Začeli z nizom prireditev ob prazniku Občine Kamnik

0
564

V prostorih občinske stavbe na ogled razstava literarnih in likovnih del na temo Pred tridesetimi leti

V prostorih Občine Kamnik je na ogled razstava literarnih in likovnih del na temo Pred tridesetimi leti. Gre za dela učenk in učencev osnovnih šol devetega nagradnega razpisa veteranskih in domoljubnih organizacij občin Kamnik in Komenda. Razstavo je odprl župan Matej Slapar, dogodku pa so prisostvovali predsednik Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik in predsednik Društva general Maister Kamnik Joško Berlec ter ostali predsedniki in predstavniki koordinacijskega odbora skupaj s sodelujočimi učenci in mentorji ter predstavniki komisije nagradnega natečaja. 

Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij, ki združuje Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Kamnik – Komenda, Zvezo združenj borcev za vrednote NOB Kamnik, Policijsko veteransko društvo Sever Ljubljana – odbor Kamnik, Območno združenje slovenskih častnikov Kamnik – Komenda in Društvo general Maister Kamnik, je skupaj z Društvom Dogodek Kamnik pripravilo razstavo likovnih ter literarnih del učenk in učencev druge in tretje triade kamniških osnovnih šol, ki so sodelovali na devetem nagradnem razpisu koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij.

Predstavljajo se učenke in učenci Osnovne šole Frana Albrehta Kamnik, Osnovne šole Toma Brejca, Osnovne šole Marije Vere, Osnovne šole Stranje in Osnovne šole Šmartno v Tuhinju.

Komisija, v sestavi dr. Marjeta Humar, Ivanka Učakar, Marjan Novak in Robert Uranič, je v ocenjevanje za likovno področje prejela 18 prispevkov, za literarno pa 11 prispevkov.

Najboljši literarni deli sta napisala Iza Šenica (Osnovna šola Toma Brejca, mentor Franci Mestek ) in Rok Grudnik (Osnovna šola Toma Brejca, mentorica Nika Ftičar Kotnik). Najboljša likovna dela pa sta izdelala Ajda Muhvič (Osnovna šola Marije Vere, mentorica Irena Zagožen) in Manca Plahutnik (Osnovna šola Stranje, mentorica Brigita Ozimek Kumek).

Letošnji predsednik Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij občine Kamnik in predsednik Društva general Maister Kamnik Joško Berlec je ob odprtju dejal, da je bil odziv na razpis dober in, da so poleg otrok ustvarjalci razstave tudi mentorji. Slednji namreč pomembnovplivajo na to, da učenci razmišljajo široko in ne le o sami temi, ki je razpisana, torej, da razmišljajo o pomenu domoljubja in o tem, kako mir ni tako samoumeven. Na letošnji natečaj so po njegovih besedah prispela kvalitetna dela in mladi zelo dobro razmišljajo o samostojni Republiki Sloveniji. Dejal je še, da je pomembno razmišljati o vseh dogodkih, ki so nas pripeljali do samostojnosti, koordinacijski odbor pa je tisti člen, ki povezuje in ozavešča o tem z različnimi aktivnostmi. Povedal je še, da se že pripravlja nov razpis in izrazil željo, da bi se nanj prijavilo čim več učenk in učencev. 

Župan Matej Slapar pa je razstavo pospremil z mislijo na to, da je domovina ena sama in jo moramo spoštovati ter biti hvaležni za to, da živimo v miru. Poudaril je, da Koordinacijski odbor veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik igra pomembno funkcijo pri krepitvi domoljubne zavesti, saj mlade že deveto leto zapored spodbuja k razmišljanju o pomembnih premikih, zgodovinskih dejstvih in pomembnih osebnostih polpretekle zgodovine slovenskega naroda. Zahvalil se je še, da vključeni v razpis in sodelujoči na njem tudi s takšnimi dejanji ohranjajo ljubezen do domovine in do slovenskega naroda.

Za kulturno popestritev dogodka so poskrbeli pevci kvarteta Krt, preplet misli je pripadal Petru Romšaku.

Razstava bo na ogled v prostorih Občine Kamnik do predvidoma sredine meseca aprila, in sicer v času uradnih ur Občine Kamnik, torej v ponedeljek, od 8. do 12. ure in od 13. do 15. ure, v sredo, od 8. do 12. ure ter od 13. do 17. ure in v petek, od 8. do 13. ure.

Redni letni občni zbor Društva General Maister Kamnik

Popoldan se je v dvorani Doma krajanov Šmarca odvijala redna letna skupščina Društva general Maister Kamnik. Zbranim članicam in članom se je pridružil tudi župan Matej Slapar skupaj s predsednikom Društva general Maister Kamnik Joškom Berlecem in z generalnim sekretarjem Zveze društev general Maister Rudolfom Pfajfarjem. Prisluhnili smo poročilom preteklega leta ter ciljem društva za letošnje leto.

Predsednik Društva general Maister Kamnik Joško Berlec je predstavil pretekle aktivnosti društva, med katerimi je izpostavil organizacijo 16. Maistrovega pohoda na Stari grad in Veliko Špico ter redno letno skupščino društva General Maister Kamnik, ki je potekala v dopisni obliki. Sodelovali so pri proslavi ob prazniku Občine Kamnik in praznovanju rojstnega dne generala Maistra. V sodelovanju s kamniško gimnazijo so ob rojstnem dnevu in dnevu generala Maistra organizirali krajši proslavi pred doprsnim spomenikom generala Maistra na fasadi šole. Vključili so se v pripravo osmega nagradnega natečaja v osnovnih šolah Kamnika in Komende, poleg tega pa so organizirali ekskurzijo društva, ki je bila organizirana po Slovenskih goricah. Tako kot že nekaj let zapored, so tudi lani sodelovali pri organizaciji in izvedbi proslave za državni praznik dneva samostojnosti in enotnosti, v sodelovanju z Medobčinskim muzejem Kamnik pa so organizirali predavanje v Maistrovi hiši. Postavili so razstavo Boji za severno slovensko mejo in general Rudolf Maister, povsem spontano pa so v letu 2021 prevzeli tudi skrb nad grobom očeta in dveh bratov Rudolfa Maistra v Mengšu, saj je bil grob povsem neoskrbovan. Zahvalil se je za dobro sodelovanje vseh članov in odborov društva. 

Zbrane je ob tej priložnosti nagovoril župan Matej Slapar in jim zaželel uspešno delovanje tudi letos ter med drugim povedal: »Hvala Društvu general Maister Kamnik, da mladim prenašate pomen korenin slovenskega naroda, ki je obstal tudi z dejanji našega rojaka generala Maistra. Zaradi njega smo zemeljsko obstali in ostali. Maister ne deli, ampak povezuje. Kamnik sem je borcu za severno mejo zahvalil na marsikaterem koraku po naši občini, s spominsko ploščo na rojstni hiši, z Rojstno hišo generala Rudolfa Maistra na Šutni, s spomenikom na Trgu talcev, z Maistrovo ulico in ne nazadnje tudi s poimenovanjem gimnazije in srednje šole, ki nosi njegovo ime. Hvaležni smo vam, da ohranjate duh generala Maistra, zato tudi v prihodnje ostanite domoljubni in govorite o Maistru še naprej.«

Sprejeta so bila poročila preteklega leta in plan dela za letošnje leto. Člani so izvolili nov upravni odbor, kamor sta bila izvoljena Janez Trebušak in Igor Zemljič ter izvolili delegate skupščine Zveze združenj general Maister.

Za kulturni program so, s himno društev general Maister Slovenec sem, s petimi in branimi Maistrovimi besedili ter besedili Valentina z Vodnika, poskrbeli člani kvarteta Krt.

Vljudno vabljeni k ogledu prireditev ob letošnjem prazniku Občine Kamnik. Podrobnejši program z opisom prireditev si lahko ogledate TUKAJ.

Dobrodošli v Kamniku – Maistrovem mestu.

 

Oglasno sporočilo