Kronika Policijske postaje Domžale (od 25.3. do 31.3.2024)

0
219

25. 3. 2024 – TATVINA DENARJA
Policisti so bili obveščeni o tatvini denarja. Ugotovljeno je bilo, da je storilec v domu starostnikov, iz torbice, ki jo je oškodovanka imela spravljeno v predalu v svoji sobi, odtujil 100 EUR v različnih apoenih.

26. 3. 2024 – TATVINA ELEKTRIČNEGA KOLESA
Policisti so bili obveščeni o tatvini električnega kolesa. Ugotovljeno je bilo, da je storilec iz odklenjene garaže odtujil tam parkirano električno kolo znamke Ghost Eteru Universal, sivo modre barve, s kolesarskimi dodatki, s čimer je lastnika oškodoval za okoli 2.100 EUR.

27. 3. 2024 – TATVINA IZ STANOVANJSKE HIŠE
Policisti so bili obveščeni o tatvini iz stanovanjske hiše. Ugotovljeno je bilo, da je storilec neovirano pristopil do odklenjene stanovanjske hiše, vstopil v njeno notranjost, katero je pregledal in iz nje odtujil nakit in s tem lastnika oškodoval za okoli 300 EUR.

27. 3. 2024 – ZASEG PREPOVEDANE DROGE
Policisti so imeli v postopku mladoletnega kršitelja, kateremu so zasegli manjšo količino snovi za katero se sumi, da gre za prepovedano drogo. O postopku z mladoletnim kršiteljem so policisti obvestili zakonitega zastopnika mladoletnega. Zaseženo snov bodo policisti poslali v analizo in v primeru, da bo le ta pozitivna bodo policisti zoper mladoletnega kršitelja podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

28. 3. 2024 – GOLJUFIJA
Policisti so bili obveščeni o kaznivem dejanju goljufije. Ugotovljeno je bilo, da je storilec preko medmrežja, z namenom, da bi si pridobil protipravno premoženjsko korist, preko elektronske pošte in ustno po telefonu, z lažnim zatrjevanjem, da je predstavnik borzne družbe, katerega je oškodovanec kontaktiral, slednjega spravil v zmoto in ga zapeljal, da je sledil njegovim navodilom tako, da ga je preko spletne pošte in telefona usmerjal pri nakazilih denarja na različne banke, ter si tako pridobil protipravno premoženjsko korist v višini 20.000 EUR.

29. 3. 2024 – POSKUS VLOMA V STANOVANJSKO HIŠO
Policisti so bili obveščen o poskusu vloma v stanovanjsko hišo. Na kraju je bilo ugotovljeno, da je neznani storilec z razbijanjem stekla na oknu vlomil v hišo, jo pregledal iz notranjosti pa ni odtujil ničesar. Nastala je materialna škoda, ki znaša okoli 500 EUR.

29. 3. 2024 – NASILJE V DRUŽINI, PRIDRŽANJE DO PRIVODA K PREISKOVALNEMU SODNIKU
Policisti so bili obveščeni o kaznivem dejanju Nasilja v družini. Zaradi teže dejanja je bilo storilcu odrejeno pridržanje po 157/2 ZKP. Naknadno je bil priveden k preiskovalnemu sodniku, ki pa je zoper storilca izrekel ukrep sodne prepovedi približevanja

30. 3. 2024 – POSKUS VLOMA V OSEBNO VOZILO
Policisti so bili obveščeni o poskusu vloma v osebno vozilo. Na kraju je bilo ugotovljeno, ad je neznani storilec s primernim orodjem na vzvod poskušal odpreti sovoznikova vrata, kar pa mu ni uspelo. Prav tako je naredil nekaj prask na voznikovih in sovoznikovih vrat. S tem dejanjem je oškodoval lastnico za okoli 1000 EUR.

30. 3. 2024 – ZAČASNI ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA
Policisti so imeli v postopku voznika osebnega avtomobila za katerega so ugotovili, da le tega vozi pod vplivom alkohola. Zaradi navedenega so policisti vozniku začasno odvzeli njegovo vozniško dovoljenje katerega bodo z obdolžilnim predlogom poslali na pristojno sodišče.

30. 3. 2024 – PROMETNA NESREČA I. KATEGORIJE S POBEGOM
Policisti so obravnavali prometno nesrečo I. kategorije in sicer je neznani voznik zaradi neprilagojene hitrosti trčil v betonsko ograjo ob stanovanjski hiši, nato pa s kraja odpeljal ne da bi nudil svoje podatke oškodovancu oz. lastniku hiše. Policisti nadaljujejo z delom v smislu izsleditve voznika in zoper njega izvedejo ustrezen ukrep.

31. 3. 2024 – VOŽNJA BREZ VELJAVNEGA VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA, ZASEG VOZILA
Policisti so imeli v postopku mladoletnega voznika neregistriranega kolesa z motorjem, pri katerem je bilo ugotovljeno, da vozi kolo z motorjem brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Zaradi slednjega mu je bilo zaseženo kolo z motorjem, zoper kršitelja pa bo napisan obdolžilni predlog na pristojno sodišče.

31. 3. 2024 – ZAČASNI ODVZEM VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA
Policisti so imeli v postopku voznika osebnega avtomobila za katerega so ugotovili, da le tega vozi pod vplivom alkohola. Zaradi navedenega so policisti vozniku začasno odvzeli njegovo vozniško dovoljenje katerega bodo z obdolžilnim predlogom poslali na pristojno sodišče.

MOTORISTIČNA SEZONA
Pred vrati je nove motoristična sezone, ki ob lepih dnevih na naše ceste privabi prve motoriste. Še posebej na začetku sezone motoriste opozarjamo na pesek in udarne jame na vozišču in prilagoditev hitrosti vožnje svojim sposobnostim in razmeram na cesti, saj je asfalt še vedno hladen, v posameznih predelih pa je lahko vozišče mokro in spolzko. Med vožnjo je potrebno uporabljati homologirano motoristično čelado in opremo, ki naj bo svetlejših barv in opremljena z odsevniki, da vas drugi vozniki v prometu opazijo. Ne pozabite na prižgane luči med vožnjo.
Poskrbite za tehnično brezhibna vozila in svojemu motornemu kolesu priskrbite ustrezne pnevmatike, ki vam bodo nudile potreben oprijem s cestiščem. Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Pri vožnji upoštevajte omejitve hitrosti, saj vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci lahko spregledajo oziroma jih spregledate vi. Še posebej bodite pozorni pri vožnji skozi naselje in imejte v mislih, da so tudi otroci udeleženci v cestnem prometu.
Voznike osebnih vozil, tovornih vozil in druge udeležence, opozarjamo, da morajo svojo pozornost nameniti dogajanju v prometu in večji prisotnosti motoristov v tem času.

OPOZORILO – RAČUNALNIŠKA KRIMINALITETA
Vse občane opozarjamo na povečan pojav računalniške kriminalitete in jih pozivamo, da so pri posredovanju kakršnihkoli osebnih podatkov v spletnem okolju posebej previdni. Za računalniško kriminaliteto je značilno, da storilci goljufije izvajajo globalno, imajo vrhunska računalniška znanja in informacijsko infrastrukturo. Policisti smo obravnavali več izvršitvenih oblik spletnih goljufij:
– nikoli dostavljen artikel – oškodovanje fizičnih ali pravnih oseb, ki na spletu naročijo in plačajo izdelek, ki v nadaljevanju ni nikoli dostavljen (nakup oblačil, elektronskih naprav, vozila, tovorna vozila ipd.),
– investicijska vlaganja – storilci na spletu ponujajo različne oblike lahkega zaslužka, nagovarjajo v vlaganje sredstev v različne oblike premoženja (virtualne valute, sklade ipd.) z obljubami o nerealno visoki donosnosti,
– romantična prevara in nigerijske prevare – oškodovanci so kontaktirani preko družabnih omrežij, elektronskih sporočil, pri čemer jih storilci skozi različne vidike (pomoč zaradi vojne, revščina, neozdravljive bolezni, pomoč v nesrečah, loterijski dobitek, romantična oz. ljubezenska zveza) prepričajo v nakazilo denarnih sredstev,
– vdori v poslovno pošto – storilci prestrežejo elektronsko korespondenco poslovnih subjektov in predrugačijo fakturo na način, da spremenijo številko bančnega računa,
– najem stanovanja – storilci objavijo lažne oglase za stanovanja, priložijo fotografije in želijo čimprejšnje nakazilo sredstev,
– goljufija z lažno tehnično pomočjo (Microsoft) – storilec se predstavi kot zaposlen v tehnični pomoči Microsofta, razloži, da računalnik javi napako, ki jo mora rešiti s pomočjo oddaljenega dostopa in
– zloraba plačilne kartice – storilci na spletu oškodovance zavedejo, da podatke plačilnih kartic vnesejo v polja za plačilo in tako pridejo do želenih podatkov o bančnem računu(zloraba grafičnih podob bank).

OPOZORILO – SAMOZAŠČITA IN KRIMINALITETA
Vse občane opozarjamo na pojav tatvin in vlomov in jih pozivamo na večji poudarek pri samozaščitnih ukrepih za zavarovanje svojega premoženja (zaklepanje vrat stanovanj, hiš in vozil, ustrezno zavarovanje vrednejših predmetov, odstranitev vrednejših predmetov iz vozila, itd.).
Policisti policijske postaje Domžale naprošamo vse, da v primeru pojava kakršnihkoli posebnosti (sumljive osebe, sumljiva vozila, itd.) ali pridobitve koristnih informacij, ki bi pripomogle k ugotovitvi storilcev teh protipravnih dejanj, le te sporočijo na Policijsko postajo Domžale (telefonska številka 01/724-65-80), na elektronski naslov pp_domzale.pulj@policija.si, na brezplačno telefonsko številko 113 ali na brezplačni anonimni telefon številk 080-1200.

Policijska postaja Domžale

 

Oglasno sporočilo

ODDAJ KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here