Novi zdravstveni domovi v državi ali kako gradijo drugod

1
726

Koper bo dobil nov zdravstveni center

Koprski mestni svetniki so minuli teden prižgali zeleno luč za projekt bodočega Zdravstvenega centra Koper. Naložba je vredna 21,9 milijona evrov, gradnja naj bi trajala od leta 2025 do leta 2027, razstava natečajnih rešitev za novogradnjo pa je odprta v tamkajšnjem Pokrajinskem muzeju.
Na četrtkovi seji koprskega mestnega sveta so svetnice in svetniki potrdili dokument identifikacije investicijskega projekta za bodoči Zdravstveni center Koper. Gre za prvi korak na poti izgradnje novega zdravstvenega centra na območju Urbanega središča Barka, na zdajšnjem parkirišču med Ankaransko in Ferrarsko ulico ob garažni hiši Sonce. Tam bi tako združili vse zdravstvene dejavnosti, ki so zdaj razpršene po mestu.
Z javnim projektnim natečajem je Mestna občina Koper že pridobila najustreznejšo arhitekturno, konstrukcijsko in urbanistično rešitev za gradnjo. Zmagovalni elaborat Arturja Mlinarja in Simona Buriča iz ankaranskega podjetja A. Mlinar, d. o. o., obsega pritličje in štiri nadstropja. Pritličje bo namenjeno zdravstvenemu varstvu otrok in mladine, laboratoriju, lekarni, ki bo omogočala tudi drive-in izdajo zdravil, servisnim prostorom, manjšemu kavnemu baru in drive-in točki za primer epidemije oziroma pandemije. V prvem nadstropju bosta združeni družinska in splošna medicina, v drugem bodo specialistične ambulante, v tretjem zobozdravstvena služba, četrto nadstropje pa bo namenjeno upravi zdravstvenega centra in lekarne ter administraciji.

Gradnja v več fazah

Celotna vrednost investicije znaša 21,9 milijona evrov, občina bo zagotovila 13,2 milijona evrov, Zdravstveni dom Koper slaba dva milijona evrov, Obalne lekarne Koper 2,6 milijona evrov, ministrstvo za zdravje pa bi investicijo sofinanciralo v višini štirih milijonov evrov. Kot napovedujejo na občini, bi se gradnja predvidoma začela v prvi polovici leta 2025, nov zdravstveni center, ki se bo razprostiral na skoraj 5700 kvadratnih metrih skupnih površin, pa bi lahko bil zaključen v prvi polovici leta 2027.
Gradili bodo v več fazah, in sicer bo v prvi fazi zgrajen Zdravstveni center Koper, v drugi fazi bo sledila dozidava objekta na jugovzhodni strani, na območju odprtega parkirišča. Objekta se bosta skupaj povezala z mostovžem v prvem nadstropju. V tretji fazi bo sledila nadzidava objekta, ki ga bo občina zgradila v prvi fazi.
»Z velikim zadovoljstvom naznanjam, da se na Mestni občini Koper pripravljamo na prelomen korak v zagotavljanju zdravstvene oskrbe za naše občanke in občane. Projekt Zdravstvenega centra Koper ne predstavlja le arhitekturne prenove, temveč pomeni tudi premik v načinu zagotavljanja zdravstvenih storitev in okrepitev naše zavezanosti zdravi družbi,« je dejal koprski župan Aleš Bržan.
Koprska občina je v Pokrajinskem muzeju Koper tudi odprla razstavo šestih idejnih rešitev, ki so bile prijavljene na javni natečaj za izbiro strokovno najprimernejše rešitve in izdelovalca projektne dokumentacije. Na ogled bo do 11. oktobra, in sicer od torka do nedelje med 9. in 17. uro.

Eva Branc
Vir: Dnevnik

________________________________________________________

Kmalu novi zdravstveni dom v Luciji

Z rekonstrukcijo in dograditvijo bo zdravstveni dom Lucija lahko izvajal boljše in kakovostnejše storitve. Novogradnja bo izvedena v skladu z ekološko in energetsko postavitvijo ter bo sledila ciljem skoraj ničenergijskega objekta splošnega družbenega pomena.
Novi zdravstveni dom v Luciji, velik 2600 kvadratnih metrov, bo skoraj ničenergijski. Gradili ga bodo v dveh fazah: prva, začeli so že aprila lani, obsega novogradnjo na zahodnem delu ob Solinarski cesti, ob obstoječi lekarni, druga pa nadomestno gradnjo na območju sedanjega zdravstvenega doma. Obe fazi bo združeval nov glavni vhod, vzdolžni atrij pa bo objekt ločil na zahodno novo krilo in vzhodni nadomestni krili objekta. Druga gradbena faza bo končana predvidoma junija, že julija naj bi sledila tudi uradno odprtje in selitev v nove prostore.

Nadejajo se krajših čakalnih vrst
Novi zdravstveni dom bo za 700 kvadratnih metrov večji od obstoječega, poleg njega bo več kot sto dodatnih parkirnih prostorov.

Zdravstveni dom v Luciji bo z zagotovitvijo dodatnih štirih ambulant, treh referenčnih ambulant, nove ambulante medicine dela, prometa in športa ter z izboljšano urgenco prispeval k zmanjševanju čakalnih vrst. Poleg visokih energetskih in okoljskih standardov bo dom na povečani površini prispeval k promociji zdravja, saj bo v njegovem sklopu sodoben center za krepitev zdravja s predavalnico, telovadnico in fizioterapijo. Notranji zeleni atriji bodo zagotovili neposredno osvetlitev in prezračevanje delovnih prostorov ter visok delež neposredne osvetlitve čakalnic.

Vrednost investicije je ocenjena na 4.260.000 evrov brez DDV. Projekt, ki ga bo izvedlo podjetje Lumar, bo občina Piran sofinancirala s sodelovanjem SID banke. Ta je v okviru razvojno-spodbujevalnega programa za financiranje občin odobrila občini Piran dolgoročno posojilo v znesku dobre štiri milijone evrov. Od celotne vrednosti projekta bo SID banka zagotovila približno 78 odstotkov sredstev. Za projekt je namenjenih tudi skoraj milijon evrov nepovratnih sredstev, ki jih bo občina pridobila iz dveh javnih razpisov (ministrstvo za zdravje in Eko sklad).

Vir: Dnevnik.si
Vesna Levičnik

Oglasno sporočilo

1 KOMENTAR

  1. Ste vedeli, da se v Domžalah pogovarjajo o znesku 50 milijonov in več za prizidek zdravstvenega doma, ki naj bi ga dobili v petih letih? Ideja gradnje v Zaborštu je pozabljena kljub začetnemu navdušenju politike!

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here