Odprtje novih prostorov fizioterapije v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik

0
1006

Župan Matej Slapar je popoldan s simboličnim prerezom traku skupaj z direktorjem Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik Sašem Reboljem in vodjo oddelka fizioterapije Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik Uršo Pramenko odprl nove prostore fizioterapije v Zdravstvenem domu dr. Julija Polca Kamnik.

Občina Kamnik in Zdravstveni dom (ZD) dr. Julija Polca Kamnik sta uspešno kandidirala na razpisu Ministrstva za zdravje, kamor smo oddali vlogo za prijavo na »Javni razpis za sofinanciranje investicij na primarni ravni zdravstvenega varstva v Republiki Sloveniji za leti 2022 in 2023«, v sklopu katerega se je v sodelovanju z ZD Kamnik izvajal projekt Urejanje prostorov nad garažami Zdravstvenega doma Kamnik. V sklopu projekta se je izvedla rekonstrukcija in nadzidava dela obstoječega Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik. Dvignili so ostrešje trakta nad garažami urgentnih vozil in tako povečali prostore fizioterapije ter izdelali prostore za dve novi družinski ambulanti.

Prenova obstoječih prostorov nad garažami reševalnih vozil je zajemala preureditev prostorov za namene razširitve fizioterapije in za zagotovitev prostorov za reševalce. Novi prostori fizioterapije so na zahodni strani objekta povezani z obstoječimi preko novega steklenega povezovalnega hodnika. Za izvedbo hodnika in dostopa do novih prostorov se je minimalno skrajšala obstoječa telovadnica. S tem je fizioterapija dobila zadostne površine za opravljanje svoje dejavnosti. Prostori nove fizioterapije tako omogočajo kvalitetno izvajanje programa sodobne fizioterapije. Vzhodni del obstoječega podstrešja nad garažami pa je namenjen prostorom za reševalce. Ti prostori sestojijo iz skupnega prostora s čajno kuhinjo, spalnico, kopalnico in prostorom garderob. Povezava prostorov za reševalce v mansardi in pritličju je zagotovljena z novimi stopnicami. Ta preureditev je bila nujno potrebna, saj so reševalci doslej imeli svojo garderobo kar v garaži, skupnega prostora pa niso imeli.


Največji poseg, ki je zagotovil kvalitetne in ustrezne prostore, je bil zagotovo dvig strehe, kar pomeni novo kompletno ostrešje in novo streho. Izvedena so bila nova okna in v tem delu tudi nova fasada objekta. Izvedeni so bili vsi tlaki, v sestavi, ki omogoča navezano nivojev z obstoječo fizioterapijo in brez arhitekturnih ovir. Izvedene so bile nove predelne stene, izdelane kot suhomontažne stene iz mavčnokartonastih plošč. Novi prostori so priključeni na obstoječ sistem elektro instalacij, sistem aktivnega javljanja požara, vodovodni sistem in na sistem ogrevanja. Vsi prostori so prezračevani, fizioterapija ima lastni rekuperacijski sistem, prostori reševalcev pa imajo lokalno prezračevanje. V vseh prostorih je izvedeno talno gretje, le-ti pa so svetli, izdelani iz kvalitetnih finalnih materialov, ki omogočajo lahko in racionalno vzdrževanje.

Sredstva v višini 335.382,83 evrov bo do konca izvedbe investicije zagotovil javni zavod Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik, sredstva v višini 122.177 evrov pa sofinancira Ministrstvo za zdravje. Izvajalec gradbenih del je bilo podjetje Alfa – M, projektno dokumentacijo je uredil arhitekturni biro Atrakcija d. o. o, strokovni nadzor pa je bil opravljen s strani podjetja Singrad, d. o. o.

Gre za eno večjih naložb v posodobitev prostorov Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik, ki je zadnje večje prenove doživel pred nekaj leti, je dejal direktor Zdravstvenega doma dr. Julija Polca Kamnik Sašo Rebolj, dr. med, ki je ob novi pridobitvi strnil svoje misli: »Ti prostori so se začeli urejati, kot iskanje prostorov za nove družinske ambulante in idealna priložnost je bila in se fizioterapiji, ki je izgubila del prostorov zaradi družinskih ambulant, da nove prostore, ki so dejansko večji, kot so bili prostori prej. Že samo število zaposlenih na tem oddelku se nam povečuje, počasi pa tudi prostora družinskih ambulant. V zadnjih letih imamo skoraj 80 zaposlenih več. Če govorimo o prostorih reševalcev, moram poudariti, da je bilo sprva zaposlenih 5 reševalcev, zdaj jih je 20 in prostori, ki so jih imeli na voljo pred temi novimi, niso bili primerni za takšno število. Iskreno bi se zahvalil Ministrstvu za zdravje za finančna sredstva in Občini Kamnik za pomoč pri prijavi na razpis, vsem izvajalcem in nadzoru, ki so se izrazito trudili, da je bilo delo opravljeno učinkovito, strokovno in hitro. Tukaj pa ne smem pozabiti na našega sodelavca Braneta Uršiča, ki je najbolj zaslužen, da v naši hiši izgledajo tako kot izgledajo in seveda našim fizioterapevtkam.«


Župan Matej Slapar pa je poudaril, da je bil za Občino Kamnik to pomembna investicija, saj je skrb za zdravje naših občank in občanov primarna skrb lokalne skupnosti, ki je dolžna poskrbeti za visoko raven zdravja naših občank in občanov. Potrebno je bilo vložiti veliko energije v sodelovanje med vsemi deležniki, predvsem pa je Občina Kamnik hvaležna celotnemu strokovnemu kadru fizioterapije, ki je, kot vemo, izredno pomemben člen na primarni zdravstveni oskrbi: »Nova pridobitev je pomembna tako za Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik kot tudi za celotno lokalno skupnost. S tem ko pridobivamo nove prostore, so se sprostili tudi določeni prostori, ki bodo namenjeni družinski medicini. S ponosom lahko rečemo, da naš zdravstveni dom zadostuje potrebam, ki jih naše občanke in občani potrebujejo. Tukaj se z direktorjem trudiva, da bi vsaj tak standard obdržali tudi v prihodnje, ko se vsake nekaj let pripravljajo določene reorganizacije na Ministrstvu.  Iskrena hvala vsem, ki ste se trudili, da smo investicijo speljali.«

Za preplet misli in besed je poskrbela Barbara Božič. S kulturnim programom je dogodek popestril učenec Glasbene šole Kamnik Nik Plut, pod mentorstvom Roberta Smolnikarja.

Vljudno vabljeni k ogledu prireditev ob letošnjem prazniku Občine Kamnik. Podrobnejši program z opisom prireditev si lahko ogledate TUKAJ.

Dobrodošli v Kamniku – Maistrovem mestu.

Občina Kamnik

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here