Odločil je ekipni duh

0
2472

Nogometaši Domžal nadaljujejo z odlično formo na domačem igrišču. Po nesrečnem spodrsljaju proti Kopru so pred dobrima dvema tednoma premagali ljubljansko Olimpijo, v sredo pa je padel še Aluminij. Za trenerja Simona Rožmana je bila to tretja zmaga proti Kidričanom na klopi rumenih. Zanjo sta z goloma poskrbela Alen Ožbolt in Jure Balkovec, nogometaša, ki sta v Domžalah igrala že za mlajše selekcije.

Poleg omenjenih dveh nogometašev sta v prvi enajsterici nastopili še dva igralca iz domače nogometne šole, Gaber Dobrovoljc in Jan Repas. Slovensko obarvani Domžalčani, v udarni enajsterici je bil edini neslovenski nogometaš Zeni Husmani, so nemudoma prevzeli vajeti igre v svoje roke. V prve pol ure igre so nevarno proti vratom Luke Janžekoviča sprožili Jure Matjašič, Luka Volarič, Amedej Vetrih in Balkovec. Čeprav so se gostje bolj osredotočili na obrambne naloge, so bili zelo nevarni iz hitrih protinapadov. Z zaključnim strelom sta poizkušala Blaž Kramer in Lovro Bizjak, a se vratar Dejan Milić ni pustil premagati. V 42. minuti pa so domači vendarle izpeljali akcijo za vodstvo. Po podaji Balkovca je svoj prvi gol po povratku iz Dortmunda dosegel 20-letni Ožbolt. Vsega štiri minute pozneje je sledil hladen tuš. Balkovec je v kazenskem prostoru storil prekršek nad Bizjakom, ki je v zadnji sekundi prvega dela igre izkoristil enajstmetrovko in izid izenačil na 1:1.

“Prejeti gol v 45. minuti lahko tekmo popolnoma obrne na glavo. Med polčasom smo ostali mirni. Ponovili smo, na kakšen način želimo priti pred obrambo Aluminija in na kakšen način želimo doseči gol. V drugem polčasu smo dobro izkoristili prazen prostor in pritiskali na obrambno linijo nasprotnika. Naša igra je bila primorana v grajenje napadov proti postavljeni obrambi, s katerimi smo si ustvarili tri ali štiri izrazite priložnosti, ki so žal ostale neizkoriščene,” je nekaj taktičnih skrivnosti razkril trener Simon Rožman, ki je v zadnji tretjini tekme z menjavami poizkušal dvigniti ritem igre. In prav ena od menjav se je izkazala za dobitno, saj je dve minuti pred koncem rednega dela tekme Petar Franjić, ki je v 76. minuti v igro vstopil namesto Matjašiča, priboril prosti strel. Žogo si je 20 metrov od vrat nasprotnika namestil Balkovec, ki je z mojstrskim strelom v desni spodnji kot vrat Aluminija svoji ekipi prinesel tri točke. To je bil že četrti gol Belokranjca v letošnji sezoni in prav vse je dosegel iz prostih strelov.

18 rozman al20170329

“Tekma je potekala po pričakovanjih. Vedeli smo, da nam na drugi strani stoji ekipa, ki je zelo dobro organizirana in obrambno strnjena na svoji polovici. Ena od rešitev bi bila, da iz protinapadov naredimo prostor za zadnjo linijo in pridemo pred njih z bočnih položajev ali s predložki. Igrišče nam žal ni dopuščalo igre na prvo žogo, zato smo bili ves čas podvrženi igri dva na dva. V tem segmentu smo imeli nekaj težav. V zaključku tekme smo prišli do prostega strela in zelo sem srečen, da smo zadeli še drugič, saj smo si te tri točke več kot zaslužili,” ob osvojitvi polnega izkupička zadovoljstva ni skrival 33-letni strateg, ki je pohvalil kolektivno igro svojih varovancev: ”Igralci so garali eden za drugega. Vsa navodila, ki so jih dobili, so na igrišču korektno izpeljali. Pohvalil bi ekipni duh, ki vlada med igralci in vztrajanje do zadnjega sodnikovega piska.”

Domžalčani so imeli na uvodnih štirih tekmah spomladanskega dela prvenstva obilico smole. Točkovni izkupiček je bil pod pričakovanji, zato so bili tokratne zmage še toliko bolj veseli: “Zelo sem vesel za ekipo in za fante, saj vsak dan stoodstotno trenirajo, da bi naredili korak naprej v svojih karierah. Želim si, da bi nas še naprej krasil ekipni duh, ki je bil danes na zelo visoki ravni,” je svoje igralce pohvalil Rožman. Njegova ekipa je prvič v drugem delu sezone dosegla dva gola na eni tekmi, hkrati pa je prvič žogo v mrežo pospravil eden od napadalcev: “Vsi v ekipi si prizadevamo, da bi se napadalcem odprlo. Vsa ekipa gradi na tem, da bi tudi napadalci zadeli. V tem delu igre imamo še nekaj pomanjkljivosti, ki jih bo potrebno odpraviti. Vesel sem vsakega gola in upam, da nam bo v prihodnje še bolj steklo,” zadovoljstva nad 17. strelcem Domžal v letošnji sezoni Prve lige Telekom Slovenije ni skrival Rožman, ki ga že v soboto čaka dvoboj s klubom, kjer je začel svojo trenersko kariero: “Najprej se bo potrebno dobro spočiti. V strokovnem vodstvu bomo morali previdno izbrati igralce, saj nas čaka naporen april. Do sobote in tekme s Celjem imamo še nekaj časa. Misli so bile do sedaj usmerjene le v Aluminij, že jutri pa nas čaka nova zgodba,” je zaključil trener dvakratnih državnih prvakov, ki so se na prvenstveni lestvici drugi Olimpiji približali na vsega točko zaostanka.

Besedilo: Grega Krmavnar
Foto: Lado Vavpetič

Oglasno sporočilo