18. Maistrov pohod sklepno dejanje letošnjega praznika Občine Kamnik

0
492

Z 18. Maistrovim pohodom smo zaključili letošnji praznik Občine Kamnik. Zbrane je ob tej priložnosti nagovoril župan Matej Slapar skupaj s predsednikom Društva general Maister Kamnik Joškom Berlecem. Prireditve v sklopu praznika naše lokalne skupnosti so se namreč odvijale od sredine meseca marca do sredine meseca aprila. V vsem tem času smo s krajevnimi skupnostmi, javnimi zavodi, kulturnimi društvi in številnimi drugimi posamezniki pripravili preko 40 prireditev, s katerimi smo obeležili marsikatero novo pridobitev v naši občini, ki omogoča kvalitetnejše življenje, priča pa smo bili tudi mnogim kulturnim dogodkom in slovesnostim, ki so nas združevale, predvsem pa opominjale na to, da se je 29. marca 1874 v Kamniku na Šutni rodil naš general in kulturnik Rudolf Maister – Vojanov.

Že tradicionalno praznik Občine Kamnik začnemo z odprtjem razstave literarnih in likovnih del Koordinacijskega odbora veteranskih in domoljubnih organizacij Občine Kamnik ter občnega zbora Društva general Maister Kamnik. V Kamniku je dobil svoje mesto bronasti mamut v naravni velikosti, ki stoji v Mamutovem parku. Lansko leto smo posebno pozornost namenili trajnostni mobilnosti in izgradnji dveh kolesarskih povezav Kamnik–Godič ter Kamnik–Mengeš–Trzin–Ljubljana. Praznovali smo skupaj s krajankami in krajani ter odprli in uradno v uporabo predali pridobitve krajevnih skupnosti Volčji Potok, SelaVranja PečKamnik-centerKamniška Bistrica ter Črna. Poleg tega je Zdravstveni dom dr. Julija Polca Kamnik v uporabo predal nove prostore fizioterapije, obenem pa praznovali s številnimi drugimi dogodki, ki si jih lahko ogledate TUKAJ.

Osrednje slovesnosti so se odvijale v sredo, 29. marca 2023, ko smo na rojstni dan Rudolfa Maistra  – Vojanova opominjali in se spominjali njegovih pogumnih dejanj. Začeli smo s promenadnim nastopom Mestne godbe Kamnik, na trgu Talcev nas je pri Maistrovem spomeniku nagovoril minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarecžupan Matej Slapar pa je ob osrednji slovesnosti med drugim poudaril, da so za razvoj naše lokalne skupnosti potrebni vizija, volja in pogum. Praznik je bil namenjen predvsem našim občankam in občanom, predvsem pa občinskim nagrajenkam in nagrajencem. Letošnje leto je bil podeljen naziv častni občan, dve zlati, tri srebrna in dve bronasti priznanji Občine Kamnik.

Kot je to že tradicionalno, praznovanje naše lokalne skupnosti zaključujemo z Maistrovim pohodom. Društvo general Maister Kamnik je letos organiziralo že 18. pohod po točkah, ki so v občini Kamnik povezane z Rudolfom Maistrom.

Start in cilj sta bila pri spomeniku našega rojaka, kjer je zbrane sprva pozdravil predsednik Društva general Maister Kamnik Joško Berlec: »Dobrodošli na letošnjem Maistrovem pohodu, na katerem se spomnimo težkih poti, ki so jih Maistrovi borci in tudi on prehodili leta 1920. Naš pohod je simbolika tega, da se spomnimo na njegovo dedščini in njegovo delovanje, ki je bil v pravem trenutku na pravem mestu.«

Župan Matej Slapar pa jim je namenil naslednjo popotnico: »Hvala za to, da ste se danes zbrali in tradicijo praznovanja peljemo naprej. Ob prazniku Občine Kamnik se vsako leto zvrsti kar nekaj dogodkov, med katerimi je prvi Občni zbor Društva general Maister, zadnji pa vaš Maistrov pohod. Letošnje leto smo praznovali s preko 40 dogodki, predvsem zaradi vašega društva pa obujamo in ohranjamo pomen na delovanje generala Maistra ter njegov prispevek k zgodovini slovenskega naroda. Želim vam varen korak in srečen prihod nazaj k spomeniku generala Rudolfa Maistra – Vojanova.«

Preko 30 pohodnic in pohodnikov, ki so pred pohodom dobili še nekaj tehničnih napotkov s strani Ceneta Griljca, se je nato odpravilo po poti mimo Maistrove rojstne hišeGimnazije in srednje šole Rudolfa Maistra Kamnik na Špico in nazaj v Kamnik.

Srečno Kamnik – Maistrovo mesto.

Zahvala občankam in občanom ob prazniku Občine Kamnik

Spoštovane Kamničanke, spoštovani Kamničani,

mesec dni smo skupaj s krajevnimi skupnostmi, javnimi zavodi, kulturnimi društvi in številnimi drugimi posamezniki pripravili preko 40 prireditev, s katerimi smo obeležili marsikatero novo pridobitev v naši občini, ki omogoča kvalitetnejše življenje, priča pa smo bili tudi mnogim kulturnim dogodkom in slovesnostim, ki so nas združevale, predvsem pa opominjale na to, da se je 29. marca 1874 v Kamniku na Šutni rodil naš general in kulturnik Rudolf Maister – Vojanov. Z raznovrstnimi dogodki smo se spominjali njegovih pomembnih dejanj ter na takšen ali drugačni način želeli spodbuditi to, da vsak lahko prispeva kanček svojega za razvoj našega Kamnika.

So gore, ki so nedosegljive in tiste, ki so zlahka dosegljive. So reke in mostovi, ki nas ločujejo, a tudi povezujejo. So ravnine, ki so premostljive in so tiste, ki jim ni videti konca. Lahko smo hvaležni, da imamo v naši lokalni skupnosti mnogo ustvarjalnih posameznikov, ki znajo graditi in povezovati, ki znajo dosegati vrhove gora in znajo najti pravo pot na mestnih ravninah.

Bodimo ponosni na naš Kamnik – Maistrovo mesto.

Vaš župan Matej Slapar

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here