili ter da bi spoznali neprecenljive funkcije ekosistema, jih moramo v prvi vrsti spoznati in jim dopustiti vlogo, ki jim jo je dodelila evolucija. S tem namenom je bila zasnovana tudi učna razstava “Svet žuželk”, ki jo želimo predstaviti čim širšemu krogu ljudi. Ljudje namreč te skupine živali kar prezrejo ali pa jih poznajo samo površno,” je vsebino razstave v vodenem ogledu navdušeno opisal Stanislav Gomboc, ki je obiskovalce popeljal v skrivnostni svet žuželk in podrobno predstavil koncept razstave.
Z vrhunsko oblikovanim ambientom na 500 m2 razstavnih površin in odlično postavitvijo, razstava deluje hkrati tudi kot največje izobraževalno središče presežkov biotske pestrosti, barvitosti in posebnosti šestnogih čudes, kjer je skupaj razstavljenih malo manj kot 50.000 preparatov žuželk, ki so zbrani v znanstvenih zbirkah. Predstavljenih je vsaj 2.000 vrst metuljev, 1.000 vrst hroščev ter drugih skupin žuželk, tematski didaktični sklopi, kot predstavitev vseh skupin žuželk s preparati in opisan njihov izvor in genetske sorodnosti, razvojni ciklusi, žuželke po tipičnih habitatih, koristne žuželke, strupene žuželke, žuželke v stanovanjih, škodljivci žuželk, zavarovane žuželke, tropske žuželke, največje, najmanjše žuželke in še več. Poudarek je na predstavitvi pri nas živečih vrst, za primerjavo pa so razstavljene tudi žuželke iz tropskih krajev, posebno mesto v dvorani pa imajo plenilci žuželk, kot so nekatere vrste ptic, lisica, jež, plazilci in dvoživke. Med endemiti je predstavljen tudi domžalski hrošček Simon, pravi hrošček in ne maskota. Prostore krasijo fotografije in risbe žuželk, ki so jih narisali priznani umetniki.
Razstavo so zasnovali in pripravili največji domači strokovnjaki na področju poznavanja žuželk, zato gre za unikatno in neponovljivo razstavo. Da je razstava na ogled obiskovalcem, so najzaslužnejši posamezniki, ki so se po svojih najboljših močeh trudili za razstavo. To so Stanislav Gomboc – koordinator razstave, etnolog in ustanovitelj zavoda EGEA, akademski slikar in etnolog Žare Vrezec, fotograf Janez Glavač, etnolog Andrej Kapla, biolog, pedagog in ustanovitelj EGEA Gregor Torkar, podjetnik in ustanovitelj EGEA Marko Adžaga in fotografinja Branka Foršček. Organizator razstave je EGEA, ki so jo pripravili v sodelovanju z Občino Domžale in Koroškim deželnim muzejem. Material za razstavo pa so prispevali Stanislav Gomboc, Žarko Vrezec, Janez Glavač, Andrej Kapla, Gregor Torkar, Marko Adžaga, Danijela Kofol, Branka Foršček, Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, Nacionalni inštitut za biologijo, INRA-Francoski inštitut za agronomske raziskave ter Koroški deželni muzej.
Razstava bo za javnost odprta od srede, 19. julija 2017 dalje, in sicer od torka do nedelje med 10. in 18. uro, ob ponedeljkih in praznikih bo zaprto. Cena vstopnic za odrasle je 6 eur, za otroke 4 eur. Organizirana bodo tudi vodenja po razstavnem prostoru. Razstavni prostori so locirani v centru Domžal, v SPB-ju nad Baby centrom. To je le 5 minut od železniške ali avtobusne postaje, v neposredni bližini je na voljo tudi parkirna hiša.
Vljudno vabljeni.
Občina Domžale, Urad župana
Oglasno sporočilo