V Domžalah zagorel zvonik cerkve

0
6800
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE 1.februar 2012

Delno poročilo o požaru zvonika cerkve v Domžalah.

Kot je sporočila Uprava RS za zaščito in reševanje, je davi ob 4.23 zagorelo v zvoniku domžalske cerkve. Ogenj je precej prizadel zvonik, ob hitri in učinkoviti intervenciji domžalskih gasilcev CPV in drugih pa so preprečili nadaljnje širjenje požara in s tem še hujšo katastrofo.

Enota Centra požarne varnosti Domžale je ob 4:23 sprejela klic o požaru na lokaciji Tabor 10 Domžale. Obveščeni smo bili o požaru na zvoniku cerkve. Takoj smo izvozili na kraj dogodka in istočasno zaprosili za pomoč domačega prostovoljnega društva Domžale mesto.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ob prihodu na kraj smo ugotovili, da se kadi iz strešnih lin na zvoniku nad vpetjem zvonov. Takoj smo izvedli napad preko ALK na višino požara. En napad je bil izveden po stopnišču v sam zvonik ,vendar je bil dostop nad zvonove onemogočen in preveč nevaren za posredovalce. Lesena strešna konstrukcija je bila oblečena z pločevino, kar je predstavljalo dodatno težavo pri gašenju. V pločevino smo začeli izdelovati vstopne odprtine samo pločevino pa kolikor je bilo mogoče odstranjevati. Odstranjevanje je bilo zahtevno in počasno, zaradi česar je prišlo do pregorevanja lesene konstrukcije. Del vrhnjega dela zvonika se je pri tem zrušil in delno poškodoval streho na sami cerkvi. Do preskoka požara na ostrešje cerkve ni prišlo. Zaradi nevarnosti padanja pregorenih tramov in pločevine, smo morali odstraniti še večji del strehe zvonika. Na intervenciji je sodelovalo 11 poklicnih gasilcev , ter še 59 prostovoljnih gasilcev iz POS Domžale. Na sami lokaciji je bila zelo omejena postavitvena površina za vozila, vendar kljub bližini objekta ni prišlo do večjih poškodb vozil niti gasilcev. Poškodovana streha cerkve je bila sanirana že v popoldanskem času, večja težava pa bo ponovno pokriti zvonik. Samo delo sta zelo ovirala tudi nizka temperatura in veter. Vzrok požara, bo verjetno pokazala podrobna preiskava pristojnih služb.

Matjaž Hribar, vodja intervencije CPV Domžale

Oglasno sporočilo