53. območno srečanje odraslih pevskih zborov

0
4396

Vir: Domžalsko-kamniške NOV!CE, 28.marec 2013
Kulturna dejavnost v mnogih krajih še živi le zaradi zagnanosti in močne volje redkih posameznikov, ki želijo nekaj kulturne dejavnosti ohraniti na lokalni ravni. Med vsemi kulturnimi dejavnostmi je zborovska dejavnost prav gotovo najbolj v porastu. Številni pevski zbori različnih zasedb se tako udejstvujejo na prireditvah v domačem kraju pa tudi po Sloveniji in izven nje.

Številnim zborom je dobrodošlo tudi območno srečanje pevskih zborov , ki ga pripravlja Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Območna izpostava JSKD je tokrat pripravila zaradi velikega števila prijavljenih zborov tudi novih, kar dvodnevno srečanje. Prvo je bilo v petek 22. marca v KD Janko Kersnik v Lukovici, drugo pa v soboto 23. marca v KD Groblje. Poleg zborov z že dolgoletno tradicijo, so se tokrat na reviji v Grobljah predstavili tudi novi zbori in vokalne skupine.

Dekliške pevski zbor Moj spev

Mpz Slamnik Ihan

ŽPZ Stane Habe Društva upokojencev iz Domžal

Peški oktet

Ljudske pevke KD Domžale

Vokalna skupina DEA

Moški del Komornega zbora Limbar Narciseki iz Moravč

MPZ Janko Kersnik

Ženski nonet Vigred

Komorni zbor Limbar

Nimfe

Tako smo lahko prisluhnili Mpz Slamnik Ihan, ŽPZ Stane Habe Društva upokojencev iz Domžal, Peškemu oktetu, Ljudskim pevkam KD Domžale, Vokalni skupini DEA, moškemu delu Komornega zbora Limbar Narciseki iz Moravč, Mpz Janko Kersnik iz Lukovice ženskemu nonetu Vigred, dekliškemu pevskemu zboru Moj Spev iz Grobelj in Komornemu zboru Limbar, ter zboru NIMFE. Pri petju se je mladostna razigranost MPZ Slamnik Ihan- “Vlak” prepletala s zgodovinskimi dejstvi in irsko dinamiko Mpz Janko Kersnik “Nabrusimo kose” in “The Wild Rover”. Seveda so nas navdušile tudi mlade pevske skupine DEA in NIMFE, skupaj z mladimi voditelji skupin Urško Gregorič in Evo Černe. Lahko bi naštevali še vse ostale zbore in vsak je izvedel del svojega repertuarja od zelo otožnih do takšnih pesmi, ki človeka dvignejo na noge. Svoje dodajo še pevovodje in gospa Mara je prav gotovo legenda med njimi. Želja vseh pa je prav gotovo, da bi takšne prireditve in predstavitve zborov v dvorano privabilo večje število obiskovalcev in poslušalcev,saj si to za vloženi trud zaslužijo. Žal pa je bilo tudi tokrat opaziti kot že mnogokrat, , da ko naši odpojejo pa gremo. Tega si zagotovo niti pevci, niti organizatorji ne zaslužijo. Z nekaj več reklame s strani JSKD in sodelujočih zborov bodo mogoče v prihodnje dvorane polne obiskovalcev, kaj je gotovo v interesu tako organizatorjev kakor zborov.

DJD

Oglasno sporočilo