Drzna tatvina na območju Kamnika

0
232

Policisti so bili včeraj, 11.4.2022, nekaj pred 12. uro obveščeni o drzni tatvini, ki je bila izvršena na območju Kamnika.
Neznani storilec je na domu zamotili starejšo oškodovanko s pogovorom preverjanju televizijskega signala. Drug storilec je med tem iz hiše odtujili nakit in tako lastnico oškodoval za nekaj sto evrov. S kraja sta se storilca odpeljala z avtom Opel, sive
barve. Opis enega izmed storilcev: moški okoli 30 let, visok okoli 170 cm, temnejše polti, oblečen v rjavo usnjeno jakno. Policisti glede okoliščin kaznivega dejanja nadaljujejo z zbiranjem obvestil.
____________________________________________________________________

Ponovno   opažamo,  da se je povečalo število drznih tatvin iz hiš. Posebej je  zaskrbljujoče,  da  so  žrtve   starejše  osebe,  ki jih storilci lažje zmedejo,  nemalokrat  gre za slabotne in dementne osebe. Nekaterim poberejo tudi  vse  prihranke  in je teža dejanj zato še toliko večja. Storilci se v večini  primerov  do osamljenih hiš pripeljejo z vozilom, se predstavijo da bodo  opravili dela na telekomunikacijah in podobno. Žrtev zvabijo iz hiše,
za  vogal,  v  tem  času  pa storilci iz odklenjenih hiš odtujijo vrednejše predmete.

Svojce  starejših oseb, sosede ali druge ki so v stiku z njimi, prosimo, da se  o  načinu izvrševanja tovrstnih kaznivih dejanj pogovorijo s starejšimi osebami in jim predstavijo opisan način delovanja storilcev ter preventivne ukrepe.  Eden  izmed  osnovnih  je,  da storilcev ne spuščamo v hišo, da ne zapuščamo  stanovanja, da zahtevamo da se indetificirajo, v nadaljevanju pa preverimo pri konkretnem podjetju ali se dela res opravljajo.

V kolikor pri obnašanju oseb zaznamo karkoli sumljivega ali  pa smo postali žrtev  kaznivega  dejanja  pa je o tem takoj potrebno obvestiti policijo na št.  113.  Enako velja, da je policijo potrebno obvestiti že ko zaznamo, da se take osebe gibljejo v bližini naših domov ali prebivališč naših sosedov. Pripomorejo  tudi  fotografije  ali posnetki tako osumljencev kot vozil, ki jih  uporabljajo.  Praksa  podjetij,  ki  resnično  izvajajo  dela na nekem območju  je,  da  o  tem  že  prej  obvestijo  javnost,  da se najavijo pri lastnikih objektov in so taka “nenapovedana” dela res izjema.

Glede  na  to  da storilci brezvestno izkoriščajo starejše osebe, na žalost pogosto  mine  precej  časa, preden je policija o dogodkih sploh obveščena. Tako  je preiskovanje takšnih kaznivih dejanj oteženo. Zato prosimo vse, da nam pri tem pomagajo, da bomo skupaj obvarovali naše starše, babice, dedke, sosede …, da bodo njihovi prihranki varni.

Več  preventivnih ukrepih na:
https://www.policija.si/svetujemo-ozavescamo/varnost-osebnega-premoenja/100133-policisti-opozarjamo-na-drzne-tatvine-v-vasih-domovih

Policijska uprava Ljubljana

Oglasno sporočilo