15. obletnica programa EKOŠOLA

0
2685
Vir: Kamnik.si; 29.november 2011

Dopoldan, 29.11.2011 so v parku za občinsko stavbo v Domžalah ob praznovanju 15. obletnice programa EKOŠOLA slavnostno posadili drevo skorž, avtohtono drevesno vrsto, ki izumira ter županom bivše domžalske občine in Kamnika podarili šest dreves škorža, da jih bodo zasadili na primernem kraju v svoji občini.

Slavnostne posaditve so se udeležili vsi povabljeni župani, kamniški Marjan Šarec, mengeški Franc Jerič, trzinski Tone Peršak, moravški Martin Rebolj, lukovški Matej Kotnik in seveda gostitelj, domžalski župan Toni Dragar. Slednji se je vsem županom zahvalil za obisk in podporo eko načinu življenja.

Skupaj so v park za Občino Domžale torej zasadili sadiko storža, avtohtono drevesno vrsto, ki izumira, saj je po zagotovilu strokovnjakov sedaj najprimernejši čas za sajenje omenjene drevesne vrste. Storž je zelo redka vrsta, saj je bil zelo izkoriščen v prehrambne namene kot sam sadež, pa tudi njegov les je zelo kakovosten – iz njega so izdelovali glasbila, zobnike, kopita pušk in podobno. Drevo zraste do 20 metrov visoko in živi okoli 400 let.

Naša občina je torej dobila v skrb šest sadik drevesa skorž, ki jih bo župan Marjan Šarec podelil kamniškim šolam, ki so vključene v program Ekošola.

Oglasno sporočilo