Umrl je častni občan Občine Kamnik dr. Aleksandar Doplihar

0
975

Dr. Aleksandar Doplihar je bil zdravnik, specialist medicine dela, prometa in športa, dodatno je usposobljen iz preventivne pediatrije in ginekologije ter prostovoljec. Leta 2012 je postal častni občan Občine Kamnik, bil je dolgoletni član Občinskega štaba Civilne zaščite in podpredsednik Območnega združenja Rdečega križa Kamnik. S svojim delom je dal izjemen prispevek občini Kamnik ter kot oče Pro Bono ambulante na področju humanitarnih dejavnosti in ustreznih usmeritev zdravstvenega sistema veliko prispeval tudi na državnem nivoju.

Dr. Aleksandar Doplihar se je rodil 21. junija 1930 v vasici Marija Bistrica v hrvaškem Zagorju. Osnovno šolo in gimnazijo je obiskoval v Celju, diplomiral pa na Medicinski fakulteti v Zagrebu. Kot zdravnik splošne medicine se je najprej zaposlil v Zdravstvenem domu v Celju, nato je bil do leta 1968 vodja obratne ambulante železarne v Štorah. Dve leti je delal na Republiškem zavodu za varstvo pri delu v Ljubljani. Leta 1970 pa ga je pot pripeljala najprej v Domžale in nato v Kamnik, kjer je ustanovil Dispanzer za medicino dela. V začetku sedemdesetih let je sodeloval tudi pri ustanovitvi Društva diabetikov Kamnik in se vključil v boj proti alkoholizmu kot terapevt v Klubu zdravljenih alkoholikov. Delo je nadaljeval kot vodja TOZD Zdravstveno varstvo Kamnik, Združenega zdravstvenega doma Domžale. Leta 1984 je postal generalni direktor Združenega Zdravstvenega doma Domžale, Kamnik, Litija in to delo opravljali do upokojitve leta 1991. V času njegovega vodenja TOZD je bila ustanovljena Zdravstvena postaja v Lazah v Tuhinju in v Komendi ter več obratnih ambulant za posamezna podjetja, kot so na primer Utok, Svilanit, Eta in Graditelj. Poleg tega je postavil temeljni kamen za izgradnjo novega zdravstvenega doma v Kamniku. Aleksandar Doplihar je bil 40 let, to je od leta 1962 do 2002, dejaven kot predavatelj prve pomoči in s kamniškimi ekipami osvajal prva mesta na regionalni in državni ravni. Od leta 1991 do 1994 je bil gospodar Slovenskega zdravniškega društva, leta 1993 pa je postal častni član Slovenskega zdravniškega društva. Po upokojitvi oziroma zaključku formalne zaposlitve je leta 2002 prevzel vodenje Ambulante s posvetovalnico za osebe brez zdravstvenega zavarovanja v Ljubljani (Pro Bono), kjer je skupaj s 40 zdravniki in drugim osebjem po najboljših močeh brezplačno pomagal osebam v hudih socialnih stiskah. V ambulanti vsako leto poskrbijo za več kot tisoč oseb, med katerimi je približno 850 rednih pacientov. Za delo v okviru ambulante je leta 2003 skupaj s celotnim kolektivom ambulante prejel priznanje revije Naša žena Zlati golobček – ljudje odprtih rok.
Dr. Aleksandar Doplihar je dal izjemen prispevek občini Kamnik in državi na področju humanitarnih dejavnosti ter ustreznih usmeritev zdravstvenega sistema. V letu 2009 je za svoj izredni življenjski prispevek na področju zdravstvenega varstva v Občini Kamnik in Republiki Sloveniji prejel zlato priznanje Občine Kamnik. V letu 2011, ob evropskem letu prostovoljstva, mu je med 12 prostovoljci Državni svet podelil priznanje »Prostovoljec leta«, konec leta 2011 pa so ga poslušalci Vala 202 izbrali tudi za »Ime leta na Valu 202«. Leta 2012 je postal častni občan Občine Kamnik, v decembru 2013 pa je prejel posebno zahvalo Slovenskega zdravniškega društva za življenjsko delo na področju prostovoljstva, ker po svojih močeh in v skladu z etičnimi načeli zdravniškega poklica pomaga ljudem v stiski. S svojim delom in občutljivostjo do sočloveka je bil vzgled drugim zdravnicam in zdravnikom. V januarju 2014 so ga bralci Nedeljskega dnevnika izbrali za Slovenca leta 2013. Leta 2015 pa ga je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor odlikoval z Redom za zasluge za izjemen prispevek k vzpostavitvi in delovanju ambulant Pro Bono, ki skrbijo za ljudi zunaj sistema zdravstvenega zavarovanja.

Ohranili ga bomo v lepem spominu.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo