Uvodnik: NOV!CE 7/2011: Pravica vedeti

0
2948
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE; 12.maj 2011
Ste jezni, kadar po neumnosti zapravite težko prisluženi denar? Vas jezi, kadar po nepotrebnem povzročite škodo in jo morate plačati? Vas razbesni, kadar imate občutek, da vas je nekdo ogoljufal? Seveda, vas, to je čisto normalno, zanimivo je le, da se kot davkoplačevalci premalokrat naglas razjezimo na tisto DRŽAVO, tam nekje zgoraj, ki veselo zapravlja naš denar.
Kaj si nekdo zamisli, ko sliši: »To bo plačala država, to bo plačala občina, ministrstvo bo dalo denar …« Za vraga, ta država, ta občina, to ministrstvo, vsi skupaj zapravljajo NAŠ denar!!! Zato imate vso pravico, da glasno sprašujete, komu in za kaj se porablja denar, ki vam ga pobira oblast. Ko se bomo državljani in občani zavedeli, da je vsakič, ko nekdo uporabi zvezo »občina je namenila, država je kupila, zavod je porabil …«, nekaj zmanjkalo v vaši denarnici, takrat bomo tudi zahtevali več pojasnil. Tako pa se nekatere zadeve lepo skrivajo za javnimi razpisi, ki potem niso nikoli pojasnjeni, prejemniki davkoplačevalskega denarja kar naenkrat nočejo razkriti, kam je šel naš denar in se skrivajo za poslovnimi skrivnostmi, razpisi se delajo za vnaprej znane »najboljše izvajalce« in tako naprej in tako dalje. Zato je transparentnost porabe javnega denarja pogoj za vsako normalno demokracijo in na tem področju smo mi še svetlobna leta oddaljeni od nekega preglednega stanja. Saj veste, kako se je gradil ljubljanski velestadion, samo da gre projekt skozi, potem bomo pa že kako in je tudi bilo, nihče pa ni povprašal Ljubljančanov, ali so dejansko pripravljeni prispevati nekaj tisoč evrov iz lastnega žepa za to megalomanijo, ki jo bodo zanesljivo plačevali še naši zanamci. Najhuje je to, da je povsod podobno, v štajerski prestolnici so se vsaj policaji zbudili in upam, da bodo naredili kaj reda, ampak saj veste, kako se ponavadi vse skupaj konča. Tudi v Domžalah na te zadeve nismo imuni, zato bi bilo prav, da se prejemniki sredstev iz proračuna javno objavijo in da se obrazloži poraba ter preveri, ali je bil denar davkoplačevalcev dejansko porabljen za tisto, za kar je bil namenjen. Tako pa še naši svetniki ne vedo, kam natančno in koliko denarja je bilo »potalanega« med izbrance in ali so ti za ta denar dejansko naredili to, kar so obljubili.
Če drugega ne, imamo za nas občane izjemno drag občinski časopis in namesto da v njem v obilju objavljajo nasmejane fotografije oblastnikov na požrtijah, bi bilo prav, da v njem najdemo tudi natančnejšo razlago porabe našega denarja. Prav zanimivo bi bilo vedeti, koliko in za kaj nekateri porabijo lahko pridobljeni denar.
R. G.
Oglasno sporočilo