Turistično društvo Sv. VID – naših 10 let srčnosti

0
1286

Pisalo se je leto 2011, ko se je skupina zanesenjakov odločila, da ustanovi turistično društvo, ki ne bi samo poneslo ime kraja v svet, ampak povezovalo tudi krajane. Z njihovimi prireditvami je v občini Lukovica minilo deset let in jubilej so obeležili v soboto, 9. oktobra v Sončni dvorani na Brdu.
Ker 10 let le ni malo in v teh letih se je nabralo kar nekaj dogodkov so pripravili slikovni pregled čez vsa ta leta in bilo je kaj za videti. Drugi del tisti malce bolj veder »bolj zanimiv« poln besed in pesmi je začel mešani pevski zbor Šentviški zvon pod vodstvom zborovodje Špele in Matevža Kinka, z »Pa se sliš od svetga Vida zvon«, nekakšno neuradno himno tako kraja kot Turističnega društva Sv. VID. Utrip preko desetih let smo spoznavali preko okrogle mize z gosti. V prvem delu okrogle mize smo obudili nastanek društva, v drugem pa izzive ob nastanku in uprizoritvi domačih iger, ki je znala in še bo navduševala številne obiskovalce. Okroglo mizo so stalno spremljale projekcije slik, ki so pomagale oživljati dogodke skozi čas. Z znanimi pesmimi so se predstavili Kvartopirci in občinstvo je pelo skupaj z njimi. In kakor so zapeli, »Če se od spominov da živet«, potem bomo mi še dolgo na svet in verjetno dočakali tudi 20 let TD Sv Vid. Fantje skupine Dunking Devils so bili polni adrenalina, hitrosti in igre ter navdušili celotno dvorano s svojimi akrobacijami na trampolinih in pod koši. Prireditev sta skupaj vodila Blaž Babič in Jerneja Strmšek Turk.
Deset let delovanja društva so zajeli v čudovit zbornik , ki prinaša popoln pregled dogodkov in prireditev ter druženj čez vsa leta in je enkraten v pogledu ohranjanja zgodovine društva, tako v fotografiji kot besedi in v katerega je bilo vloženo obilo dela. Predsednica Turističnega društva Sv. VID, Jerneja Strmšek Turk, se je v svojem nagovoru dotaknila prvih začetkov in jih primerjala z negotovimi otroškimi koraki, a tako kot otroški koraki postajajo z leti vse bolj sigurni, se je tudi društvo razvijalo. Z vsako prireditvijo so postajali vse bolj samozavestni, krepile so se vezi med člani in zaupanje, da znajo in zmorejo vedno več. In ker dober glas seže v deveto vas, tako mnogi že poznajo njihove najbolj prepoznavne dogodke TD Sv. VID, Vidov večer in Vidov sejem v juniju, da o pustni povorki in naj krofu ne izgubljamo besed. Omenila je tudi ljubezen do amaterske igre in dobro obiskane igre in slednje bodo uprizarjali tudi v naslednjih letih.
Mogoče ravno zaradi zbornika, je županja mag. Olga Vranka začela svoj nagovor z besedami »Kar je zapisano, ne bo izbrisano«, tako pravi rek. Nadaljevala je z “Med številnimi društvi, ki odgovorno in z izvirnimi idejami skrbijo za predstavitev in ugled našega življenjskega utripa zavzema Turistično društvo sveti Vid iz Šentvida. Tudi v letu popolnega zamrtja družbenega in družabnega življenja, zaradi epidemije dokazujete, da se z voljo, iznajdljivostjo, pogumom in pravo energijo da marsikaj speljati, tudi brez velikih zunanjih praznovanj. Hvala vsem neutrudnim ustvarjalcem z iskrenimi čestitkami. Med tistimi, ki so v začetku razmišljali o ustanovitvi društva so bili Mateja Orehek, Matevž Kotnik in Špela Kink. Slednji so pripravili tudi okvirni statut društva. Zato sta v prvem delu okrogle mize bila gosta Špela Kink in Matevž Kotnik ter skupaj z Jernejo Strmšek Turk, obujala spomine na začetek delovanja društva. V drugem delu so se na okrogli mizi dotaknili igralskega dela in tako na oder povabili, igralca Tonija Praznika in pisca besedil ter režiserja dr. Staneta Pelca, ki sta obudila spomine na vesele in težavne dele začetka na odrskih deskah. Kot zadnja sta za okroglo mizo sedla Sašo Kašnik in Matevž Kotnik, ki sta v pogovoru obujala spomine na skupne ekskurzije, seveda nista pozabila na kakšno zabavno prigodo.
Kakšno bi bilo praznovanje brez torte in pesmi saj veste tiste »vse najboljše«, a še prej so praznovanje desete obletnice društva obeležili s podelitvijo priznanj članom, ki so v teh desetih leti veliko pripomogli k svojemu delovanju v TD Sv. VID.
In kot je bilo občutiti na prireditvi, idej in volje za nove prireditve ter ustvarjanje novega desetletja TD Sv. VID ne manjka. Zato se vidimo na 20-letnici praznovanja TD Sv. VID.
djd

 

 


Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here