Etno skupina Leseni rogisti je v aprilu praznovala 25 let svojega delovanja

0
583

Rogisti, prepoznavni po lesnih rogovih iz različnih vej, sicer vsi člani Pihalne godbe Moravče, so na sceni že 25 let. V aprilu so svoj jubilej obeležili s koncertom v Kresnicah, sicer domačem kraju izumitelja oz. izdelovalca lesenih rogov, Jožeta Setničarja.

Idejo za lesene rogove je sicer v Jožetu vzbudila sicer žena Štefka, ki je na sprehodu opazila  posebno ukrivljeno vejo.

Jože je glasbenik. V mladih letih je igral v nekaterih ansamblih, bil člani godbe Litija, zdaj pa je že 30  let član moravške godbe. Med svojimi godbenimi kolegi je pred 25-imi leti hitro našel navdušence, ki so se želeli preizkusiti na malo drugačnih inštrumentih. V 25 letih se je zamenjalo kar nekaj inštrumentalistov, nekaj pa je stalnih članov, ki skupaj muzicirajo že kar 25 let.

Tudi Jože je v svoji mizarski delavnici izdelal že kar lepo število različnih primerkov, ki so uglašeni in pripravljeni na igranje, preko 400 jih je šlo že iz njegovih rok.

Nastopi skupine so raznovrstni, tudi kar nekaj evropskih držav so že prepotovali in predstavili svoje igranje. Med zelo pomembne štejejo tudi nastop v Švici, na ledeniku Jungfrau, na višini 3771 metrov, ki je bil doslej najbolj množičen glasbeni nastop na najvišji nadmorski globini.

Rogovi Jožeta Setničarja pa danes bogatijo tudi marsikatero privatno ali državno muzejsko zbirko glasbil. Doma, v Sloveniji, je v Slovenskem etnografskem muzeju replika Valvasorjevega roga, en primerek v Svetovnem muzeju glasbil v Phoenixu ter trije v mednarodno znanem Muzeju pastirskih glasbil v Ballingenu, v Nemčiji.

Za slavnostni koncert je Jože okrepil svojo skupino  še s štirimi trobilci, sicer člani moravške godbe.  Predstavili so nekaj svojih skladb, program pa so obogatili tudi gostje iz  Avstrije, Lovski rogisti iz Gradca, ki jih vodi Peter Pavel Meierhofer, njihov  stari prijatelj, navdušenec nad rogovi. Z Lovskimi rogisti  se srečujejo na nastopih, predvsem po Avstriji in Nemčiji.

S svojo glasbo je  koncert popestrilo še nekaj glasbenikov, po uradnem delu pa so se vsi obiskovalci zunaj, pred kulturnim domom še lahko okrepčali z raznimi mesnimi dobrotami ter s praženim krompirjem, ki ga pripravlja Društvo za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi, s katerim rogisti tesno sodelujejo že vrsto let.

Še besede povezovalca koncerta:  »Se vidimo čez 5 let, na 30-letnici!«

Božena Groboljšek
Avtor fotografij: Kulturno društvo Kresnice

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here