Roparska tatvina v Mengšu in vlom v Domžalah

0
434

Včeraj, okoli 15. ure smo bili obveščeni o ropu v Mengšu. Ugotovljeno je bilo, da je neznani moški vstopil v trafiko in z nožem zagrozil prodajalki naj mu izroči denar. Po dejanju je neznanec z nekaj sto evri gotovine s kraja zbežal. V pregledu okolice je sodeloval tudi policijski helikopter, storilec pa ni bil izsleden. Policisti nadaljujejo z zbiranjem obvestil. O
vseh ugotovljenih okoliščinah bodo obvestili pristojno državno tožilstvo. Opis: starejši moški visok med 180 in 190 cm, imel je brado, oblečen je bil v rdečo bundo, nosil je očala, masko in črno kapo.

Vlomi:
V okolici Domžal je bilo vlomljeno v hišo, od koder je neznani storilec odtujil nakit in gotovino. Lastnika je oškodoval za okoli 500 evrov.

Na Policijski upravi Ljubljana opažamo pojav drznih tatvin iz stanovanjskih hiš,  ki  jih  storilci  izvršujejo  na  zelo  prefinjen  in pretkan način, oškodovance  pa  zavedejo  do  te  mere,  da preteče kar nekaj časa, preden ugotovijo,  da  so  bili  okradeni.  O  omenjenih  dogodkih  smo že večkrat poročali  tudi  v  medijih,  vendar  opažamo  da so ljudje še vedno premalo previdni  ali  pozorni  do neznancev, ki prihajajo na njihove domove in jih
ogovorijo.  Žrtve pa so predvsem starejši občani. Storilci žrtev zamotijo s pogovorom  (bodisi  da  so  serviserji,  bodisi  da so prišli odkupit staro železo,  da  prihajajo  iz  elektro  službe  in si ogledujejo teren, kje bi postavili  nove  daljnovode,   da bodo opravljali sanacijo odtokov itd.) in jih  tako  zvabijo iz hiše ali od hiše, tako da je nimajo več pod nadzorom. Njihovo  odsotnost  takrat  izkoristijo  drugi  storilci in v času pogovora
vstopijo  v hišo, pregledajo notranjost in odtujijo v večini primerov denar ter  nakit. Storilci kraj nato zapustijo hišo, tisti ki pa je zamotil žrtev pa  se  vljudno poslovi in zapusti kraj. Največkrat se do hiše pripeljejo z vozilom in tako kraj tudi zapustijo.

Občanom  svetujemo,  da imajo osebe, ki so prišle do njih nenapovedano, ves čas  pod  nadzorom  in  jih  brez  potrebe ne vabijo v prostore. Vedno  naj zaklenejo  hišo,  ko to zapustijo, ključ pa naj vzamejo s seboj, pa če tudi »stopijo  samo  za  vogal«.  Ob  tem  pa  naj  bodo  pozorni  na videz oseb (oblačila,  govor,  posebnosti)  ter  vozilo  s  katerim  so  se pripeljali (znamko, barvo, tip in reg. št. vozila).

V  kolikor kljub previdnosti postanejo žrtev kaznivega dejanja priporočamo, da takoj obvestijo policijo na št. 113 ali najbližjo policijsko postajo. 

V  večini  primerov  so  oškodovanci  starejše osebe, ki jih storilci lažje zmedejo.  Nekaterim  poberejo  tudi vse prihranke in je teža dejanj zato še toliko  večja.  Svojce  starejših  oseb,  sosede ali druge prosimo, da se o načinu  izvrševanja  tovrstnih  kaznivih  dejanj  pogovorijo  s  starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.

Več na:
https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-osebnega-premoenja/100133-policisti-opozarjamo-na-drzne-tatvine-v-vasih-domovih

Video: https://www.facebook.com/policijaLJ/videos/2200876260048513

Policijska uprava Ljubljana

Oglasno sporočilo