8. festival cvetnonedeljskih butaric v Budnarjevi muzejski hiši

0
180

Čeprav je zima izpod varne odeje zopet pokukala ravno ta konec tedna, smo v Budnarjevi domačiji v Zgornjih Palovčah, v nedeljo, po dveh letih premora zopet pripravili festival cvetnonedeljskih butaric.

Obiskovalci so si od 13. ure dalje lahko ogledali več različnih cvetnonedeljskih butaric iz različnih slovenskih pokrajin. Butarice so na ogled postavili Bernarda Kvas iz Spodnjih Palovč palovške butarce, Brigita Dralka Rogelj iz Črmošnjiško-Semiške občine butarico z imenom vejnik, star primerek ljubljanske butarice družina Birk iz Sadinje vasi pri Sostrem, Janez Mohorič iz Turističnega društva Železniki, Turistično društvo Dravograd je predstavil dva primerka, pegl in snop, Olga Zgaga iz KTT društva Baška dediščina je izdelala pušl, Francka Jošt in Urška Markič iz KUD Lik Naklo sta izdelali butarico z imenom »naklanska banca«, Turistično društvo Turjak je na ogled postavil  turjaško butarico, Davorin Bernard iz Turističnega društva Bled je izdelal blejsko beganico, Tončka Oblak iz Turističnega društva Žirovski vrh je pripravila dva primerka, poljansko butaro in žirovsko butaro (razlika med njima je pri uporabi zelenja), Sabina Romšak je pripravila šmarsko butarco, Anton Resman iz Turističnega društva Begunje na Gorenjskem je izdelal begunjsko beganco, Jože Hudej iz Ljubnega ob Savinji pa dva primerka ljubenske potice.

V »hiši« je bila organizirana delavnica izdelovanja butaric pod mentorstvom izdelovalk domačink Bernarde Kvas in Fani Sovinšek, ki je mimogrede letos praznovala častitljivih 90. let in še vedno izdeluje butarice. Obiskovalcem so bile na voljo tudi  velikonočne oblate izdelovalca Jožeta Bokala iz Dolskega ter oljčne vejice.

Vsak obiskovalec je prejel brošuro »Cvetnonedeljske butarice na Kamniškem« z opisanimi običaji in navadami, ki so značilni na Kamniškem ob velikonočnih praznikih. Predstavitev brošure je pripravila Sabina Romšak, ki se zahvaljuje vsem, ki so ji pomagali pri vsebini in izdaji.

Velikemu številu obiskovalcev je dogodek predstavljal druženje in obujanje ljudskega običaja z izdelovanjem butaric. Razstavo si boste lahko ogledali še v nedeljo, 10.aprila od 14. do 17. ure.

Besedilo in fotografije: TD Kamnk

Oglasno sporočilo