Kamniški kros poln presežkov, Calcitu tri zmage

0
642

Najprestižnejši članski zmagi na 24. Kamniškem krosu gorskih kolesarjev v olimpijskem krosu v Kamniku sta si prikolesarila Italijan Daniele Braidot in Ukrajinka Yana Belomoina. V vročini in ob izjemnem navijaškem vzdušju je med člani elite od odličnega osmega mesta prišel najboljši Slovenec zadnjih sezon Rok Naglič, član domačega kluba Calcit Bike Team, ki je organiziral mednarodno in domačo pokalno dirko. Calcitovci so v vseh kategorijah osvojili tri zmage.

Že 24. Kamniški kros je v Kamnik privabil skoraj 350 tekmovalcev, kar je najbolj številčna udeležba v zgodovini dirke. Navkljub vročini je bilo ob progi izjemno vzdušje, gorski kolesarji in kolesarke pa so imeli bučno podporo na vseh dirkah. Poleg najboljših Slovencev so navijači bodrili tekmovalce iz Italije, Nemčije, Avstrije, Poljske, Ukrajine, Hrvaške, Nove Zelandije, Avstralije …

Dirkanje se je začelo ob 9. uri s starti najmlajših kategorij, prvi vrhunec je bil po opoldnevu, ko so se starta podale ženske elite, ob 14.15 pa so za pravi spektakel poskrbeli člani elite in mlajši člani. Za konec dneva so se po centru Kamnika zapodili še najmlajši na tradicionalni dirki s poganjalčki, prav vsi pa so za svoj pogum prejeli medalje in darila. Ob tem so se Calcitovci prvič predstavili v novih klubskih dresih in barvah.

Moško člansko elite dirko je zmagal Italijan Daniele Braidot, stari znanec slovenskih dirk, Kamniškega krosa in mednarodno uveljavljen tekmovalec, ki je slavil pred klubskim kolegom in rojakom Filippom Fontano ter Ukrajincem Oleksandrom Hudymo. Najboljši Slovenec je bil naš član Rok Naglič na 8. mestu. Od preostalih članov A ekipe je Matic Kranjec Žagar končal na 13. mestu in Blaž Žle na 34.

»Nisem vedel, kaj pričakovati, vedel sem, da je konkurenca dobra. Prejšnji teden na svetovnem pokalu mi ni šlo čisto nič po načrtih. V dneh do Kamniškega krosa sem se iz dneva v dan bolje počutil. Dirko sem odpeljal, kot sem želel. Manjka mi pikica na i, da bom v formi, ki jo želim. Mislim, da bodo rezultati šli samo navzgor. Vedno moraš vztrajati, ko ne gre. Za dežjem vedno posije sonce in slej ali prej se ’poklopi’,« je v cilju razlagal Naglič.

»Od starta je šlo malo bolj počasi, rabil sem kakšnih 20 minut, da sem prišel v svoj ritem. Potem sem začel prehitevati. Odprlo se mi je, vmes sem bil že na 10. mestu, v zadnjem krogu me je malo pobralo in prišel sem do 13. mesta. Zadovoljen sem,« je po izvrstni dirki povedal Kranjec Žagar, sicer peti med mlajšimi člani.

Po premoru zaradi zdravstvenih težav je prvič v sezoni dirkal Žle, ki je prav tako bil dobre volje v cilju v družbi domačih navijačev. »Prve štiri kroge sem se peljal v svojem ritmu, bil sem zadovoljen s tem, nato me je malo zmanjkalo. Ampak z rezultatom sem zadovoljen, manjka mi še malo treninga. Forma bo kmalu nazaj. Nisem razočaran,« je dejal in o vzdušju ob progi dodal: »Vzdušje je bilo noro. Vsak krog, ko si šel mimo skakalnice, si dobil motivacijo za naslednje kroge.«

V močni konkurenci starejših mladincev, ki so startali tik za člani in mlajšimi člani, je naš četrti član A ekipe Ambrož Vovk na svoji prvi dirki sezone po zdravstvenih težavah zasedel 12. mesto, prvi je bil Žan Pahor.

Med članicami elite je bila na koncu najbolj vesela Ukrajinka Yana Belomoina, že zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala ter dobitnica medalj tako na evropskem kot svetovnem prvenstvu. V zanimivem obračunu je dobila boj za zmago z Italijanko Giado Specio in Slovenko Tanjo Žakelj, prav tako nekdanjo zmagovalko svetovnega pokala, nekdanjo evropsko prvakinjo in z osmimi zmagami najuspešnejšo tekmovalko Kamniškega krosa. Calcitovka Maruša Knap je končala kot 11.

»Z dirko sem zadovoljna. Od starta je bilo malo pekoče. Potem se mi je odprlo. Zadnje tri kroge sem šla, kot sem želela. Cilje je bil top 10, sem pa zaključila blizu, kar je prav tako v redu,« pa je o svojem Kamniškem krosu povedala Knapova.

V kategoriji master 1 je Jure Belak osvojil drugo mesto, boljši od njega je bil le Mitja Tancik. Med masterji 2 je Aljoša Martinjaš domačemu klubu prikolesaril prav tako drugo mesto, zaostal je za Robertom Blaznikom.

Anamarija Kosec je zmagala med deklicami do 11 let, Tajda Šoštarko med tekmovalkami do 13 let, družbo na zmagovalnih stopničkah ji je delala Ula Ravnikar Bolčina. Za novo veselje je poskrbel Jaka Tominšek z zmago v U15. Med tekmovalci do 17 let je Gašper Štajnar osvojil drugo mesto, Nik Golob pa tretje.

Med deklicami do 7 let je do drugega mesta prišla Neža Šekoranja, v kategoriji gorskih kolesark do 9 let do tretjega Hana Bele Grkman.

Za konec sta črto pod 24. Kamniški kros potegnila športni direktor kluba Rok Korošec in predsednik kluba Ciril Grkman, ki sta bila razumljivo zadovoljna tako z organizacijskega kot tekmovalnega vidika.

»Vreme nam je služilo, tekmovalcev, predvsem mladih, je bilo res ogromno. V starejših kategorijah je bila res močna zasedba iz tujine. Za nami je super dirka, dobro izpeljana v organizacijskem vidiku in nič ni šlo narobe,« meni Korošec, Grkman pa: »Dirka nam je krasno uspela, vreme nam je bilo naklonjeno. Progo smo lepo uredili, padcev in poškodb praktično ni bilo. Vsi smo zelo zadovoljni, tudi gledalci, ki jih je bilo letos res precej.«

Vsi rezultati: https://prijavim.se//results/live_score/4353

PR Calcit Bike Team
Oglasno sporočilo